Είσαι σε μία φάση της ζωής σου που μόλις χώρισες, μόλις βγήκες από μία αδιέξοδη κατάσταση, είσαι απογοητευμένος απ’ τις σχέσεις ή τον εαυτό σου μέσα σ’ αυτές, ή απλά περνάς μια περίοδο άρνησης. Δε θες σχέση και συναισθηματικές ανταλλαγές. Είσαι σε μία φάση που δε θέλεις να δώσεις κάτι παραπάνω, που ίσως αισθάνεσαι πως δεν το ‘χεις κι αυτό το παραπάνω, που ίσως έχεις αδειάσει ή έχεις αγκαλιάσει τις πληγές σου τόσο που δέθηκες μαζί τους και δε θες να τις ξεχάσεις.

Το μόνο που χρειάζεσαι από κάποιον και το μόνο που σε ελκύει σ’ αυτόν είναι το σεξ. Κι αυτό δεν είναι κανένα ταπεινό ένστικτο αλλά η συνειδητοποίηση μιας ανάγκης, μιας ανάγκης που δεν μπορείς να εκπληρώσεις μόνος, όσο αυτάρκης κι ανεξάρτητος κι αν λογαριάζεσαι.

Είναι η επιλογή που μπορείς να κάνεις, είναι αυτό που θέλεις εσύ να κάνεις. Δεν έχεις να δώσεις λόγο σε κανέναν, ούτε να σκεφτείς ότι κάποιος μπορεί να σε επικρίνει. Το να κάνεις σεξ χωρίς συναίσθημα, για κάποιους ίσως να ακούγεται λάθος ή ακόμα κι ανήθικο για τους σεμνότυφους και συντηρητικούς. Εσύ πάντως το θεωρείς απλώς ειλικρινές κι αναγκαίο. Κι ούτε σε απασχολεί το πώς μπορεί να χαρακτηριστεί. Έχεις ανάγκη από σεξ αλλά όχι από συναισθηματικό δέσιμο. Κι αυτό θα ψάξεις. Ασφαλής και ξεκάθαρη η απόφασή σου, αφού μπορείς να βάλεις τα όριά σου -όπως θα έβαζες και σε μια σχέση, απλά αυτή τη φορά χωρίς υπεραναλύσεις κι ενοχές.

Υπάρχουν κι εδώ, φυσικά, κανόνες. Αν το σεξ με έναν άνθρωπο επαναλαμβάνεται, οφείλεις να προσέχεις, γιατί αν δε βάλεις όρια –τουλάχιστον στον εαυτό σου– δεν είναι απίθανο να πέσεις στην παγίδα του συναισθηματισμού. Αν βλέπεις πως αρχίζεις να δένεσαι, ενώ απ’ την αρχή είχες ξεκαθαρίσει τις προθέσεις σου κι είχες αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, τότε πρέπει να προστατέψεις τον εαυτό σου και να απομακρυνθείς.

Βέβαια, δεν αρκεί να ‘σαι ξεκάθαρος απέναντί σου αλλά κι απέναντι στον άλλο. Να γνωρίζει τον πραγματικό του ρόλο στη ζωή σου. Να ξέρει πως δε φταίει εκείνος σε κάτι, πως δεν υστερεί πουθενά, απλά αυτή είναι η φάση σου κι η επιλογή σου. Αν το δεχτεί, αν οι φάσεις σας συγκλίνουν, μια χαρά. Αν όχι, το αφήνετε εξαρχής.

Υπάρχει κι η πιθανότητα αυτός που ζητά τάχα συνειδητοποιημένα μόνο σεξ να ‘ναι απλά συναισθηματικά αδύναμος, να θεωρεί πως δεν αξίζει κάτι άλλο ή πως δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε μία σχέση, να το επιλέγει μόνο για επιβεβαίωση και για να ανεβάζει την  αυτοπεποίθησή του. Κι εκεί δεν αποκλείεται να βγάλει συναισθήματα στην πορεία -ή απλά να εξωτερικεύσει αυτά που προσποιόταν πως δεν είχε.

Απαιτεί ειλικρίνεια και φυσικά να ‘σαι σίγουρος γι’ αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις. Είναι μια ωραία φάση, μια καλή εμπειρία, όπως όλα στη ζωή. Μπορείς να απολαύσεις το σεξ, χωρίς δεσμεύσεις, ζήλιες κι άλλες ευθύνες. Ό,τι κάνεις το κάνεις για τον εαυτό σου. Και μπορεί αυτό να ακούγεται εγωιστικό αλλά είναι η αλήθεια. Υπάρχουν στιγμές που πραγματικά το μόνο που ‘χεις ανάγκη είναι να ασχοληθείς με τη δική σου καλοπέραση, να νοιαστείς μόνο για τις δικές σου ανάγκες.

Εξάλλου, μία φάση είναι μόνο. Θα ‘ρθει μετά από κάποιο καιρό η στιγμή που θα θέλεις να δώσεις και να πάρεις από έναν άνθρωπο. Απλά τώρα δεν είσαι έτοιμος. Αν δεν αδειάσεις από κάτι που σε πλήγωσε ή απλώς σε πείραξε που τελείωσε, αν δεν τα βρεις με τον εαυτό σου, δεν μπορείς να δώσεις συναισθήματα ούτε και να εκτιμήσεις όσα παίρνεις.

Συντάκτης: Νάσια Κάραλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη