Φίλοι· άνθρωποι αχώριστοι, μαζί στα καλύτερα και στα χειρότερα. Μπορεί να είναι ίδιοι σαν δύο σταγόνες νερό, διαφορετικοί μέχρι εκεί που δεν πάει ή άνθρωποι που αλληλοσυμπληρώνονται, μα το σίγουρο είναι πως οι φίλοι είναι πάντα εκεί και για πάντα μαζί. Σε χαρές, γέλια, κλάματα και σε δράματα είναι εκεί απ’ τις πιο απλές, καθημερινές στιγμές μέχρι τα σημαντικότερα γεγονότα.

Στη σκέψη σου έρχονται δυνατά γέλια, ιστορικές ατάκες, αξέχαστες χορευτικές κινήσεις, κωμικοτραγικές καταστάσεις και πλήθος μοναδικών κι ανεπανάληπτων στιγμών. Μα η φιλία δεν έχει μόνο αυτά. Δεν έχει μόνο καλά κι όμορφα. Η φιλία είναι μία σχέση δυνατή και στενή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέχρι κι αδερφική. Είναι μια σχέση που πολλές φορές περνάει διά πυρός και σιδήρου και παρά το δυναμικό της δεν μπορεί να μην υποκύψει στην επιρροή και στις επιπτώσεις της τριβής.

Μια σχέση έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Κι όπως υπάρχουν τόσες μοναδικές, όμορφες και συγκινητικές στιγμές που χαρακτηρίζουν μια φιλία, έτσι υπάρχουν και μερικά μελανά σημεία. Τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσής μας σε συνδυασμό με διάφορα θέματα που προκύπτουν είναι ικανά για να προκαλέσουν από μικροδιαφωνίες μέχρι και κανονικά μπουρλότα.

Επικοί καβγάδες και ξεκατινιάσματα δε θα μπορούσαν να λείπουν σε μια σχέση που μοιράζεται σχεδόν τα πάντα. Μαλλιοτραβήγματα για βλακείες, γκομενικά, προσωπικά και παντός είδους θέματα είναι αναπόφευκτα και πολλές φορές αναγκαία για την εκτόνωση της έντασης.

Καβγάδες με αιτία ή χωρίς, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, βαριές κουβέντες ή ακόμη και καμιά ανάποδη δε θα λείψουν ποτέ ανάμεσα σε δύο άτομα που τα συνδέει μια τόσο στενή σχέση. Τα προβλήματα σε μία σχέση μπορεί να είναι δυσάρεστα, αλλά παραμένουν αναγκαία. Ένας καβγάς, μία διαφωνία ή ακόμη κι ένας κανονικός σκοτωμός καμιά φορά δε βλάπτουν.

Άλλωστε είναι κι αυτός ένας τρόπος για να ταρακουνηθούμε και να αξιολογήσουμε κάποια πράγματα όπως το πόσο σημαντικά ή αστεία είναι τα θέματα που μας απασχολούν, αν αξίζει να χαλιόμαστε για μικροπράγματα ή μη και να νερώνουμε πού και πού το κρασάκι μας, ώστε να μη στενοχωριόμαστε άδικα.

Η έννοια της φιλίας είναι περίπλοκα απλή· βασίζεται στο μαζί αλλά και στο χώρια, στην αγάπη και στην κατανόηση, στη διαφορετικότητα και στην κοινή τρέλα. Πώς είναι ποτέ δυνατόν μια τέτοια σχέση να μην έχει εντάσεις και προβλήματα;

Ο φίλος δεν είναι απλώς μια παρέα, είναι ένας συνοδοιπόρος που χαράζει μαζί σου το μονοπάτι της ζωής σου. Ο φίλος δεν είναι ένας παρατηρητής, δεν είναι αμέτοχος σε ό,τι σου συμβαίνει. Είναι εκεί για να σε καθοδηγήσει, να σε ακολουθήσει και να σε υποστηρίξει στα πιο τρελά σου όνειρα.

Αυτός ο άνθρωπος όμως έχει και κάποιες άλλες ιδιότητες· αρχικά αυτή της μέγιστης οικειότητας γι’αυτό κι η παραμικρή βλακεία που τον πιάνει εκδηλώνεται χωρίς να την κρύβει πίσω από ευγένειες και τυπικότητες, αλλά κι η ιδιότητα ενός αυστηρότατου καθρέφτη σου, που είναι εκεί με το γεμάτο αγάπη, επικριτικό βλέμμα του. Οι μοναδικές αυτές ιδιότητες των αληθινών φίλων είναι που καμιά φορά ξεχειλίζουν λίγο το ποτήρι μας και φέρνουν ένα, μικρό πανικό.

Παρ’ όλα αυτά αυτή η μαγική σχέση δικαιούται συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια για την ανιδιοτέλεια και την ειλικρίνειά της. Γιατί παρά τις φθορές και τα μπαλώματα που μπορεί να έχει, αντέχει. Αντέχει στο χρόνο και στις καταστάσεις που δε θα άντεχε κάποιος μόνος του. Γιατί όταν έχεις φίλους ποτέ δεν είσαι και δε θα χρειαστεί να είσαι μόνος.

 

Επιμέλεια κειμένου Έλενας Αργύρη: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Έλενα Αργύρη