Φως και σκοτάδι. Δύο καταστάσεις τόσο γνώριμες, τόσο καθημερινές, τόσο διαφορετικές. Η λάμψη κι η διαφάνεια χαρακτηρίζουν τη μία και το μυστήριο και το άγνωστο την άλλη. Το αφιλόξενο και το πολλές φορές τρομακτικό σκοτάδι με την ανακάλυψη της φωτιάς, παραμερίστηκε κι άρχισε να γίνεται πιο ελκυστικό και βιώσιμο. Και κάπου εδώ ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τη μαγεία των κεριών για να φέρει τα πράγματα στα μέτρα του. Μικρές εστίες φλόγας διασκορπισμένες σε ένα χώρο να προσδίδουν μία μαγεία και κάτι το διαφορετικό στην όλη ατμόσφαιρα.

Κεριά επιβλητικά. Κεριά σε περίτεχνα σχέδια και με ιδιαίτερα αρώματα. Απ’ το πιο ιδιαίτερο κερί που μπορεί κανείς να βρει στην αγορά μέχρι ένα απλό ρεσώ, όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αναδιαμορφώνουν την όλη ατμόσφαιρα που επικρατεί σε ένα χώρο τόσο απλά, τόσο γρήγορα, τόσο μαγικά.

Το λιγοστό τους φως είναι αυτό που προσδίδει αυτές τις μικρές δόσεις μαγείας όπου σκοτεινά μέρη φωτίζονται και με τη σειρά τους αντικείμενα και πρόσωπα παίρνουν καινούριες μορφές και διαφορετικές όψεις από αυτές που έχουμε συνηθίσει.

Απόψεις και προοπτικές διαφορετικές από κάθε άλλη κατάσταση. Στο απόλυτο φως δίνεται έμφαση περισσότερο στην ίδια τη λάμψη του παρά σε κάτι άλλο ενώ στο απόλυτο σκοτάδι το μάτι βυθίζεται μαζί με την απουσία φωτός δίχως επιλογή. Στην περίπτωση όμως ενός διακριτικού φωτισμού όπως αυτού των κεριών, τα είδωλα παίρνουν μορφές ιδιαίτερες και μοναδικές. Τα κεριά που φωτίζουν μια παρέα σε ένα ζεστό καλοκαιρινό μπαλκόνι χρωματίζουν απαλά τα γέλια τους ενώ παράλληλα αντανακλούν ιδιαίτερους χρωματισμούς από απλά μπουκάλια μπίρας.

Εξομαλύνοντας το σκοτάδι και δημιουργώντας ένα τεχνητό ημίφως τα κεριά προσδίδουν μία ρομαντική ατμόσφαιρα εκτός των άλλων. Τα κεριά σε δείπνο για δύο –μαζί με κάνα ποτηράκι κρασί– είναι εκεί για να χαλαρώσουν τα πράγματα, να μειώσουν πιθανές αντιστάσεις, να ωραιοποιήσουν την ατμόσφαιρα κι αν χρειαστεί να σε αποσπάσουν απ’ την αποτυχημένη, αλλά φιλότιμη προσπάθεια του συντρόφου σου να σε περιποιηθεί μαγειρεύοντάς σου.

Είναι ακόμα ένα από τα βασικά «αξεσουάρ» για μια όμορφη και πολλά υποσχόμενη βραδιά. Είναι ο διακριτικός εκείνος φωτισμός που μαζί με την ανάλογη μουσική υποστήριξη θα σπάσουν τον πάγο στα νέα ζευγαράκια ή θα αποτελέσουν ως αλλαγή της ατμόσφαιρας μια όμορφη διακοπή της ρουτίνας και της κούρασης οποιουδήποτε ζευγαριού.

Τα κεριά είναι μία απόδειξη μαγείας διότι μετατρέπουν άμεσα ένα οποιοδήποτε περιβάλλον σε πιο φιλόξενο, πιο ελκυστικό κι ίσως πιο εξομολογητικό. Τα κεριά είναι απόδειξη μαγείας για τα φιλιά που δόθηκαν υπό το φως τους, αλλά και για τις κουβέντες που ειπώθηκαν παρουσία τους.

Η μαγεία άλλωστε βρίσκεται σε μικρά κι απλά πράγματα γύρω μας. Σε ένα χαμόγελο, σε μια αγκαλιά, σε μια κουβέντα ή σε ένα χάδι. Κάπου εκεί ίσως υπάρχουν διασκορπισμένα κεριά για να εντείνουν, προκαλέσουν ή ομορφύνουν ακόμα περισσότερο τα παραπάνω. Ψάξτε λοιπόν κάπου ανάμεσα στα συρτάρια σας, πάρτε ό,τι κεράκι βρείτε, απλώστε τα τυχαία –ή κι όχι για μας τους ψυχαναγκαστικούς– σε οποιαδήποτε επιφάνεια και δημιουργείστε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον!

Προσοχή σε μαλλιά και κουρτίνες και το αποτέλεσμα θα είναι εγγυημένο.

 

Επιμέλεια Κειμένου Έλενας Αργύρη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Έλενα Αργύρη