paul2999

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία, θα δούμε πως όλοι οι σοφοί και σπουδαίοι άνθρωποι είχαν ένα λατρεμένο μέρος, ένα καταφύγιο το οποίο τους χάριζε έμπνευση και φώτιση. Έχει γίνει ιδιαίτερη μνεία στα αγαπημένα μέρη αρχαίων φιλοσόφων αλλά και σύγχρονων ποιητών και συγγραφέων∙ μέρη που φαίνεται να διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στο έργο τους. Όλοι έχουμε, πραγματικά, την ανάγκη να ανακαλύψουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας το ιερό μας μέρος, τον επίγειο παράδεισό μας∙ εκεί που θα βρίσκουμε τον εαυτό μας ξανά και ξανά.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα επισκεφτούμε πολλές όμορφες τοποθεσίες, κυρίως στη χώρα μας, που είναι και προικισμένη με περίσσια ομορφιά, αλλά κι εκτός συνόρων. Κάποια μέρα, λοιπόν, θα βρεθούμε σε ένα μέρος που μονομιάς θα συνειδητοποιήσουμε πως είναι το μέρος της καρδιάς μας, αυτό που αναζητούσαμε να βρούμε. Μπορεί να ‘ναι ένα νησί που πήγαμε για πρώτη φορά ή ένα ορεινό χωριό στο οποίο από μικρή ηλικία παραθερίζαμε τα καλοκαίρια, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει άπειρες παιδικές αναμνήσεις εκεί.

Με έναν μαγικό τρόπο θα νιώσουμε πως ο συγκεκριμένος τόπος είναι αυτός των ονείρων μας που πάντα αναρωτιόμασταν αν, τελικά, θα ανακαλύψουμε ποτέ, και που μόλις τον βρούμε δε θα τον συγκρίνουμε με κανέναν άλλον. Θα θέλουμε να καταλήγουμε σε αυτό το μέρος ξανά και ξανά. Κάποιοι μπορεί να καταφέρουν να δημιουργήσουν τη μόνιμη κατοικία τους εκεί κι αυτοί είναι σίγουρα ευλογημένοι. Αλλά και για όσους δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, θα επιθυμούν να επισκέπτονται το ησυχαστήριο τους όσο πιο συχνά μπορούν, δίνοντας σε κάθε αποχωρισμό μία υπόσχεση για επιστροφή, που πάντα θα τηρούν.

Πρέπει να ‘ναι ύψιστος σκοπός μας το να ‘χουμε ένα μέρος στο οποίο γαληνεύει ο νους κι η ψυχή μας. Εκεί όπου τα προβλήματα της καθημερινότητας εξαφανίζονται απ’ το μυαλό μας με έναν ανεξήγητο τρόπο, εκεί όπου ο χρόνος σταματάει και νιώθουμε τη δύναμη της κάθε στιγμής που κυλάει γλυκά. Η εκεί παρουσία μας θα μας γεμίζει με ευτυχία, εσωτερική γαλήνη και ζωντάνια. Με λίγα λόγια, θα νιώθουμε πως έχουμε αγγίξει την πληρότητα.

Θαυμάζοντας την πανέμορφη φύση θα νιώθουμε ευγνώμονες που καταφέραμε να βρεθούμε σε αυτό το υπέροχο σημείο του χάρτη κι έτσι θα απολαμβάνουμε την απαράμιλλη ομορφιά και την απίστευτη αύρα που υπάρχει διάχυτη παντού. Ξεκούραστοι κι ήρεμοι θα διακρίνουμε διαφορά ακόμα και στον τρόπο που αναπνέουμε, καθώς οι ανάσες μας θα ‘ναι πιο καθαρές, πιο ήρεμες. Ανάσες ευτυχίας, όπως θα ‘λεγε και μια ρομαντική μου φίλη.

Στον αγαπημένο αυτό προορισμό θα ‘ρθεις αντιμέτωπος με την καλύτερη πλευρά του εαυτού σου. Όλα θα τα βλέπεις πιο όμορφα, πιο απλά, πιο ανθρώπινα. Μπορεί να βρεις λύσεις σε θέματα που βασάνιζαν το μυαλό σου μήνες ολόκληρους. Με λίγα λόγια, ο νους αδειάζει και γεμίζει με θετική ενέργεια κι ήρεμες σκέψεις. Τι πιο όμορφο από αυτό;

Διαβάζοντας τα παραπάνω, όσοι έχουν βρει τον ιερό τους τόπο, σίγουρα θα χαμογελάσουν γλυκά, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά τα συναισθήματα. Για όσους πάλι δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή να ανακαλύψετε τον παράδεισό σας, να ξέρετε πως το πεπρωμένο θα σας οδηγήσει μια μέρα στο μέρος που θα αγγίξει πραγματικά την ψυχή σας.

Αυτό που όλοι επιθυμούμε είναι μια ζωή με περισσότερη γαλήνη. Μια βόλτα κάτω απ’ τα αστέρια ή ένας περίπατος στο πολύχρωμο ηλιοβασίλεμα θα μας θυμίζουν πως ο πραγματικός πλούτος στη ζωή κρύβεται στα πιο απλά πράγματα και πως η πραγματική ευτυχία του ανθρώπου έχει να κάνει πάντα με τη γαλήνη του νου.

Συντάκτης: Ελένη Πανταζοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!