Ξαφνικά, εκεί που όλα μοιάζουν βαρετά κι ανούσια κι εσύ το έχεις πάρει πια απόφαση πως δεν πρόκειται να ερωτευτείς (ξανά ή γενικά), τότε είναι που έρχεται και σε βρίσκει ο έρωτας, ακριβώς εκεί και τη στιγμή που δεν τον περιμένεις.

Όλα στην αρχή μοιάζουν μαγευτικά, ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος, οι πεταλουδίτσες στο στομάχι σου έχουν κάνει άφιξη με όλα τα φτερουγίσματα και τα χρώματά τους, κι εσύ αισθάνεσαι πως ζεις κάτι φανταστικό. Και σίγουρα το ζεις, κανείς δεν αντιλέγει, γιατί οι αρχές είναι πάντα όμορφες. Ίσως ο άνθρωπος που ξαφνικά μπήκε στη ζωή σου να ‘ναι η ανάσα που χρειαζόσουν, ίσως να σε έχει κάνει να αλλάξεις τελείως άποψη για τον έρωτα και να ανακτήσεις την πίστη και την ελπίδα σου.

Ο πρώτος ενθουσιασμός του έρωτα, όμως, κάποτε περνάει και μάλιστα συνήθως αρκετά γρήγορα κι εσύ δε θα ‘χεις προλάβει να καταλάβεις πότε κύλησε το διάστημα αυτό, γιατί πολύ απλά περνούσες υπέροχα, κι όταν περνάς πραγματικά καλά, ξεχνάς ρολόγια κι ημερολόγια. Σίγουρα, αφήνεσαι και το ζεις όσο οι φίλοι σου σε πειράζουν γιατί έχεις μόνιμα αυτό το ηλίθιο χαμόγελο στο πρόσωπό σου, κι έχεις πέσει στην πλήρη αυτοδιάψευση αναιρώντας όσα διατεινόσουν πως πίστευες μέχρι τώρα για τις σχέσεις και τον έρωτα.

Πρόσεχε όμως, εκεί είναι που όλοι μας την πατάμε, πέφτουμε με τα μούτρα στον ενθουσιώδη έρωτα χωρίς να βάλουμε τα όριά μας και χωρίς να κρατήσουμε κάτι για τον εαυτό μας. Η συνέχεια μπορεί να ‘ναι δύσκολη, καθώς κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα ή μάλλον κάπου εκεί αρχίζουμε να τα βλέπουμε, γιατί η τύφλα της καψούρας  σβήνει όσο έρχονται τα συναισθήματα της αγάπης, παρέα όμως με τη συνειδητοποίηση του εαυτού μας και των αναγκών μας, καθώς και των προθέσεων του συντρόφου μας.

Προσπάθησε να κρατήσεις τα θέλω σου, τις πεποιθήσεις σου και τα «πιστεύω» σου, χωρίς να προσπαθήσεις να τα επιβάλεις στον άλλον. Θα χαθεί η μαγεία αν ανάμεσά σας εμφανιστεί η ρουτίνα, γιατί η αλήθεια είναι πως για να μπορέσεις να κρατήσεις μια σχέση ζωντανή πρέπει να παλέψεις με την ίδια την καθημερινότητα, όσο δύσκολο κι ακατόρθωτο μπορεί να σου ακούγεται.

Οι σχέσεις, αν θέλουμε να ‘ναι ουσιώδεις και ποιοτικές, ανέκαθεν ήταν δύσκολες, ίσως στην εποχή μας ακόμα περισσότερο. Δεν έχουμε ούτε τις αντοχές αλλά ούτε και την υπομονή που είχαν οι γονείς μας, ευτυχώς δεν έχουμε ούτε και την ίδια τάση για συμβιβασμό, με όποιο κόστος. Κάπως έτσι, με το πρώτο εμπόδιο μπορούμε να διαλύσουμε μία σχέση, έναν γάμο, μία οικογένεια.

Το σημαντικό, λοιπόν, είναι να υπάρχει κατανόηση, σεβασμός, αγάπη, εμπιστοσύνη κι αλληλοεκτίμηση. Αν όλα αυτά είναι αμοιβαία σε ένα ζευγάρι, το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να κρατήσει ζωντανά το πάθος και τον ενθουσιασμό. Μην παραμελήσετε τον εαυτό σας, μη δένετε τον «γάιδαρό» σας. Αν όχι καθημερινά, σίγουρα συχνά να φροντίζετε ο ένας τον άλλον, να κάνετε εκπλήξεις, όχι απαραίτητα υλικές, με κάποιο δώρο. Υπάρχουν τόσες ανέξοδες αλλά πολύτιμες κινήσεις που μπορούν να εκδηλώσουν τη θέληση και τη διάθεση να κρατήσουμε μία σχέση ζωντανή κι όμορφη.

Μπορεί να περάσει κάποια στιγμή ο έρωτας, θα μείνουν όμως η αγάπη κι η εκτίμηση. Κι αυτό δεν είναι το φινάλε αλλά η πραγματική αρχή. Γιατί η συνέχεια μίας σχέσης μπορεί να είναι ακόμα πιο όμορφη και σίγουρα πιο ουσιαστική απ’ την έναρξή της, αφού πλέον ξέρεις τον άνθρωπό σου, τον εμπιστεύεσαι, έχεις βαθιά συναισθήματα για ‘κείνον και περνάτε μαζί τα εύκολα και τα δύσκολα, χωρίς αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις. Άλλωστε, μέσα απ’ τις διάφορες καταστάσεις οι άνθρωποι δένονται ακόμα πιο πολύ.

Μπορεί η αρχή να μοιάζει μαγική αλλά η συνέχεια θα ‘ναι ακόμα πιο συναρπαστική.

Συντάκτης: Νάσια Κάραλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη