Η ζωή είναι τόσο μικρή για να μην κάνεις έστω μια φορά κάτι το οποίο να αξίζει. Και τι αξίζει πιο πολύ να ζήσεις και να θυμάσαι μετά από χρόνια νιώθοντας πληρότητα, αν όχι μια υπέρβαση; Μια υπέρβαση από τα σίγουρα, τα ήσυχα, τα προβλέψιμα. Ένας δρόμος διαφορετικός σε κάποιο σταυροδρόμι της ζωής σου, που ξέρεις πως αν τον διαβείς θα έχεις για οδηγό το άγνωστο αλλά ταυτόχρονα θα είσαι εκεί που χτυπάει πιο δυνατά από οπουδήποτε αλλού η καρδιά σου.

Θα πήγαινες, για παράδειγμα, παντού αρκεί να ήσουν με τον άνθρωπό σου; Αν ο άνθρωπος που έχεις αγαπήσει έχει την ιδιαιτερότητα να ζει και να εργάζεται σε μια άλλη πόλη ή χώρα δίχως να του δίνεται η δυνατότητα να εγκαταλείψει τη δουλειά του, θα έκανες το βήμα να πας και να τον βρεις και να ζήσεις μαζί του; Ή αν σας προκύψει το ενδεχόμενο μετανάστευσης, θα τον ακολουθούσες στα επαγγελματικά του σχέδια;

Δεν είναι λίγοι σήμερα αυτοί που πάνε να φτιάξουν την τύχη τους μακριά από τη χώρα που μεγάλωσαν. Εδώ πιθανότατα προκοπή δεν είδαν ή τους παρουσιάστηκε μια πολύ καλή επαγγελματική ευκαιρία στο εξωτερικό κι αποφάσισαν να την αρπάξουν. Τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση εκείνου στον οποίο ανακοινωνόταν κάτι τέτοιο;

Εδώ θα χρειαστεί να ζυγίσεις καλά τα πράγματα και να πάρεις τις αποφάσεις σου. Να κοιτάξεις σαφώς εσένα, αλλά θα άντεχες να κοιτάξεις εσένα χωρίς αυτόν; Θα άντεχες μια σχέση από απόσταση;

Λοιπόν αν ο άνθρωπος αυτός σημαίνει τα πάντα για σένα, κανένα εμπόδιο δεν είναι ικανό να σας κάνει να χωριστείτε. Θα χωριστείτε μόνο αν το θελήσετε. Δε θα αφήσετε τίποτα να μπει ανάμεσά σας. Θα στύψετε το κεφάλι σας να βρείτε μια λύση. Θα το ζήσετε ίσως στην αρχή από απόσταση μέχρι να δείτε ότι δεν είναι αρκετό. Γιατί αν σου αρκεί αντί για μάτια να βλέπεις οθόνες κι αντί για χέρια να ακουμπάς πλήκτρα, τότε ο άνθρωπος αυτός δε σημαίνει τα πάντα στη ζωή σου. Σημαίνει κάτι, αλλά όχι τα πάντα.

Ναι μπορεί να είναι αντίξοες οι συνθήκες, ναι μπορεί κι εσύ να έχεις τη δουλειά σου κι ένα μάτσο υποχρεώσεις αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σου λείπει ο δικός σου άνθρωπος, να μη μοιράζεστε τη ζωή, να μην τον αγγίζεις και να μην τον έχεις.

Αν για σένα είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή σου, αν είναι ο μοναδικός άνθρωπος που σε κάνει χαρούμενο και δεν αντέχεις καμιά απόσταση μεταξύ σας να την κάνεις την υπέρβαση. Να τον ακολουθήσεις. Να ζήσετε από κοινού αυτό το κεφάλαιο κι ας είναι δύσκολο. Κι ας είναι να κάνεις μια θυσία στην προσωπική σου ζωή και στα δικά σου επαγγελματικά σχέδια. Πόσες σχέσεις ζωής χρειάζεται να ναυαγήσουν ακόμα για να πειστούμε πως δεν είναι όλα η επαγγελματική επιτυχία του ενός το θέμα αλλά ότι η επιτυχία βρίσκεται στο μαζί, στην ένωση, στο να είσαι με τον άνθρωπό σου και να σου είναι αρκετό;

Ακολουθώντας τον άλλον παντού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης. Του δείχνεις έμπρακτα πως είσαι σε θέση να βάλεις πίσω τη βολή σου κι εκείνον μπροστά. Δε θυσιάζεις κάτι μικρό εξάλλου, διότι η θυσία αυτό το νόημα έχει: να στερηθείς κάτι σημαντικό παραχωρώντας αυτό το σημαντικό, μαζί με τον εαυτό σου και το χρόνο σου, στον άλλον. Να σε πονάει που αφήνεις τη δουλειά σου, τον τόπο σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα αλλά να το κάνεις συνειδητά γιατί για σένα είναι σημαντικότερο να ζείτε μαζί παρά χωριστά.

Σκέψου ακόμα πόσο καλό θα σας κάνει αυτό, πόσο θα δεθείτε μιας και θα έχετε μόνο ο ένας τον άλλον, πόσες πρωτόγνωρες εμπειρίες θα ζήσετε και πόσες δυνατότητες επαγγελματικής και προσωπικής εξέλιξης θα ανοιχτούν μπροστά σας και για τους δυο σας. Είναι όλα θέμα οπτικής γωνίας και ρίσκου.

Αναλογίσου και κάτι ακόμα. Για να εμφανίστηκε μια τόσο καλή ευκαιρία σημαίνει πως η επιτυχία είναι βέβαιη, κάτι που θα φέρει χαρά και ηρεμία και στους δυο σας. Θα μπορείτε να μοιράζεστε μαζί τις χαρές αλλά και τις όποιες δυσκολίες προκύψουν, σε περίπτωση που δεν πάνε όλα όπως τα είχατε υπολογίσει.

Όπως και να έρθουν τα πράγματα, θα έχετε ο ένας τον άλλον κι αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Θα κάνεις μια φορά αυτό που λέει η καρδιά σου. Κι ας το μετανιώσεις αργότερα. Κι ας μη σας βγει. Τουλάχιστον θα το ζήσεις. Και ξέρεις οι περισσότεροι δε ζουν, μόλις που επιβιώνουν.

Επομένως, ζήσε την αλλαγή αυτή μαζί του, τράβα κοντά του. Τότε μόνο θα τα καταφέρετε.

Συντάκτης: Νικολέτα Παπουτσή
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Κεχαγιά