Πάντα θα θυμόμαστε τα ταξίδια μας, τις φορές εκείνες που διασχίσαμε θάλασσες και στεριές είτε κάνοντας ένα ταξίδι αναψυχής είτε τακτοποιώντας υποχρεώσεις. Οι άνθρωποι που γνωρίσαμε είτε μας συνόδευσαν στην απόλαυση της διαδρομής, ή αποτέλεσαν μια ευχάριστη νότα στο φορτωμένο μας πρόγραμμα. Είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις όμορφες εμπειρίες μας και πάντα η σκέψη τους θα είναι μια στιγμιαία αναβίωση του ταξιδιού μας.

Δεν είναι απαραίτητο να γίνει η γνωριμία αφότου φτάσεις στον προορισμό σου. Οι πιο απρόσμενες και συνάμα ενδιαφέρουσες γνωριμίες γίνονται σε τερματικούς σταθμούς, σε πλοία, σ’ αεροπλάνα. Αυτές οι γνωριμίες που συνοδεύονται από τη χαρά της αρχής ενός ταξιδιού ή απ’τη θλίψη της επιστροφής. Δεν έχει σημασία, είναι οι στιγμές σου. Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που θα συνομιλήσεις με κάποιον συνεπιβάτη σου και θα καθορίσουν αν η γνωριμία συνεχιστεί σε μια καλή φιλία, σε κάτι παραπάνω, ή αν απλώς θα μείνει μια ολιγόλεπτη επαφή.

Ίσως τη γνωριμία να την επεδίωξες εσύ, ίσως όχι. Το θέμα είναι πως ξεκινάς να γνωρίζεις κάποιον του οποίου την ύπαρξη δε γνώριζες μέχρι χθες. Λευκό χαρτί αποτελεί εκείνος για ‘σένα, πάνω στο οποίο ο ίδιος θα γράψεις αυτά που θ’ ακούσεις, τις απόψεις, τις εμπειρίες του κι όσα προκύψουν μεταξύ σας.

Είναι φορές που το σύμπαν συνωμοτεί τόσο άψογα για να βρεθείς τη σωστή στιγμή στο σωστό σημείο. Δε χρειάζονται πολλά για να ‘ρθουν δυο άνθρωποι κοντά. Λίγη αύρα θετική, ένα χαμόγελο κι ενδιαφέρον. Ίσως πάλι οι συγκυρίες να ευνόησαν ακόμη περισσότερο τη συνάντηση, αν χρειάστηκε να μοιραστείτε την ίδια καμπίνα στο πλοίο, διπλανές θέσεις στο αεροπλάνο, στο λεωφορείο ή στο τρένο όπου επέβαινες κι εσύ.

Μα δε γίνεται να σε φέρνουν οι συνθήκες κοντά με κάποιον κι εσύ να μην ενδίδεις. Η συνύπαρξη κι η αλληλεπίδραση είναι δεδομένες, ακόμη και για τους τύπους τους μοναχικούς που απαξιώνουν τις συναναστροφές με αγνώστους. Τι αξία άλλωστε έχουν όσα ζεις, αν δεν τα μοιράζεσαι;

Οι συστάσεις γίνονται τόσο γρήγορα σε τέτοιες περιπτώσεις, σχεδόν αστραπιαία. Πριν ακόμη το καταλάβεις φτάνεις να μιλάς για τη ζωή σου, τις συνήθειες και τα μελλοντικά σου σχέδια. Είναι όλα τόσο αυθόρμητα και τόσο αληθινά, ακριβώς επειδή το μόνο όφελος που έχετε κι οι δυο απ’ αυτήν την επαφή είναι να μάθετε ο ένας απ’ τον άλλον, να μοιραστείτε το ταξίδι.

Μην υποτιμάς αυτή τη συντροφιά. Από κάθε άνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός, κάτι θα πάρεις. Οι σκέψεις, οι αντιλήψεις, τα βιώματα κι η διαφορετικότητα είναι τόσο ελκυστικά έως ερωτεύσιμα. Κράτα αυτά που θ’ ακούσεις, θυμήσου τις αντιδράσεις του κι ας μην τον ξανασυναντήσεις ποτέ σου.

Να αράξετε, να γελάσετε μαζί, να σχολιάσετε τους περαστικούς, να χαζέψετε τη θέα, να αναπωλήσετε τις όμορφες ή τις δυσάρεστες εμπειρίες σας, να σας πιάσουν τάσεις εξομολογητικές, να σας βρει παρέα το χάραμα. Ακόμη κι αν αυτό γίνεται όρθια και βιαστικά στην αναμονή, ή αν έχετε το χρόνο να τα πείτε μπροστά από μια κούπα καφέ. Να μη χρειαστεί να κοιτάξεις ούτε στιγμή την ώρα!

Ανεκτίμητη η αξία του να έχεις κάποιον να σ’ ακούσει και να πάρει από ‘σένα, αλλά και κάποιον απ’ τον οποίο θα πάρεις εσύ, ρουφώντας τα λόγια του και γεμίζοντας τη σκέψη σου από εκείνα που αυτός σου αφηγείται. Διδάγματα και μαθήματα ζωής την αξία των οποίων πιθανόν να μην αντιλαμβάνεσαι εκείνη τη στιγμή.

Αν είσαι τυχερός, ίσως ο προορισμός σας να είναι κοινός και να επιλέξετε να συνεχίσετε μαζί το ταξίδι, να πάρεις κι άλλη δόση απ’ το άγνωστο που κρύβει και σε γοητεύει. Αν δεν έχεις αυτή την ευκαιρία είναι στο χέρι σου να τη δημιουργήσεις. Ξέρεις πως η ζωή ευνοεί αυτές τις γνωριμίες και φέρνει κοντά τους ανθρώπους που θέλουν κι αξίζει να είναι μαζί.

Μοιάζουμε τόσο πολύ τελικά μεταξύ μας, κι άλλο τόσο διαφέρουμε. Είναι όμοιες οι ιστορίες μας, μα πάντα υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά που κρύβει μέσα της όλα τα νοήματα του κόσμου! Γι’ αυτό αξίζει να ερχόμαστε κοντά, να ακούμε, να μαθαίνουμε, να χτίζουμε νέες εμπειρίες μαζί με αυτόν που η ζωή έβαλε πλάι μας, ακόμη κι αν μας φαίνεται τυχαία η συνάντηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας.

Να μην τις υποτιμάς λοιπόν αυτές τις γνωριμίες, για κάποιο λόγο έγιναν. Θα μείνουν ανεξίτηλες οι αναμνήσεις που ο ίδιος δημιούργησες μαζί μ’ έναν άλλον άνθρωπο και πάντα στη σκέψη εκείνων που γνώρισες θα ξαναζείς τις πιο όμορφες στιγμές του ταξιδιού σου.

Συντάκτης: Μαρία Σουργιά
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Κεχαγιά