Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ακούει τις διπλανές συζητήσεις άλλων, πόσες έχεις μπει στον πειρασμό να σχολιάσεις ή έστω να παρακολουθήσεις τα κουτσομπολιά στην παρέα σου! Σίγουρα, στις φιλικές μαζώξεις τα θέματα συζήτησης δεν είναι πάντα ακαδημαϊκού περιεχομένου. Σίγουρα, όλο και κάποιο κοινωνικό σχόλιο θα γίνει, κάποιος θα πει κάνα νέο για κάποιον γνωστό, κάποιος θα χώρισε, κάποιος θα απάτησε, κάποιος θα βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο, κάποιος θα παντρεύτηκε κι έστω και για λίγα λεπτά θα γίνει το επίκεντρο της κουβέντας.

Το να δεις άθελά σου απέναντι, να ρίξεις μια φευγαλέα ματιά στο παράθυρο του γείτονά σου για να δεις τι κάνει, είναι ανθρώπινη περιέργεια, μα καμιά φορά κάτι τέτοιο γίνεται εμμονή. Μαθαίνεις ότι ο τύπος στο διπλανό σου διαμέρισμα βρήκε κοπέλα ή πως η από κάτω παντρεύτηκε. Αν το φέρει η κουβέντα, θα ενημερώσεις και τα φιλαράκια σου κι ύστερα θα κάνετε τα σχόλιά σας. Αν, πάλι, τρέξεις να τηλεφωνήσεις για να διαδόσεις την πληροφορία, κάτι δεν πάει καλά.

Το κουτσομπολιό είναι ένα σπορ που αγαπάμε πολύ όλοι, από μικρή ηλικία αλλά κυρίως όσο μεγαλώνουμε. Συμβαίνει παντού, αλλά παρατηρείται πιο έντονα σε κλειστές κοινωνίες, γι’ αυτό κι είναι μάστερ του είδους οι ηλικιωμένοι που ζουν σε χωριά. Πάντα θα μας ελκύει το ξένο, θα θέλουμε να ανακαλύψουμε το άγνωστο, να μάθουμε τι κάνει ο διπλανός μας, να συγκρίνουμε τις επιλογές του με τις δικές μας. Μας χαλαρώνει, μας κάνει να γελάμε και να ξεχνάμε για λίγο τα δικά μας θέματα, ίσως και να μας ανακουφίζουν κάπως οι αναποδιές των άλλων, να μας παρηγορεί το γεγονός πως δεν περνάμε μόνο εμείς διάφορα.

Το να θέλεις να μάθεις για την καθημερινότητα κάποιου γνωστού σου προσώπου δεν είναι απαραίτητα άσχημο, ούτε το κάνεις πάντα με κακή πρόθεση, για να σχολιάσεις δηλαδή αρνητικά. Υπάρχει κι αυτή η πλευρά, των κακοπροαίρετων, όπως υπάρχουν κι εκείνοι που είναι εθισμένοι στο να ασχολούνται με τις ζωές των άλλων, πράγμα που τους κάνει να μη ζουν ουσιαστικά τη δικιά τους ζωή. Τέτοιες υπερβολικές περιπτώσεις γεννούν ζήλια, κακία κι άσχημες συμπεριφορές. Ακόμα και μέσα σε μια παρέα το άσχημο κουτσομπολιό, το καθαρά επικριτικό και πικρόχολο, μπορεί να προκαλέσει έναν καβγά, να κλονίσει μια φιλία, να δημιουργηθούν εντάσεις και δυσάρεστα συναισθήματα.

Όταν το κουτσομπολιό παύει να ‘ναι ένα απλό επιφανειακό σχόλιο για να περάσει η ώρα, όταν γίνεται στάση ζωής κι είναι πάντα αρνητικό, όταν απευθύνεται συνεχώς σε συγκεκριμένα πρόσωπα κι ανακυκλώνεται κιόλας, διαστρεβλώνοντας μάλιστα τα αληθή γεγονότα, αρχίζει πια να γίνεται επικίνδυνο, και γι’ αυτούς που το δέχονται αλλά και για εκείνους που το παράγουν.

Συνήθως, οι άνθρωποι που τρέφονται απ’ το κουτσομπολιό είναι κι αυτοί που δεν έχουν κανένα άλλο ενδιαφέρον στη ζωή τους, δεν έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν κι έτσι λαχταράνε να μαθαίνουν για τις ζωές των άλλων, για να ζουν ουσιαστικά μέσα απ’ αυτές. Μπαίνουν, λοιπόν, στις ζωές τους, ασχολούνται με την καθημερινότητά τους, τους παρατηρούν και κάποτε καταλήγουν να τους αντιγράφουν, άσχετα αν μπορούν ή όχι να ζήσουν τη ζωή τους.

Άλλοτε φτάνουν στο σημείο να φθονούν οτιδήποτε καινούργιο ή όμορφο συμβαίνει στους άλλους κι επειδή δεν μπορούν να το καταφέρουν κι οι ίδιοι, πολλές φορές φλερτάρουν με την κατάθλιψη. Σαφώς κι η ψυχολογία μας επηρεάζεται κι οι προσδοκίες μας μάς απογοητεύουν καθώς παρακολουθούμε τις ζωές άλλων –ακόμη κι αγνώστων– μέσω των social media. Το διαδίκτυο κι αν είναι μια χαοτική κουτσομπόλα.

Γιατί, όμως, να θέλεις να ζήσεις τη ζωή κάποιου άλλου, ή να της ρίχνεις κλεφτές ματιές απ’ την κλειδαρότρυπα, μαθαίνοντας όσα περισσότερα μπορείς για ‘κείνον, αντί να προσπαθήσεις να φτιάξεις τη δικιά σου, χωρίς να σε ενδιαφέρει τι κάνει ή τι θα πει ο διπλανός σου; Είναι τόσο όμορφο να κάνεις τα δικά σου βήματα χωρίς να σε επηρεάζει κανένας, χωρίς να σε ενδιαφέρει τι κάνει ή τι θα σκεφτεί ο άλλος, να χαράζεις την πορεία σου έτσι ακριβώς όπως την έχεις φανταστεί. Κι αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις, κάνεις λάθος. Όλοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα -αρκεί να κοιτάμε το στόχο μας και να μένουμε συγκεντρωμένοι στα όνειρά μας.

Σταμάτα να ασχολείσαι με τις ζωές των άλλων κι ασχολήσου με τη δική σου∙ σίγουρα είναι πιο όμορφη κι είναι η μόνη που μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο.

Συντάκτης: Νάσια Κάραλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη