Είναι πολλά αυτά που σε κρατάνε σε μια σχέση. Αρχικά σε κρατάει ο ενθουσιασμός σου, που σ’ έχει κολλημένο πάνω στον άλλο, αλλά κι όλα αυτά που έχεις ν’ ανακαλύψεις δίπλα σ’ έναν καινούριο άνθρωπο. Γιατί κάθε νέο πρόσωπο στη ζωή μας, είναι σαν ένας νέος κόσμος και το να γνωρίσεις τον άλλο μοιάζει με την εξερεύνηση μιας άγνωστης ηπείρου.

Φυσικά και το σεξ παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σχέση, ειδικά στην αρχή που συνηθίζουμε να μιμούμαστε τη συμπεριφορά των συμπαθέστατων κουνελιών. Μα αν δε δένει το γλυκό, δε θα τραβήξει, όσο κι αν το παλεύεις. Γιατί αν θέλεις απλώς μια καλή παρέα, έχεις και τους φίλους σου. Ο σύντροφός σου επιβάλλεται να πληροί διαφορετικές προϋποθέσεις.

Όσο περνά ο καιρός όμως, μεγαλώνουν κι οι απαιτήσεις μας. Δεν μπορείς να μένεις σε μια σχέση όπου το μόνο που ευχαριστιέσαι είναι το σεξ. Θέλεις να τα βρίσκεις με το ταίρι σου και στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού. Να κάτσεις στο σαλόνι και να συζητήσεις. Να του πεις τι σε απασχολεί, να σ’ ακούσει, να σου σταθεί, να σου πει τη γνώμη του.

Αν δεν το έχετε πολύ με την κουβέντα, τι θα κάνετε όλες αυτές τις ώρες που περνάτε μαζί; Αλλά και πέρα απ’ το γέμισμα των ωρών, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης, πώς θα εξελιχθεί η σχέση και παράλληλα κι εσείς μέσα από αυτή;

Η επικοινωνία είναι απαραίτητο συστατικό μιας σχέσης. Είναι η μαγιά της, αυτή που θα ζυμώσει τα χαρακτηριστικά και τις ιδέες δύο ατόμων, αυτή που θα καταστήσει μια σχέση λειτουργική. Γι’ αυτό πέρα απ’ την εξωτερική εμφάνιση, τα κοινά γούστα, τους οργασμούς και τις βόλτες, το βασικό στοιχείο για να ευδοκιμήσει μια σχέση είναι η επικοινωνία. Είναι σημαντικό να μπορείς να συζητήσεις με τον άνθρωπό σου.

Όλοι έχουν τους προβληματισμούς τους, τα προβλήματά τους και γενικώς όλους κάτι μας απασχολεί. Αν δεν είσαι σε θέση να μιλήσεις με το σύντροφό σου για όλα αυτά που έχεις στο κεφάλι σου, τότε πώς θα μείνεις δίπλα του; Αν δε συζητάτε για ό,τι σας προβληματίζει, είτε αφορά τη σχέση σας είτε όχι, θα χάνεται τη μισή ζωή του άλλου, τη μισή του καθημερινότητα.

Μέσα απ’ τη συζήτηση γνωρίζεις τον άλλο, αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται κι ενεργεί και ανταλλάσσοντας απόψεις βλέπεις αν εκπέμπετε στα ίδια μήκη κύματος ή δε συναντιέστε πουθενά. Επίσης σημαντικό είναι να βλέπετε τα πράγματα απ’ τη σκοπιά του άλλου, αφού τότε μαθαίνετε να αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα με διαφορετικούς τρόπους κι ίσως να το αποδυναμώνετε.

Τώρα αν το πρόβλημα έχει να κάνει με τη μεταξύ σας σχέση, εκεί δε χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικό είναι να το συζητήσετε. Πολλές φορές φοβόμαστε να μιλήσουμε γιατί δε θέλουμε να δυσαρεστήσουμε τον άλλο ή ακόμη και να τον χάσουμε. Όμως ακόμη κι αν η συζήτηση καταλήξει σε καβγά, θα έχει εξωτερικευτεί αυτό που υπήρχε μέσα σας και σας έτρωγε.

Όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα, μπορείτε να συζητήσετε ήρεμα για όσα ειπώθηκαν.  Κι αν ο άλλος δεν ηρεμήσει ποτέ κι επιλέξει να μας κρατήσει μούτρα αιωνίως, τότε ήταν ένα καλό τεστ για τη σχέση, η οποία θα έληγε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.

Αν πάλι καβγαδίσετε εκ νέου, δώστε άλλη μια ευκαιρία. Ίσως αυτός είναι ο δικός τρόπος επικοινωνίας ή ίσως θέλετε χρόνο για να βρείτε τον τρόπο σας. Σε κάθε περίπτωση έτσι θα έρθετε κοντά ή θ’ απομακρυνθείτε, όμως μόνο με την κουβέντα θα μάθετε αν η σχέση θα έχει διάρκεια.

 

Συντάκτης: Μαρία Βαή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη