Ο βλάκας ο φίλος σου που δεν έχει ζωή ή η χαζοβιόλα η φίλη σου που το μόνο που την νοιάζει είναι να βγάζει καλές selfies. Οι κακές παρέες σε φάγανε. Εσύ δεν είσαι τέτοιο παιδί, είσαι για άλλα (ποια άλλα δηλαδή;) κι άλλα τέτοια πολλά. Όταν οι φίλοι γίνονται λόγος διαμάχης ανάμεσα στο ζευγάρι και να σου οι καβγάδες και να σου οι παρεξηγήσεις και να σου κι η ψυχρότητα.

Πάλι μιλάς μ’ αυτήν; Πήρε να σου πει τα καμώματά της; Ο Νίκος σε έπαιρνε όσο ήσουν στο μπάνιο, λέει η καλή σου βρίζοντας από μέσα της. Η όλη ένταση ξεκινάει από τη στιγμή που θα αναφερθείς στο πρόσωπο του κολλητού, φουντώνει βλέποντας μια φωτογραφία που είστε λιώμα αγκαλιά και φτάνει στο αποκορύφωμα κατά την προετοιμασία σου για την έξοδό σας. Ο λόγος απλός μα η λύση δύσκολη.

Εύλογα εκνευρίζεσαι όταν βγαίνει με τον κολλητό του και γυρνάει μόνιμα κομμάτια και με κενά μνήμης ενώ στις φωτογραφίες από το χθεσινό ξενύχτι φιγουράρουν άγνωστες κοπέλες. Αντίστοιχα, καταλαβαίνω το άγχος σου κάθε φορά που αντιλαμβάνεσαι ότι η κολλητή της καλής σου –ξανά– κεράτωσε τον έρμο τον Μάκη ενώ αυτή προσπαθεί να της δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Σκεπτόμενος το ρητό «Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» σαν να αρχίζεις να ιδρώνεις και να ανησυχείς. Δηλαδή τέτοιο ρεμάλι είναι κι ο δικός μου; Και πού ξέρω εγώ πως αυτά που κάνει η κολλητή της δε θα τα κάνει κι αυτή;

Και καταλήγετε να σκοτώνεστε. Γιατί ενώ πολλές φορές οι ανησυχίες σου είναι βάσιμες και έχουν λογική ακόμα κι όταν το έτερον ήμισυ αντιλαμβάνεται τον προβληματισμό σου, αδυνατεί να κάνει κάτι. Γιατί δεν μπορείς να ξεκόψεις έτσι απλά το φίλο σου τον Μιχάλη που έχετε μοιραστεί από τα καλύτερα γκολ της καριέρας σας μέχρι το πρώτο σου κλάμα. Γιατί δεν μπορείς να ξεκόψεις ούτε από την κολλητή σου που σας συνδέουν τόσα χρόνια κι άλλες τόσες ιστορίες.

Είτε όμως σας συνδέουν χρόνια και ζαμάνια είτε οι κοινές σας εμπειρίες μετράνε μόλις λίγους μήνες ένα είναι το σίγουρο: το κολλητάρι  κατέχει μια σημαντική θέση στη ζωή και την καθημερινότητά σου.

Δεν πρόκειται για ζήτημα bros before hoes. Δεν είναι θέμα σύγκρισης ούτε κι ιεραρχίας. Πρόκειται για το τι είσαι εσύ και για το τι πραγματικά θέλεις στη ζωή σου. Γιατί δε γίνεται να μη σε πειράζουν συμπεριφορές στον κολλητό σου ενώ δε θα τις δεχόσουν από το ταίρι σου. Και μη μου πεις ότι άλλο κοιτάς σε ένα φίλο κι άλλο σε ένα σύντροφο. Δεν κατηγοριοποιούνται οι συμπεριφορές ανάλογα με το άτομο. Δε χωρίζονται οι καταστάσεις σε επιτρεπτές ή μη ανάλογα με το ποιοι εμπλέκονται. Γιατί το τι θεωρείς μεμπτό δεν έχει να κάνει με το ποιος κάνει την εκάστοτε πράξη αλλά με την πράξη αυτή καθεαυτή.

Οπότε σταμάτα να γελάς με κάτι που αν το έκανε η κοπέλα σου κι όχι ο κολλητός σου στην καλύτερη θα θύμωνες. Και σταμάτα να δικαιολογείς στην κολλητή σου αυτά που αν έκανε το αγόρι σου θα τρελαινόσουν. Δεν είπα να κόψεις τους διαύλους επικοινωνίας με κανέναν. Αλλά αν κάτι πρέπει να σκεφτείς και κάτι πρέπει να αλλάξεις είναι έστω η αντίδρασή σου σε κάτι τέτοιο.

Μην έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να είσαι δίκαιος και σωστός και πάνω απ’ όλα να τιμάς την εμπιστοσύνη που σου δείχνει ο απέναντί σου σεβόμενος τα συναισθήματά του και τις ανησυχίες του όπως θα ήθελες αντίστοιχα να κάνουν και σε σένα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Έλενας Αργύρη: Πωλίνα Πανέρη

 

 

Συντάκτης: Έλενα Αργύρη