Article of the day: Η Ελένη Σωτηροπούλου μάς μιλά για αδιαφορία που φέρνει καψούρα. Δες εδώ!

pillow2563

«Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγεις», ακούς να λένε συχνά και δεν έχουν και άδικο. Τα φιλαράκια είναι πρόσωπα στα οποία υπολογίζεις πολύ, ενώ φροντίζεις να κάνεις παρέα με ανθρώπους που κινείστε στο ίδιο μήκος κύματος, που η νοοτροπία τους μοιάζει με τη δική σου, ώστε να συμβαδίζετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Φυσικά δε γίνεται να ταιριάζεις απόλυτα με κάποιον, να μην υπάρχουν στοιχεία που σας διαφοροποιούν και απόψεις σας που δε συγκλίνουν, αλλά σημασία έχει ο ένας να συμπληρώνει τον άλλο.

Το φιλαράκι στέκεται πλάι σου αλλά τι θα μπορούσε να κάνει για να σε βγάλει απ’ τη δύσκολη θέση; Εκείνες τις φάσεις που κοντοστάθηκες και σκέφτηκες δεύτερη φορά τι θες να κάνεις, μπορεί το κολλητάρι να σε έσπρωξε να κάνεις ένα βήμα παραπέρα ή ακόμα και να πήρε την πρωτοβουλία για σένα. Όλοι έχουμε δεύτερες σκέψεις σε διάφορα ζητήματα, ειδικά όταν πρόκειται να κάνουμε κάτι που θα μας βγάλει έξω απ’ τα νερά μας. Η αλήθεια είναι ότι θέλουμε ένα χέρι να μας δώσει ώθηση να κάνουμε το κάτι παραπάνω και δεν υπάρχει ιδανικότερο πρόσωπο απ’ το κολλητάρι που μας ξέρει καλά.

Θες να μιλήσεις επιτέλους στον άνθρωπο που γουστάρεις κι όλο το σκέφτεσαι και δειλιάζεις. Έρχεται ο/η σούπερ φίλος/η και σε βγάζει από τη δύσκολη θέση. Μπορεί να πει κάτι καλό για σένα στο πρόσωπο ώστε να του κινήσει το ενδιαφέρον, να μεσολαβήσει και προτείνει μια κοινή έξοδο, στην οποία τελικά δε θα καταφέρει να παρευρεθεί γιατί εντελώς τυχαία προέκυψε δουλειά, ώστε να σας αφήσει μόνους να ‘ρθείτε πιο κοντά. Με αυτό που κάνει δε θέλει να ανακατευτεί στο μεταξύ σας, αλλά να βοηθήσει εσένα που έχεις κομπλάρει και δεν ξέρεις πώς να το χειριστείς.

Το φιλαράκι σου όμως μπορεί να σε ξελασπώσει και σε άσχημες καταστάσεις. Όταν έχεις αποφασίσει να το διαλύσεις με το ταίρι μπορεί να είναι εκείνος/η που θα πιει το πικρό ποτήρι να πάει από το πρώην σπίτι σας να μαζέψει τα πράγματά σου. Εδώ που τα λέμε δεν έχει καμία όρεξη να δει τα μούτρα του/της πρώην σου αλλά το προτιμά απ’ το δει εσένα να χαλιέσαι ακόμη περισσότερο. Φυσικά δε θα παραλείψει να σου σταθεί στη φάση του χωρισμού, να είναι δίπλα σου σε ό,τι χρειαστείς προσπαθώντας να σε ανεβάσει ψυχολογικά και να σου φτιάξει τη διάθεση, ώστε να βγεις αλώβητος από ακόμη μία δυσκολία.

Το φιλαράκι σου μπορεί ακόμη να είναι ετοιμόλογο και όταν δει πως δέχεσαι λεκτική επίθεση να χρησιμοποιήσει όλα τα επιχειρήματα που έχει στη φαρέτρα του προκείμενου να επιβεβαιώσει πως έχεις δίκιο. Τέτοια πρόσωπα είναι οι δικηγόροι που αδικήθηκαν που δεν ασχολήθηκαν με το επάγγελμα, αλλά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι συνήγοροι άπαξ και δουν ότι κάποιος/α στριμώχνει το κολλητάρι τους με σκοπό να το εκμεταλλευτεί ή να το κάνει να νιώσει άβολα.

Οι φίλοι που καταφέρνουν να σε ξελασπώσουν σε μια δύσκολη προσωπική κατάσταση είναι εκεί για εσένα και σε θεωρούν σημαντικό στη ζωή τους. Δε θέλουν να σε βλέπουν να στεναχωριέσαι και προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποφύγουν ή για να νιώσεις καλύτερα. Πολλές φορές θα σε ωθήσουν να κάνεις πράγματα που δε θα τολμούσες ή ακόμη θα τα κάνουν οι ίδιοι για σένα αν νιώσουν πως είναι για το καλό σου, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη. Οι πραγματικοί κολλητοί δε σου χαρίζονται και είναι οι πρώτοι που θα σου πουν ότι το πας λάθος, ενώ ταυτόχρονα θα σε βοηθήσουν να το ξεπεράσεις. Έχουν έναν δυναμισμό που θαυμάζεις και μια οπτική κάπως διαφορετική, ίσως και πιο έντονη από σένα. Με τέτοιους ανθρώπους δίπλα σου δε φοβάσαι να είσαι ο εαυτός σου κι ίσως με τη στάση τους καταφέρουν να σε βοηθήσουν να μην είσαι πιο αυστηρός με σένα απ’ ότι με τους άλλους.

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.