pillow184

Η φωτογραφία είναι ένας υπέροχος τρόπος να αποτυπώσεις τη στιγμή και να την κρατήσεις αναλλοίωτη στον χρόνο, ώστε πέρα από γλυκιά ανάμνηση να μείνει και στα χέρια σου με ζωντανά χρώματα. Πλέον οι φωτογραφίες έχουν την τιμητική τους, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να τις αποθεώνουν κι εσένα να λειτουργείς ως ερασιτέχνης ή επαγγελματίας φωτογράφος για να απαθανατίσεις αυτό που ζεις.

Λένε πως μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις κι αυτό δεν είναι ψέμα. Μπορείς να τραβήξεις μία φωτογραφία και να κερδίσεις πολλά βλέμματα ή likes. Κάθε προσπάθεια έχει τον σκοπό της, είτε πρόκειται για τοπία είτε για ανθρώπους. Η ουσία είναι πως το καλαίσθητο σίγουρα έχει περισσότερη ανταπόκριση. Συνήθως φωτογραφιζόμαστε για να διατηρήσουμε τη στιγμή στον χρόνο κι έτσι έχουμε τη δυνατότητα να την επαναφέρουμε στη μνήμη μας όποτε θέλουμε. Πλέον έχουν δημιουργηθεί και κινηματογραφικά στημένες γωνιές που ευνοούν τον φωτογραφιζόμενο και κάνουν το αποτέλεσμα πιο παιχνιδιάρικο για σένα που σου αρέσουν ιδιαίτερα οι φωτογραφίες.

Αν λοιπόν είσαι φαν και το χόμπι σου είναι να κυκλοφορείς με μία φωτογραφική στο χέρι ή ακόμα και με το κινητό, σίγουρα έχεις έρθει και στη θέση να είσαι σε σχέση και να θες να τραβήξετε την πρώτη σας κοινή φωτογραφία. Στην αρχή μπορεί να μην το επιδιώξει καμία απ’ τις δύο πλευρές, γιατί ό,τι θέλετε να ζήσετε δεν περιορίζεται πίσω από τον φακό αλλά συνοδεύεται από προσωπική προσπάθεια του καθενός να κρατήσει τη στιγμή. Τα μάτια λειτουργούν σαν φωτογραφικές που όταν ανοιγοκλείνουν έχουν ως πρώτο πλάνο το ταίρι που βρίσκεται δίπλα μας.

Η ανάγκη λοιπόν να τραβήξεις μία φωτογραφία με τον/τη σύντροφό σου καλό θα ήταν να προκύπτει αβίαστα. Δε σχεδιάζεις πώς και γιατί. Απλώς εκείνη την ώρα το αισθάνεσαι, ρωτάς αν το θέλει και το ταίρι και γίνεται. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης, ούτε χρονικό περιθώριο για το πότε οφείλετε να ξεκινήσετε να τραβάτε από κοινού φωτογραφίες, όπως επίσης δε δημιουργείται κάποιου είδους δέσμευση μεταξύ σας αν έχετε πολλά ή λίγα κλικ.

Καλύτερα όμως να τα πάρουμε από την αρχή. Δεν προγραμματίζεις κάτι, ούτε και κυνηγάς κάτι άλλο για να έρθει όπως θες. Η ανάγκη να βγάλεις φωτογραφία καλό θα ήταν να πηγάζει από το γεγονός ότι θες να κρατήσεις ζωντανή την ανάμνηση με τον άνθρωπό σου, επειδή αισθάνεσαι ευτυχισμένος στην τοποθεσία και με το πρόσωπο που είσαι. Με αυτό τον τρόπο βγαίνουν και πιο αυθόρμητες φωτογραφίες με όμορφο περιεχόμενο. Το επιτηδευμένο, όπως η συγκεκριμένη πόζα που συνήθως έχεις εμπνευστεί από κάποιο άλλο ζευγάρι που γνωρίζεις ή και όχι, κάνει τα πράγματα κάπως άβολα και για το ταίρι και για το πρόσωπο που βλέπει τη φωτογραφία.

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια στα social που με την πρώτη ευκαιρία κυνηγούν μία λήψη σε ειδυλλιακό τοπίο προσπαθώντας να δείξουν πόσο ερωτευμένοι είναι και μετά τη λήψη και το ανέβασμα στέκονται μπροστά από μία οθόνη περιμένοντας την αποθέωση! Αν έχεις τέτοιες απαιτήσεις από τον άνθρωπό σου, μία φωτογραφία ίσως αργήσει και αν είστε στην αρχή της σχέσης μπορεί και να υπάρξει αμηχανία. Αν έχετε την ίδια άποψη όμως -γιατί κανείς δεν είπε ότι είναι κακό-, μπορείτε να βγάζετε όσες σέλφι θέλετε και κανείς δεν πρόκειται να σας πει τίποτα.

Στην περίπτωση που θέλετε να κρατήσετε low profile, η φωτογραφία ίσως καθυστερήσει περισσότερο να κοινοποιηθεί. Μην παραξενευτείς, δεν υπάρχει λόγος. Δεν αποδεικνύει η φωτογραφία πόσο σε γουστάρει ο άλλος. Για μερικούς οι σέλφι δεν παίζουν κανέναν ρόλο και δεν τις υπολογίζουν. Δε χρειάζεται να αγχώνεσαι πότε κι αν θα βγάλει κάποιος φωτογραφία μαζί σου κι αν στο ζητήσουν και δε θες, πάλι δικαίωμά σου. Σε μια σχέση μερικά πράγματα πρέπει να βγαίνουν αβίαστα, κι αυτό ισχύει και για τις φωτογραφίες.

Είστε ζευγάρι, τα βρίσκετε και τα πάτε καλά. Αν όμως δε σας βγει η φωτογραφία, δε χάθηκε κι ο κόσμος. Θες λίγο τον χρόνο σου να αφεθείς στη σχέση και η περίπτωση της κοινής φωτογραφίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Πριν βγάλετε σέλφι όμως, να είστε σίγουροι πως κανένας απ’ τους δύο δεν καταπιέζεται.

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.