Αν έχεις αυτοπεποίθηση μπορείς να διεκδικήσεις τα πάντα. Σχέσεις, δουλειές, φιλίες, όλα είναι πιο εύκολα για έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση. Άνθρωποι με απίστευτα χαρίσματα τυγχάνει να μην καταφέρνουν να προοδεύουν, να μην είναι πραγματικά ευτυχισμένοι σε κανέναν τομέα της ζωής τους, επειδή κυριαρχούσε στην ψυχολογία τους αίσθημα της κατωτερότητας και δεν κατάλαβαν ποτέ την αξία και τις δυνάμεις τους.

Κάνε μια μικρή αναδρομή, ψάξε μέσα σου και σκέψου πόσες ήταν εκείνες οι φορές που ευχήθηκες να είχες περισσότερη αυτοπεποίθηση. Να ήσουν πιο θαρραλέος απέναντι σε μια κατάσταση, να είχες διεκδικήσει αυτό που θέλεις με μεγαλύτερο ζήλο και τόλμη. Και όμως εσύ περιορίστηκες στην ανασφάλεια, στο φόβο και στην περίσσια αμφιβολία.

Έχει τύχει να γνωρίσω ανθρώπους, οι οποίοι δεν ήταν ιδιαίτερα χαρισματικοί ούτε από τη φύση τους ξεχωριστά πλασμένοι, είχαν όμως κάτι που τους έκανε να ξεχωρίζουν. Πίστευαν στον εαυτό τους! Αυτό τους χάριζε αστείρευτη δύναμη και έτσι διεκδικούσαν, ρίσκαραν και τις περισσότερες φορές κατακτούσαν αυτό που ήθελαν στη ζωή τους. Έχω όμως γνωρίσει και κάποιους άλλους ανθρώπους που ενώ φαινομενικά είχαν τα πάντα και βρίσκονταν σε καλύτερη θέση σε σχέση με κάποιους άλλους, δεν είχαν το πιο σημαντικό. Αυτοπεποίθηση! Πίστευαν εξαρχής πως θα αποτύχουν, φοβόντουσαν να πουν αυτά που νιώθουν, να διεκδικήσουν μια σχέση, να ψάξουν μια καλή δουλειά, να υποστηρίξουν τη γνώμη τους ενώπιον μιας μεγάλης παρέας. Αυτό τους οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία. Με αποτέλεσμα στη συνέχεια να νιώθουν ανασφαλείς και ανίκανοι να διεκδικήσουν οτιδήποτε στη ζωή τους. Πόσο κρίμα όμως να μπορείς να κερδίσεις τα πάντα και εσύ να επιλέγεις από μόνος σου να χάσεις.

Η αυτοπεποίθηση όμως δεν είναι κάτι το οποίο οι άνθρωποι αποκτούν εκ γενετής. Σίγουρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει, όμως είναι στο χέρι του καθενός να ψάξει και να βρει μέσα του την αυτοπεποίθησή του. Την κρυμμένη του δύναμη. Θα έλεγα πως είναι στάση ζωής, η πίστη, η δυναμική και η αισιοδοξία που έχουμε μέσα μας. Είναι ένα επίκτητο χαρακτηριστικό που χρειάζεται συνεχόμενη δουλειά με τον εαυτό μας. Σίγουρα θα υπάρξουν και φορές που τα πράγματα δε θα έρθουν όπως ιδανικά θα επιθυμούσαμε, όμως ο άνθρωπος με αυτοπεποίθηση δε θα το βάλει κάτω ούτε τότε. Θα το δει ως ένα καλό μάθημα και θα πολλαπλασιάσει τη δύναμή του. Άλλωστε οι αποτυχίες στη ζωή είναι αυτές που θα μας οδηγήσουν στις μεγαλύτερες επιτυχίες.

Πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που έμπαιναν σε ένα χώρο και είχαν τέτοια αύρα που γυρνούσαν όλοι να τους κοιτάξουν. Είναι οι άνθρωποι που δεν περνάνε ποτέ απαρατήρητοι, σε μια παρέα, σε έναν εργασιακό χώρο, σε μια σχέση. Μπορεί να συμβεί το ίδιο όμως και με αυτούς που δεν έχουν την αυτοπεποίθησή τους στα ύψη, αρκεί να ψάξουν να τη βρουν. Μια στιγμή αρκεί για να δούμε τον εαυτό μας διαφορετικά. Χρειάζεται μόνο να γεμίσουμε το μυαλό μας με αισιοδοξία, να εντοπίσουμε τα ταλέντα μας και τη δύναμή μας, να πιστέψουμε πως θα τα καταφέρουμε, γιατί το αξίζουμε. Ακόμα κι αν ακούγεται δύσκολο, μην ξεχνάτε πως για να ανέβεις μια σκάλα, πρέπει πρώτα να πατήσεις στο πρώτο σκαλί!

Συντάκτης: Ελένη Πανταζοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.