Πολλές φορές περνάμε υπέροχα όταν βγαίνουμε να διασκεδάσουμε κι αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο. Στην ευχαρίστησή μας συμβάλλουν πολλά, όπως η παρέα κι ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε, αλλά κι η διάθεση που έχουμε.

Όμως, όπως κι αν έχει ξεκινήσει η μέρα μας, η διάθεσή μας μπορεί ν’ αλλάξει προς το καλύτερο ή το χειρότερο με βάση τη μουσική που θ’ ακούσουμε. Διότι αν κάτι είναι συνυφασμένο με όλες εκείνες τις εξόδους μας στις οποίες περάσαμε καταπληκτικά, αυτό είναι η μουσική.

Γενικότερα η μουσική είναι παρούσα σε πολλά απ’ τα γεγονότα που ζήσαμε έντονα, εμπλουτίζοντας κι ενδυναμώνοντας τις αναμνήσεις μας. Γι’ αυτό συχνά συνδέουμε πρόσωπα ή εμπειρίες με συγκεκριμένα τραγούδια, τα οποία μας φέρνουν στο μυαλό όσα περάσαμε.

Ποιος δε θυμάται στιγμές που ενώ ήταν πεσμένος ψυχολογικά, άκουσε τα αγαπημένα του τραγούδια κι αμέσως ένιωσε ευφορία; Κι αντιθέτως υπήρξαν στιγμές που η μουσική μας χάλασε, είτε γιατί δεν ήταν του γούστου μας είτε επειδή θύμιζε δυσάρεστες καταστάσεις.

Η δύναμη που έχει η μουσική πάνω στη διάθεσή μας είναι καθοριστική κι εξηγείται επιστημονικά. Μελέτες έχουν ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα κι έρευνες υποστηρίζουν τη θεραπευτική της επίδραση όχι μόνο στην ψυχική, αλλά και τη σωματική μας υγεία.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η μουσική λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία μας. Όμως εκτός απ’ το να συμβάλλει στην καλή μας διάθεση, μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την ψυχική μας κατάσταση. Μπορεί να μας φτιάξει ή να μας ρίξει, πάντως δε θα μας αφήσει αδιάφορους.

Σίγουρα οι προσωπικές μας προτιμήσεις παίζουν τον ρόλο τους, αλλά συμβαίνει διαφορετικά είδη μουσικής να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε και να ρίξουμε τους ρυθμούς μας, είναι μάλλον απίθανο να το καταφέρουμε ακούγοντας metal.

Για να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο, θα επιλέξουμε ν’ ακούσουμε κομμάτια με αργό τέμπο, όπως κάποια κομμάτια κλασικής μουσικής ή lounge. Τη ροκ απ’ την άλλη, θα την προτιμήσουμε όταν θέλουμε να ξεσπάσουμε τα νεύρα μας ή όταν έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε περισσότερο δυναμικοί.

Είναι γεγονός πως ακούγοντας σκληρή ροκ μουσική, τα συναισθήματα θυμού μειώνονται, καθώς η ένταση των κομματιών μας βοηθά να αποσυμπιεστούμε και κατευνάζει τον θυμό μας. Παράλληλα ο έντονος ρυθμός τους μας κάνει να αποκτούμε αυτοπεποίθηση και δυναμισμό.

Άλλοι επιλέγουν ν’ ακούσουν λαϊκά τραγούδια για να διώξουν τον νταλκά που τους βαραίνει και μάλιστα όσο πιο βαρύς ο νταλκάς, τόσο πιο βαρύ το λαϊκό. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός, κάποιοι έχουν προτίμηση για τα έντεχνα ακούσματα, όπου η διαδικασία είναι πιο εσωτερική, εφόσον δεν είναι τόσο εκδηλωτικοί.

Αν τώρα ακούσουμε κάποιο χορευτικό κομμάτι, είτε ανήκει στα ελαφρολαϊκά, είτε στα dance, ειδικά αν παράλληλα χορεύουμε στον ρυθμό του, τότε σίγουρα θα ανεβεί η διάθεσή μας. Ο συνδυασμός μουσικής και χορού διώχνει το άγχος και προκαλεί συναισθήματα ενθουσιασμού.

Υπάρχουν φυσικά κι εκείνες οι φορές που έχουμε την ένταση στα ηχεία χαμηλά ίσα-ίσα για ν’ ακούγεται μια μελωδία που θα μας κρατά συντροφιά, χωρίς όμως να αποσπά την προσοχή μας.

Όποιο είδος μουσικής κι αν διαλέξουμε ν’ ακούσουμε, είναι βέβαιο πως όχι μόνο δε θα μείνουμε ασυγκίνητοι, αλλά θα ωφεληθούμε σε πολλαπλά επίπεδα από τις ευεργετικές της ιδιότητες.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Βαή: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μαρία Βαή