Πόσες φορές δεν αναγκαστήκαμε να βγούμε διπλό ραντεβού για χάρη κάποιου φίλου; Και φυσικά δε μιλάμε για εκείνα τα ραντεβού που βγαίνουν τα ζευγάρια και τα λένε. Ούτε για εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που υπάρχει ενδιαφέρον απ’ όλες τις  πλευρές, οπότε το διπλό ραντεβού έχει σκοπό ν’ αποκαταστήσει και τους τέσσερις συμμετέχοντες.

Δυστυχώς μιλάμε για εκείνα τα άθλια διπλά ραντεβού που κανονίζει το κολλητάρι σου, γιατί θέλει να ψήσει κατάσταση, αλλά σε χρειάζεται δίπλα του για ξεκάρφωμα και για να είναι πιο χαλαρή η φάση. Διότι εδώ που τα λέμε το τετ-α-τετ δημιουργεί μια κάποια αμηχανία στις πρώτες συναντήσεις, οπότε φέρνοντας και δυο φανάρια μαζί να τα λένε -αν βρουν κάτι να πουν- ο ενδιαφερόμενος παίζει μπαλίτσα με άνεση.

Απόψε το φαναράκι θα το κρατάς εσύ κι ο δόλιος φίλος της άλλης πλευράς. Δεν ξέρεις τι θα σου κουβαλήσουν και βαριέσαι αφόρητα να πιάνεις κουβέντα μ’ έναν άνθρωπο που δεν έχεις ξαναματαδεί. Πόσο ψυχοφθόρο είναι να πρέπει να ζορίζεσαι για να βρεις ένα θέμα συζήτησης που να ενδιαφέρει και τους δυο σας, όταν δεν έχεις ιδέα τι ενδιαφέροντα έχει ο άλλος.

Στη θέση που βρίσκεσαι καλείσαι να τ’ ανακαλύψεις, διαφορετικά θα περάσεις το μισό σου βράδυ ξύνοντας το κεφάλι σου, τη μύτη σου κι ό,τι άλλο φτάνει το χέρι σου ώσπου να τελειώσει το βασανιστήριο.

Σκέψου όμως ότι το πιθανότερο είναι κι ο άλλος να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με σένα. Να κουβαλήθηκε για εμψύχωση και να νιώθει ακριβώς την ίδια απόγνωση. Που σημαίνει ότι σε καταλαβαίνει. Μπορείτε τότε να γελάσετε συνωμοτικά με τον πόνο σας.

Βέβαια αν πρόκειται για κάποιον που ψάχνεται άγρια και δε σ’ αφήνει σε ησυχία, μιλώντας ασταμάτητα και δείχνοντας περισσό ενδιαφέρον για το άτομό σου, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Περνάμε σε άλλο επίπεδο θυσίας, η οποία είναι καλό να ξεκαθαριστεί πως δε θα επαναληφθεί. Τουλάχιστον όχι με την ίδια παρέα.

Θα σταθείς στο πλάι του φίλου σου, θα τον υποστηρίξεις, θα τον βοηθήσεις, όμως πρέπει να μπει ένα όριο. Δεν μπορεί να γίνει συνήθεια, γιατί εκεί πλέον περνάμε στην κακοπέραση. Κι αν είναι φίλος, θα το κατανοήσει.

Όμως κι εσύ, όσο κι αν θεωρείς πως θα χαραμίσεις το βράδυ σου και θα προτιμούσες να περάσεις τις ώρες σου σε γλέντι γάμου με κλαρίνα στη διαπασών και συγγενείς ,των οποίων την ύπαρξη αγνοούσες μέχρι πριν δυο λεπτά, να σου εύχονται και στο κεφαλάκι σου, δεν μπορείς ν’ αρνηθείς. Είναι φίλος καρδιακός και σε χρειάζεται· θα τον στηρίξεις όσο κι αν σου κοστίσει.

Άλλωστε κι εσύ έχεις ζητήσει ανάλογες χάρες στο παρελθόν και θα ήταν μεγάλη αχαριστία να μη βοηθήσεις. Δεν ξεχνάς πόσα βράδια χαράμισε, προσπαθώντας να κρύψει χασμουρητά ανείπωτης βαρεμάρας πίσω απ’ το κινητό, όση ώρα προσπαθούσες να ρίξεις το πρόσωπο που σ’ ενδιέφερε.

Ετοιμάσου τώρα και σταμάτα την γκρίνια.  Κόλλα ένα χαμόγελο στη μούρη κι ευχήσου να πάει καλά το κονέ γιατί το φιλαράκι σου αξίζει να έχει ό,τι επιθυμεί. Προφανώς κι αντιλαμβάνεται ότι μια τέτοια έξοδος δεν είναι η καλύτερή σου, αλλά ας μην αφήσεις να φανεί ότι το κάνεις με το ζόρι. Την αρνητική σου ενέργεια άφησέ τη σπίτι.

Πού ξέρεις; Μπορεί και να είναι ενδιαφέρουσα η νέα γνωριμία κι ακόμη κι αν δεν υπάρξει κάτι ερωτικό μεταξύ σας, θα έχεις συναντήσει έναν άνθρωπο με τον οποίο υπάρχει η πιθανότητα να περάσεις καλά. Φτάνει μόνο να είσαι ανοιχτός στο ενδεχόμενο.

 

Συντάκτης: Μαρία Βαή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη