Ο έρωτας είναι γεμάτος ένταση κι αποχρώσεις που ξεκινούν από το ελαφρύ μπεζ φτάνοντας στο έντονο σκούρο αισθαντικό μπορντό. Είναι ένα μάγεμα που σου προκαλεί ζαλάδα κι όλα τα βλέπεις υπό φίλτρο, ενώ τις καταστάσεις τις ζεις στα άκρα. Ο έρωτας είναι πράγματι, αυτό που λένε, τυφλός. Δε γνωρίζει ηλικία, φύλο, κοινωνικές πεποιθήσεις. Τα δέχεται και τα προσπερνά όλα, αρκεί να αφεθείς σ’ αυτόν. Είναι κεραυνοβόλος, φλογερός, αμοιβαίος, άπιστος, άπιαστος, με ανταπόκριση ή χωρίς πολλές φορές, μα πάντα παραμένει κάτι μοναδικός κι ασυναγώνιστος.

Ένας άνθρωπος όταν ερωτεύεται, αλλάζει. Αποπροσανατολίζεται, επαναπροσδιορίζεται και καθηλώνεται από την ένταση των αισθημάτων που τον κυριεύουν. Είναι ο τρόπος που βλέπει κανείς τα πράγματα γύρω του, που πολλές φορές τα κοιτά με άλλη οπτική γωνία. Μοιάζουν σαν καινούργια, σαν να γεννήθηκαν μόλις πρώτη φορά. Ναι, αυτό είναι το συναίσθημα, της αναγέννησης.

Ο καθένας βέβαια, εκφράζει τα συναισθήματά του με διαφορετικό τρόπο. Από τη μια, υπάρχουν εκείνοι που εκδηλώνονται αμέσως, θέλοντας να δηλώσουν την παρουσία τους και τα αισθήματά τους και είναι έτοιμοι να μάθουν και την παραμικρή λεπτομέρεια για το άτομο που κάθεται απέναντί τους. Είναι ξεκάθαροι και το βροντοφωνάζουν. Θα σε κοιτάξουν κατευθείαν στα μάτια, θα σου μιλήσουν και θα εκφράσουν το ενδιαφέρον τους.

Από την άλλη πλευρά, είναι και όσοι ερωτεύονται με πιο διακριτικό τρόπο. Είναι οι ήρεμες δυνάμεις, που περιμένουν υπομονετικά τον άλλον να τους δώσει ένα πάτημα για να πάρουν θάρρος. Είναι άνθρωποι που μπορεί να βιώνουν τα ίδια συναισθήματα, όμως τα εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο. Ακόμα και οι πράξεις τους έχουν αυτή τη μαλακότητα ενός ανθρώπου που δε διεκδικεί χώρο, παρά ποθεί με τρόπο ευγενικό βαδίζοντας προσεκτικά. Κι εδώ είναι πέντε συνήθειες που το αποδεικνύουν.

 

1. Όταν το τηλέφωνο χτυπήσει

Ένα τέτοιο άτομο δε θα τηλεφωνήσει σε ακατάλληλες ώρες, γιατί κυρίως σέβεται ότι είναι παραβιαστικό το να ενοχλήσεις κάποιον όταν δεν είναι διαθέσιμος. Είστε γιατί μπορεί να είναι στη δουλειά, είτε σε κάποιο σημαντικό ραντεβού, ακόμα και σε ώρα ξεκούρασης και χαλάρωσης. Προτιμούν ένα μήνυμα κι όχι είκοσι έξι αναπάντητες που εκτός από αγένεια, δείχνουν απελπισία. Επίσης μία φορά είναι αρκετή αν επιλέξουν την κλήση. Μετά είναι σειρά σου να δείξεις τη διαθεσιμότητά σου.

 

2. Στην κουβέντα είναι συνοδηγοί

Όταν βρίσκονται μαζί με το πρόσωπο, το αφήνουν να οδηγήσει εκείνο τη συζήτηση όπου θέλει και οι απαντήσεις που θα δώσουν θα είναι τόσο-όσο, ώστε να μην το φέρουν σε δύσκολη θέση. Θα το αφήσουν να εξελίξει ένα θέμα που το ενδιαφέρει, και θα εξάγουν πληροφορίες για τα πιστεύω και τον τρόπο σκέψης του χωρίς να πουν ούτε μια λέξη. Λίγο η ντροπή, λίγο η διακριτικότητα, λίγο και ο σεβασμός, μπορεί να καίγονται να μάθουν, αλλά θα περιμένουν εσύ να το πεις όταν θελήσεις.

 

3. Μικρές πράξεις μεγάλης αξίας

Είναι κυρίως άνθρωποι που θα σου δείξουν πράγματα με τις πράξεις τους και τη συμπεριφορά τους. Αυτό μπορεί να είναι από ένα απλό σημείωμα στο τραπέζι της κουζίνας, μέχρι δώρο αξίας με μια αφιέρωση. Η τετ-α-τετ επικοινωνία τους φέρνει σε αμηχανία, ενώ είναι καλύτεροι στο να γράφουν εκθέσεις ολόκληρες με γενικολογίες και θεωρητικές προσεγγίσεις που όμως εμπεριέχουν όλα όσα θέλουν να εκφράσουν.

 

 4. Δε θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση

Για παράδειγμα, δε θα κάνουν λόγο για το τατουάζ που υπάρχει στο χέρι και τι μπορεί να συμβολίζει αυτό. Δε θα ρωτήσουν πότε χώρισες, τι σχέση έχεις με τη μαμά σου και γιατί άργησες δέκα λεπτά. Σέβονται τον προσωπικό σου χώρο και δεν έχουν την ανάγκη να προξενήσουν αμηχανία για να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Και γι’ αυτό ακριβώς το καταφέρνουν

 

5. Πρώτη κίνηση, αυτός ο άγνωστος

Ένας άνθρωπος που ερωτεύεται διακριτικά δε θα ορμήξει ποτέ διεκδικώντας ένα φιλί. Περιμένει υπομονετικά από την απέναντι την πρώτη κίνηση, ειδικά αν αφορά και τη σωματική επαφή. Κι αν επιλέξει να κάνει κίνηση, μπορεί και να ρωτήσει ξεκάθαρα αν έχει τη συναίνεσή σου κι αν θέλεις να προχωρήσετε παρακάτω. Συνήθως όμως, δεν επιλέγουν να κάνουν την πρώτη κίνηση για ένα φιλί π.χ. όχι γιατί ντρέπονται, μα γιατί δε διανοούνται να φέρουν το πρόσωπο που επιθυμούν σε μια θέση προ τετελεσμένου.

 

Κι όμως ο έρωτας είναι μια συνεχής αναζήτηση. Εμπεριέχει αντικρουόμενες καταστάσεις. Είναι δύναμη και αδυναμία. Είναι δήλωση και εσωτερίκευση. Ο καθένας αγαπά με το τρόπο του. Και η αγάπη αυτή δεν έχει όρια. Κι εκείνοι που ερωτεύονται με διακριτικό τρόπο, μεταφέρουν τη δική τους ουσία στο συναίσθημα. Άλλωστε οι μεγάλες κι έντονες φωνές, μπορούν να γίνουν θόρυβος στον έρωτα. Τα αισθήματα κάποιου φαίνονται στις μικρές και απλές κινήσεις.

 

Συντάκτης: Χαρά Νταμουράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου