«Αυτό θα είναι το καλύτερο καλοκαίρι!».

Γνωστή φράση που σε ταξιδεύει πίσω στα αείμνηστα χρόνια του γυμνασίου που όντως το κάθε καλοκαίρι ήταν καλύτερο απ’ το προηγούμενο. Τώρα ούτε με αίτηση! Βασικά τα καλοκαίρια μετά τα 18 είναι διαφορετικά το ένα με το άλλο, επομένως μη συγκρίσιμα. Όλα έχουν τεράστια ένταση κι όλα ανεξάρτητα. Κάπου εκεί τοποθετείται χρονικά η πρώτη σου κατανάλωση μπίρας, επομένως είναι στιγμή σταθμός για τη ζωή σου. Παρατηρούσες όμως ότι το κάθε καλοκαίρι που έφευγε ήταν πιο δύσκολο απ’ το προηγούμενο, οπότε καταλαβαίνεις τώρα τη σημασία του να δημιουργείς εσύ το δικό σου καλοκαίρι κι όχι να το περιμένεις.

«Το φετινό καλοκαίρι κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να μην είναι όπως το φαντάζεσαι».

Φράση επίσης γνωστή που ακούγεται αυτές τις μέρες που όταν την ακούς εκτοξεύεται ο νους σου στον μαλάκα της παρέας. Όλοι έχετε έναν τέτοιο, όλοι ξέρετε ότι μιλάω γι’ αυτόν που έχετε αυτή τη στιγμή στο μυαλό σας. Συνήθως είναι αυτός που έχει πεθάνει στη δουλειά και που περνάει αρκετά ζόρια. Είναι το φαβορί του καλοκαιριού θα έλεγα. Δε θα σου πει όχι σε τίποτα να ξέρεις κι αν πει θα υπάρχει σοβαρός λόγος. Η πείρα λέει ότι οτιδήποτε φανταστείς με αυτόν θα το κάνεις το καλοκαίρι αυτό, στο χέρι σου δεν είναι;

Το καλοκαίρι είναι στο χέρι σου να το διαμορφώσεις όπως εσύ θες, να τα γαμήσεις όλα ή να τα φτιάξεις όλα. Όλα γίνονται, να ξέρεις -εκτός απ’ το να γυρίσει η πρώην σου. Συμβουλή μου; Κυνήγησε συναυλίες και φεστιβάλ, επένδυσε πάνω τους. Παραλίες, αλκοόλ, μουσικές και φώτα! Δε μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους να σαπίζουν το καλοκαίρι και να λένε ότι δεν έγινε τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν έχεις δικαίωμα να παραπονιέσαι ότι καταστράφηκε. Όλα εξαρτώνται από σένα. Το πώς φαντάζεσαι το καλοκαίρι και το πώς τελικά είναι κατά πάσα πιθανότητα θα εξαρτάται αποκλειστικά από σένα και τους σκοπούς σου. Το χεις!

«Καν’ το τώρα που μπορείς!»

Φράση που συνήθως χρησιμοποιεί ο θείος, άντε και καμιά γιαγιά. Παλιομοδίτικη μεν αλλά γεμάτη ουσία δε αφού μην ξεχνάς ότι κι εκείνοι έχουν ζήσει πολλά τρίμηνα ζέστης κι ελευθερίας, πολλά περισσότερα από σένα. Μια φράση που αν την αναλογιστείς θα καταλάβεις ότι κρύβει το όλο νόημα του καλοκαιριού. Όπως πρέπει να είναι. Αυθόρμητο, έντονο, δημιουργικό και πρωτοφανές. Τώρα είναι η ώρα να κάνεις αυτό που σκέφτεσαι! Αν όχι τώρα τότε καμιά άλλη στιγμή δεν είναι καταλληλότερη. Πολλά σχέδια ίσως να μη σου βγουν, που μάλλον δε θα σου βγουν, πράγμα όχι απαραιτήτως κακό αφού οι περισσότερες καλοκαιρινές εναλλακτικές επιλογές που έχουμε ή που προτείνονται απ’ την παρέα είναι συνήθως η έναρξη μιας νέας μικρής η μεγάλης ιστορίας.

«Ό,τι γίνεται το καλοκαίρι, μένει στο καλοκαίρι»

Αρχίδια. Ένα απ’ τα μεγαλύτερα ψέματα που θα ακούσεις ποτέ στη ζωή σου. Να θυμάσαι πάντα ότι οι μαλακίες που θα κάνεις θα σε ακολουθήσουν αν δεν προσέξεις, οπότε διάλεξε είτε να κάνεις τέτοιες ώστε να μην επηρεάζουν τη ζωή σου μετέπειτα είτε να διευθετήσεις όλα τα ζητήματα πριν τελειώσει. Γιατί δεν έχουμε δει λίγες φορές ζευγάρια που γνωρίστηκαν τυχαία ένα καλοκαίρι να λένε μεγάλα λόγια και λίγους μήνες μετά να βρίζονται μεταξύ τους. Ζήστε το, ναι, αλλά μην το γαμήσετε! Μιλάω τώρα εγώ που έχω κάνει πουταναριό τη ζωή μου μέσα σε λίγες μέρες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!

«Το καλοκαίρι είναι για έρωτες»

Κάτι που είναι σωστό. Εγώ για παράδειγμα εκεί γύρω στα μέσα του Ιουνίου ήμουν ερωτευμένος με το καλαμαράκι. Του γαμούσα τη μάνα σε όποια ταβέρνα κι αν πήγαινα. Έρωτας κλάσης τουλάχιστον! Όλα τα άλλα είναι ψεύτικα. Φάτε όσο μπορείτε και μη σας βασανίζουν ερωτήματα του στιλ «Και πώς θα βγω στις παραλίες;» Για να βγεις στην παράλια χρειάζεσαι 2 πράγματα: ένα σώμα και μια παραλία, τίποτα παραπάνω! Τώρα για τους άλλους έρωτες δεν ξέρω και πολλά, πάω πάσο μένοντας στην ασφάλεια του φαγητού!

Συντάκτης: Παναγιώτης Μουστάκας
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη