Θέλει αρκετή θέληση για να δημιουργήσεις οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση κι ακόμη περισσότερη προσπάθεια κι επιμονή για να συνεχίσει αυτή να υφίσταται. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να το θέλουν κι οι δυο άνθρωποι που εμπλέκονται σ’ αυτή και να συμβάλλουν σ’ αυτό ενεργά κι έμπρακτα, ο καθένας με το δικό του τρόπο.

Πέρα απ’ τη διατήρηση μιας σχέσης ωστόσο, σημασία έχει και να εξελίσσεται, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια σχέση, της οποίας η φύση είναι ερωτική.

Στην αρχή λοιπόν υπάρχει ο ενθουσιασμός ενώ ακολουθεί ο έρωτας, αν είσαι τυχερός και τον νιώσεις δηλαδή. Σιγά-σιγά ο έρωτας που ήδη υπάρχει, εξελίσσεται σε αγάπη. Όλα αυτά βέβαια σε ένα σενάριο που βαίνει ευτυχώς, διότι δε γίνονται όλοι οι ενθουσιασμοί, έρωτες ούτε όλοι οι έρωτες, αγάπες. Καμιά φορά ξεθυμαίνουν πριν καν προλάβουν ν’ αναπτυχθούν.

Συνεχίζοντας σε μια κοινή πορεία, υπάρχουν τα διάφορα συναισθήματα που έχουν ήδη εξελιχθεί αρκετά κι έχουν φτάσει σε ένα σημείο. Απ’ αυτό το σημείο κι ύστερα μπορεί να μην υπάρχουν τόσες πολλές προοπτικές εξέλιξης πια κι αυτό σημαίνει ότι έχει έρθει η στιγμή που θα πρέπει να το διατηρήσεις και να το τροφοδοτήσεις ώστε να μένει ζωντανό.

Η καθημερινότητα κι η συνήθεια που προκύπτουν με το χρόνο είναι όλα φυσιολογικά κι επόμενα στη διάρκεια μιας σχέσης, έχουν την ομορφιά τους και γι΄ αυτό δε χρειάζεται να σε τρομάζουν.

Να σε τρομάζει η απραξία κι η κενότητα που μπορεί προκληθεί αν δε δίνεις την αρμόζουσα σημασία για να χαίρεσαι ό,τι έχεις, τη στιγμή που το έχεις. Αν παύεις να παίρνεις πρωτοβουλίες και ν’ αυτοσχεδιάζεις όταν οι συνθήκες το έχουν ανάγκη.

Η πρωτοβουλία είναι στοιχείο-κλειδί για να μένει ζωντανή μια σχέση. Να μπορείς να ενεργείς και να μη μένεις στάσιμος, να κάνεις πράγματα και να ξέρεις ποια είναι η σωστή στιγμή για να τα κάνεις.

Μη διστάζεις να παίρνεις πρωτοβουλίες, να σχεδιάζεις κάτι και να προτείνεις. Είναι ένας τρόπος για να εκφράσεις αποτελεσματικά το ενδιαφέρον σου.

Για ν’ ανάψεις τη σπίθα και να διεγείρεις τον απαραίτητο αυθορμητισμό. Να δώσεις σημασία στο άλλο πρόσωπο και νόημα σ’ όλο αυτό που υπάρχει μεταξύ σας. Κι όλα αυτά τη στιγμή που θεωρείς ότι τα έχεις καταστήσει σαφές. Μην το θεωρήσεις δεδομένο, κανόνας σταθερός κι αμετάκλητος. Και μη σταματάς να κάνεις πράγματα  γιατί πάντα θα υπάρχουν κι άλλα πολλά να κάνεις.

Να δρας απρόσμενα κι αναπάντεχα, κάνοντας αυτό που σου έρθει στο μυαλό έστω κι αν δεν το έχεις σχεδιάσει ιδιαίτερα. Το ξαφνικό έχει τη γλύκα του άγνωστου, τη χαρά της στιγμής.

Σε ποιον δεν αρέσουν οι εκπλήξεις; Αφού σου χαρίζουν απλόχερα αυτή την παιδικότητα που νοσταλγείς κάποιες φορές. Εκπλήξεις λοιπόν. Μικρές, μεγάλες, δεν έχει και τόσο σημασία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις άλλωστε μετράει η σκέψη κι η κίνηση τελικά. Όσο μπορείς να εκπλήσσεις τον άλλον και να μην μπορεί να προβλέπει τι έπεται μετά, τόσο θα υπάρχουν πράγματα ν’ ανακαλύψεις και θα συντηρείται το ενδιαφέρον κι η όρεξη.

Αν υπήρχε συνταγή για να κρατηθεί μια σχέση, νομίζω, η έκπληξη κι η πρωτοβουλία, όχι μόνο θα ανήκαν στα συστατικά της, αλλά δε θα μπορούσαν να λείπουν κιόλας απ’ αυτήν, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι για την παρασκευή της.

Αν λοιπόν δεν τα είχες ως τώρα σ’ εκτίμηση, δεν είναι καθόλου αργά να ξεκινήσεις να το κάνεις.

Συντάκτης: Σταυρούλα Βιτετζάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη