Ήλιος, ζεστή, θάλασσα. Οι τρεις πυλώνες της έννοιας του καλοκαιριού. Το τρίπτυχο των διακοπών και της κατάστασης όπου η Ελλάδα σφύζει από ζωή νύχτα-μέρα.

Ξέρεις, φίλε μου, άλλαξαν οι καιροί. Πάνε οι εποχές που τα καλοκαίρι είχε νόημα μεγάλο για τους ανθρώπους. Τότε που σήμαινε παρέα, βόλτες, φωτιές στην παραλία και παιχνίδια στην άμμο. Πλέον όλα είναι κρυμμένα πίσω από selfies και check in που δηλώνεις πόσο όμορφα περνάς ενώ συνάμα βρίσκεσαι μόνος σου σε μια παραλία κι ασχολείσαι μόνο με το κινητό σου. Πάνε οι εποχές που παίζαμε με τα παιδιά των διπλανών και γινόμασταν όλοι μια παρέα, που κάναμε κάθε καλοκαίρι καινούριους φίλους στην παραλία.

Τώρα, δικέ μου, το μόνο που σκεφτόμαστε αν κάποιος μας μιλήσει είναι ότι είναι περίεργος ή επικίνδυνος και κάνει πέσιμο στην παραλία. Δε μας νοιάζει τίποτα περισσότερο απ’ το να βρούμε μια ήρεμη πλευρά στο μπιτσόμπαρο που να μη μας μιλά άνθρωπος και να βγάλουμε φωτογραφίες για να δηλώσουμε πόσο διασκεδάζουμε αυτό το καλοκαίρι.

Άλλες φορές μόνοι μας, άλλες φορές με παρέα που δεν ανταλλάσσουμε κουβέντα. Ξέρω ότι οι καιροί όσο πάνε και δυσκολεύουν, ότι τα πράγματα πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο και πως ο καθένας κουβαλά τα δικά του προβλήματα. Σκέψου όμως πως το καλοκαίρι είναι μια περίοδος ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης, μια εποχή που απ’ το πρώτο κιόλας συνθετικό της λέξης καταλαβαίνεις ότι κάθε άλλο παρά κακή δεν μπορεί να είναι. Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, θα έπρεπε να υπάρχει όμως κάτι για το οποίο η Ελλάδα φημίζεται, κι αυτό είναι η φιλοξενία.

Σταματήστε λοιπόν να είστε μίζεροι και καταθλιπτικοί νιώστε επιτέλους αυτή την ένταση του καλοκαιριού, αρχίστε να το ζείτε όπως του αξίζει. Μην είστε κακόκεφοι στην παραλία, χαμογελάστε λίγο και προσπαθήστε να γίνετε λιγάκι κοινωνικοί. Όχι, δεν είπα να γίνετε φορτικοί κι ενοχλητικοί, δεν χρειάζεται να χαιρετάτε τους πάντες ούτε να κάνετε πέσιμο παντού.

Μπορείτε απλά να δανείσετε έναν αναπτήρα στον διπλανό που ψάχνει απεγνωσμένα. Να δώσετε το αντηλιακό σας στη διπλανή οικογένεια που το ξέχασε, να ζητήσετε συγγνώμη σε κάποιον που βρέξατε επειδή παίζατε ρακέτες και να τον καλέσετε να παίξει μαζί σας. Να κάνετε μια καλή κριτική ή ακόμη να ζητήσετε τη γνώμη της διπλανής κυρίας για το βιβλίο που διαβάζει. Μπορείτε ακόμα να κεράσετε σφηνάκια στα κορίτσια τρεις ξαπλώστρες παραδίπλα που σας κοιτάνε και χαμογελάνε.

Τρόποι υπάρχουν πολλοί, θέληση πρέπει να υπάρχει για να αρχίσει μια κουβέντα. Να κάνεις γνωστούς σε μια παραλία και να ζήσεις το καλοκαίρι σου έξω απ’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να γίνεις παρέα με τον διπλανό και να καταλήξετε, πίνοντας μπίρες, ότι έχετε κοινούς γνωστούς, γιατί εδώ στην Ελλάδα όλοι γνωστοί είμαστε. Να κανονίσεις ένα καφέ το απόγευμα ή ένα ποτό το βράδυ.

Γιατί διακοπές δε σημαίνει μόνο ξεκούραση κι ύπνος. Διακοπές σημαίνει να γνωρίζεις καινούρια άτομα, να κάνεις νέες παρέες και να περνάς καλά τις όποιες μέρες έτυχε να έχεις άδεια. Να γελάς δυνατά, να παίρνεις χρώμα και να πίνεις μπίρες στην παραλία. Όλα αυτά, δικέ μου, μόνος σου δεν πρόκειται να τα χαρείς το ίδιο.

Ας γυρίσουμε λοιπόν όλοι πίσω στα 70s και στα 80s όπου όλη η παραλία ήταν μια μεγάλη παρέα κι ας ευχαριστηθούμε τα καλοκαίρια μας. Γιατί κάθε καλοκαίρι που περνάει, δε γυρίζει πίσω, ας τα κάνουμε τουλάχιστον να αξίζουν!

 

Επιμέλεια Κειμένου Θεοδόσιου Ραβανού: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Θεοδόσιος Ραβανός