Φτάνει μια περίοδος στη ζωή σου που αισθάνεσαι απογοητευμένος απ’ όλα κι όλους. Απ’ τη δουλειά σου, την οικογένειά σου, τους φίλους σου και τον σύντροφό σου -ίσως ακόμα και το σκυλί σου να σου φταίει. Όλα τα βαριέσαι, όλα σε κούρασαν, όλα τα θεωρείς μια ρουτίνα, μια καθημερινή συνήθεια. Τίποτα δε σε εξιτάρει πια, τίποτα δε σε συναρπάζει.

Αρχίζεις τις αναθεωρήσεις, τα «τι κάνω στη ζωή μου;», «δεν έχω χρόνο για ‘μένα», «είναι ευτυχία αυτό που ζω;». Αναρωτιέσαι αν συναναστρέφεσαι θετικούς ανθρώπους, αν έχεις κάνει σωστές επιλογές ή αν σε πνίγουν οι τοξικές σχέσεις στη μιζέρια τους. Σου αρέσει η δουλειά που κάνεις ή απλά την υπομένεις για βιοποριστικούς λόγους; Όλα περνάνε απ’ το μυαλό σου, αν ο σύντροφός σου είναι ο κατάλληλος κι αν σε καταλαβαίνει; Κι αν δεν έχεις κάποια ερωτική σχέση, σκέφτεσαι τι κάνεις λάθος και δε βρίσκεις τον έρωτα.

Μην ανησυχείς, συμβαίνει σε όλους. Σίγουρα παραπάνω από δυο φορές στη ζωή σου θα βρεθείς σε αυτήν την κατάσταση blackout, που θα τα βλέπεις όλα μαύρα και θα θέλεις απλώς να πατήσεις ένα restart, να μηδενίσεις και να ξεκινήσεις απ’ την αρχή, με τον σωστό τρόπο αυτή τη φορά. Αλλά ποιος σου εγγυάται ότι αυτή τη φορά θα τα κάνεις όλα σωστά; Ό,τι έχεις περάσει στη ζωή σου είναι εμπειρίες και βιώματα που σου ‘χουν μάθει πολλά. Ουσιαστικά μέσα απ’ τις επιλογές σου και τις αντιδράσεις σου έγινες ο άνθρωπος που είσαι σήμερα.

Αν, λοιπόν, κάτι δε σου αρέσει στην καθημερινότητά σου, πάτα του delete και κάνε αυτό που σε εκφράζει, αυτό που θα σε κάνει ευτυχισμένο. Βγάλε επιτέλους τα συναισθηματικά βαμπίρ απ’ τη ζωή σου. Κάνε μια ενδοσκόπηση κι αν χρειαστεί, αναθεώρησε για το πού είσαι, τι κάνεις, πώς περνάς, τι πραγματικά θέλεις και τι ονειρεύεσαι. Μην αισθάνεσαι απογοήτευση για ό,τι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα. Ό,τι και να έχεις κάνει, είναι επιτυχία.

Ακόμα κι η αποτυχία μετά από λίγο καιρό θεωρείται επιτυχία. Γιατί την ξεπέρασες και μέσα απ’ τα λάθη σου διδάχτηκες. Ξέρεις πλέον τι δε σου ταιριάζει, πότε πρέπει να εγκαταλείπεις, ποιος είναι ο τρόπος να διεκδικείς και δε θα επαναλάβεις τα ίδια σφάλματα. Αλλά ακόμα κι αν ξανακάνεις κάποια απ’ αυτά τα λάθη, δε θα ‘ναι γιατί είσαι χαζός, αλλά γιατί δεν ήθελες να πιστέψεις πως ήταν λάθος, γιατί δεν ήθελες να τα παρατήσεις. Και μπράβο σου, θέλει μεγάλα κότσια για να κάνεις συνειδητά το ίδιο λάθος, κι αυτό δεν είναι καθόλου ειρωνικό, απλά τώρα ξέρεις!

Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, απρόσμενες καταστάσεις, εξελίξεις ευχάριστες ή δυσάρεστες και κανένας δε θα ’ναι δίπλα σου να σου δείξει τον σωστό δρόμο προς την ευτυχία σου. Τον δρόμο σου τον χαράζεις μόνος σου, με μοναδική πυξίδα τις εμπειρίες σου. Μία φορά ζεις, και καλό είναι να ζήσεις όπως θέλεις εσύ, όχι η οικογένειά σου, ούτε ο κύκλος σου.

Ξεκίνα, λοιπόν, να δοκιμάζεις νέα πράγματα και να πετάς στα σκουπίδια ό,τι υπάρχει στη ζωή σου και δε σου δίνει χαρά, ό,τι δε σου κάνει καλό. Πρόσεχε την υγεία σου, γυμνάσου, κοιμήσου παραπάνω, ερωτεύσου. Απόβαλλε όλες τις φοβίες σου, ξεκίνα να περπατάς σε καινούργια μονοπάτια, ταξίδευσε. Απολάμβανε οτιδήποτε συμβαίνει αυτή τη στιγμή, κι αν δε θέλεις κάτι να το ζήσεις, άλλαξέ το.

Κάνε restart, μα κράτα backup όσα έχεις περάσει γιατί οι εμπειρίες σου είναι ο χάρτης σου.

Συντάκτης: Νάσια Κάραλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη