Like, σεξ κι υπογραφή. Το καταστροφικό τρίπτυχο. Χρειάζεται προσοχή, πού τα βάζεις και πού τα δίνεις. Πρέπει να είσαι αρκετά φειδωλός μαζί τους, να τα απολαμβάνεις με μέτρο διότι οι συνέπειες της αλόγιστης χρήσης τους θα είναι ολέθριες. Το πρώτο θα σε διασύρει, το δεύτερο θα σε φωνάζει μπαμπά ή μαμά και το τρίτο θα σε στείλει στα κάτεργα να σπας πέτρες. Θα τα αναλύσουμε εξονυχιστικά και θα κράξουμε παρέα τους απλοχέρηδες.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Like, λοιπόν. Η διαδικτυακή υπογραφή μας. Αγορίνα μου, σταμάτα να το κλικάρεις σε κάθε τυχαία τύπισσα. Με ένα-δύο likes δεν πήδηξε ούτε ο Zuckerberg. Η απάντηση σε κάθε ένα από αυτά πρέπει να είναι το ίδιο εικονίδιο με άλλο δάχτυλο. Ευτυχώς, το «+1 και στέλνω» πέθανε κι ανέβηκε λίγο το IQ του διαδικτύου. Βέβαια, ακόμα θυμίζει χειμερινή θερμοκρασία στο Νευροκόπι, αλλά δε μ’ αρέσει να γίνομαι κακός. Κουραστήκαμε να βλέπουμε λιγούρια, να βάζουν «ουάου» και καρδούλες σε κάθε ζευγάρι βυζιά και κωλομάγουλα που θα αντικρίσουν.

Κοριτσάρες μου, δε σας ξέχασα. Φτάνει να πατάτε like σε κάθε φίλη σας, σε κάθε φωτογραφία ή μαλακία ανεβάζει. Αυτό δε σας κάνει φίλες, αλλά ζητιάνες. Πατάτε εναλλάξ τα likes μεταξύ σας, για να δείχνετε ωραίες και φιλοσοφημένες. Είναι άρρωστο, δεν υπάρχει περίπτωση να σας αρέσουν όλα αυτά που ανεβαίνουν. Επίσης, όποιο ποστάρισμα δεν πάρει like, δε σημαίνει πως είναι κακό, μάλλον αδιάφορο για τους ιντερνετικούς σας φίλους. Όσο για τα σχόλια από κάτω τύπου κουκλάρα, καταλαβαίνετε πού το πάω.

Τέλος, οι τυπάδες που κάνουν like στον εαυτό τους, στέλνουν μήνυμα για να ζητήσουν like και κράζουν τους άλλους ενώ τα κάνουν κι οι ίδιοι όλα τα παραπάνω, πρέπει να χάνουν το προφίλ τους για το καλό του ιστοχώρου.

Ως λύση, σας προτείνω να έχετε στη διάθεση σας 10 likes την εβδομάδα, σαν μέγιστο αριθμό, έτσι ώστε να τα δίνετε με ιδιαίτερη προσοχή εκεί που πραγματικά θέλετε. Δεν υπάρχει λόγος να μας γεμίζετε την αρχική σελίδα κάθε φορά.

Για το σεξ, υπάρχει ένα ρητό: «Οι γυναίκες μετανιώνουν γι’ αυτούς που έκαναν σεξ, ενώ οι άντρες γι’ αυτές που δεν έκαναν». Σαν άντρας υποστηρίζω σθεναρά ότι αυτό είναι μια μαλακία. Όλοι μας έχουμε μετανιώσει ένα άσχημο πήδημα, δεν είναι κακό. Ίσως, είναι λίγο, όταν τους το φωνάζεις, ενώ τρέχεις προς την πλησιέστερη έξοδο. Είσαι ελεύθερος κι έχεις κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις με οποιοδήποτε τρόπο γουστάρεις το σώμα σου. Μπορείς να κοιμάσαι με όποιους κι όσους ανθρώπους θέλεις και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε κρίνει. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα τεράστιο «αλλά».

Είναι αναγκαίο να γνωρίζεις, ανά πάσα στιγμή, τους λόγους που σε έφεραν στο κρεβάτι του άλλου. Είτε είναι η μεθυσμένη καύλα της στιγμής, είτε χρόνιο απωθημένο, περιστασιακό ή «μακάρι να γίνει σχέση» σεξ, πρέπει να είσαι ξεκάθαρος με τις προθέσεις σου. Να ξέρεις πού το βάζεις, πού το δίνεις και γιατί. Έτσι, δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Αν πηδιέσαι αβέρτα δίχως επίγνωση, φρόντισε τουλάχιστον να πάρεις κι έναν ψυχολόγο, τηλέφωνο. Στους 10 πριν πάει 10, καίγεσαι.

Και τέλος, φτάνουμε στην υπογραφή. Σαν Έλληνες, έχουμε το πιο ζωντανό παράδειγμα προς αποφυγή κι αντιστοιχεί στον τίτλο του Πρωθυπουργού. Οι Έλληνες πρωθυπουργοί των τελευταίων, ας πούμε, χρόνων έχουν υπογράψει ελαφρά την καρδία οποιαδήποτε συμφωνία και μνημόνιο έφτασε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ακόμη μαλώνουν μέσα στην Ελληνική Βουλή για το ποιος τα διάβασε όλα αυτά πριν τα υπογράψει. Αξιοθαύμαστες πολιτικές φυσιογνωμίες, μη χέσω. Βέβαια, το νόημα έγκειται στη φράση: «Ο κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αρμόζει».

Υπογράφουμε να πάρουμε δάνεια, τα οποία έχουμε σκοπό να ξεπληρώσουμε με τα επόμενα. Υπογράφουμε για σπίτια κι αυτοκίνητα, ενώ δεν παίζει ούτε ευρώ για έπιπλα και βενζίνες. Πάει ο άλλος να κάνει πολιτικό γάμο και κάθεται και το σκέφτεται πριν υπογράψει. Τώρα το θυμήθηκες, φιλαράκι; Τώρα που είναι όλο το σόι μαζεμένο πάνω απ’ το κεφάλι σου με σαμπάνιες και φωτογραφικές μηχανές; Τόσο καιρό τι έκανες, δηλαδή; Μία υπογραφή μας χωρίζει από το κελί 33. Θέλει σκέψη το πράγμα, μην παίρνεις αποφάσεις αβασάνιστα. Βαλ’ τα όλα κάτω, υπέρ και κατά, και πράξε αναλόγως.

Και για τα τρία, πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση τους, διότι είναι η έγκρισή σου για ανθρώπους και καταστάσεις. Όλα αυτά είσαι εσύ!

 

Συντάκτης: Θάνος Αραμπατζής
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη