Έρχεται λοιπόν αυτή η άγια η στιγμή που σου κάνει ο Θεός τη χάρη και φέρνει μπροστά σου αυτό το άλλο σου μισό, τη γυναίκα που θα σε βγάλει απ’ τη μοναξιά και τη μιζέρια που σε δέρνει.

Όλα γύρω σου φαντάζουν εξαιρετικά και φως μπαίνει επιτέλους στην ανούσια μέχρι στιγμής ζωή σου. Βέβαια, δικέ μου, όντας μπακουρομπάκουρο τόσο καιρό, έχεις ξεχάσει πώς είναι να είσαι σε σχέση. Θέλει λίγο τσαγανό παραπάνω όταν είσαι ζευγάρι. Να υπολογίζεις και να κοιτάς και λίγο πιο πέρα από την παρτάρα σου.

Δεν είσαι μόνος πια, έχεις κι άλλον να σκέφτεσαι. Έχεις όμως πάντα κάποια να σε σκέφτεται, να σε νοιάζεται και να σε υπολογίζει. Βέβαια, δικέ μου, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι οι γυναίκες είναι πλάσματα μυστήρια και θέλουν μεταχείριση ειδική που ταιριάζει σε λεπτοδουλειά γιατί άλλωστε αυτό είναι οι γυναίκες, ένα πλάσμα ιδιαίτερο, ένα στολίδι μοναδικό που σου γεμίζει τη ζωή.

Στολίδι μεν, έχοντας συχνά και τις μαύρες του δε. Ουκ ολίγες φορές έχεις βρεθεί σε καταστάσεις που τη διακατέχει μια υπέρμετρη κι άγνωστη –για σένα τουλάχιστον – υστερία. Στιγμές που ο κλαυσίγελος έρχεται και φεύγει απ’ το πρόσωπό της συνεχώς. Φορές που οι ορμόνες τις παίρνουν φωτιά κι οδηγούν τους νευρικούς της ιστούς σε εξέγερση κόντρα στο κατεστημένο.

Και διερωτάται ο κάθε άντρας εκείνη τη στιγμή ποια είναι η θέση του. Δύσκολη ερώτηση κι ακόμα δυσκολότερη απάντηση. Η θέση σου, φίλτατε εραστή και συνοδοιπόρε, είναι περίπλοκη. Δεν είναι ο κολλητός σου που μπορείς εύκολα να τον κατευνάσεις, είναι η κοπέλα σου και προ πάντων είναι γυναίκα με ευαίσθητη ψυχολογία και ψυχοσύνθεση. Δεν πρόκειται να την καλμάρεις με ένα χτύπημα στην πλάτη και ένα «χαλάρωσε, δικέ μου, εγώ είμαι εδώ».

Θέλει αρχικά υπομονή κι επιμονή μεγάλη για να μπορέσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει. Πρέπει να μάθεις να ακούς, να της δίνεις τον ανάλογο και τον κατάλληλο χρόνο για να σου εξηγήσει τι ακριβώς της συμβαίνει. Να μην την πιέζεις να σου πει και να μην προσπαθείς μόνος σου να καταλάβεις κάνοντας ανούσιες κι αλλεπάλληλες ερωτήσεις. Θα σου εξηγήσει αυτή όταν θελήσει κι όταν θα το έχει ανάγκη.

Γιατί το «τι έχεις» περισσότερο αναζωπυρώνει τα νεύρα πάρα τα κατευνάζει. Αρχικά μπορείς να την πάρεις μια αγκαλιά. Δε χρειάζεται να σου το ζητήσει. Απλώς αγκάλιασέ την και δώσε της να καταλάβει πως τη νοιάζεσαι και την αγαπάς ακόμα κι όταν έχει νεύρα και πως θα κάνεις ό,τι μπορείς για να τη βοηθήσεις. Να την κοιτάξεις μέσα στα μάτια και να χαμογελάσεις. Να τη φιλήσεις τόσο δυνατά και παθιασμένα που να την τρελάνεις κι άσε τη να κάνει νάζια και να λέει πως δε θέλει.

Μια αγκαλιά κι ένα φιλί –στοργικό ή παθιασμένο δεν παίζει ρόλο– πάντα διορθώνει την κατάσταση και πάντα ηρεμεί . Να χαμογελάς δυνατά με τις αντιδράσεις της και να προσπαθείς να την κάνεις κι αυτή να γελά. Να την πειράζεις να τη γαργαλάς και γενικώς να κάνεις σαν παιδί που θέλει να παίξει. Τρελαίνονται οι γυναίκες πολύ όταν αντιδράμε έτσι παιδιάστικα, τους ξυπνάμε το μητρικό ένστικτο το οποίο μπορεί να κατευνάσει και τα δυνατότερα αρνητικά συναισθήματα.

Δεν είπα βέβαια να κάνεις σαν χαζοχαρούμενο κι ενοχλητικό παιδάκι, διότι έτσι απλώς ρίχνεις λάδι στη φωτιά. Άλλες φορές απλά και μόνο η αγκαλιά σου κι η στοργικότητά σου μπορούν να την ηρεμίσουν ή ίσως ένα βλέμμα σου γλυκό γεμάτο απορία, ένα ενδιαφέρον με παιχνιδιάρικο τόνο και μια προσπάθεια να καταλάβεις.

Γιατί, δικέ μου, οι γυναίκες αυτό ζητάνε. Την κατανόηση, τίποτα παραπάνω. Την κατανόηση και την προσοχή, όπως βέβαια κι ο κάθε άνθρωπος. Απλώς ως πιο συναισθηματικά πλάσματα θέλουν μια φροντίδα ιδιαίτερη. Θα δεις πως αν ακολουθήσεις τα βήματα αυτά θα την κάνεις να γελάσει. Θα σταματήσει να κλαίει ή να έχει νεύρα και θα σου χαμόγελα. Θα σε κοιτάξει μέσα στα μάτια και θα σε αγκαλιάσει.

Δε θα σου πει «ευχαριστώ» πολλές φορές γιατί θα θελήσει να φανεί δυνατή. Θα σε σφίξει τόσο πολύ όμως που θα είναι σαν να το φωνάζει.

 

Επιμέλεια Κειμένου Θεοδόσιου Ραβανού: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Θεοδόσιος Ραβανός