Το κυνηγάς καιρό. Δε θες ρε παιδί μου να είστε μονάχα φίλοι. Γουστάρεις να είστε κάτι παραπάνω. Να αρπάζεστε εκεί που μιλάτε σοβαρά και να βάζετε το σύρτη σε πόρτες και παράθυρα.

Ανάθεμα το friendzone. Μια μόνιμη αναμονή κι εσύ να λιώνεις, γιατί είτε διστάζεις να κάνει το βήμα, είτε γιατί δε λαμβάνεις τα ίδια σημάδια από τον άνθρωπο απέναντί σου. Σε πιλατεύει όμως και δεν πρόκειται να το βάλεις κάτω. Στην τελική, εφόσον περνάτε ήδη καλά πλατωνικά, γιατί να μη δοκιμάσετε και φροϋδικά;

Το πλήρωμα του χρόνου όμως φτάνει και η πολυαναμενόμενη κίνηση γίνεται κι οδηγεί σε μια νύχτα πάθους. Σίγουρα πλανάται μια μορφή αμηχανίας το επόμενο πρωί, μιας κι εκατέρωθεν, φαντάζει περίεργο το να αγγίζεις ερωτικά ένα άτομο που μέχρι πρότινος είχατε άλλη μορφή σχέσης, ασχέτως αν υπήρχε έλξη. Ενδεχομένως στην αρχή, όλο αυτό να βαφτιστεί ως κάτι τυχαίο προκειμένου να μην υπάρξει κάποια αισθηματική παραδοχή, αν και πιθανότατα να ξανασυμβεί ουκ ολίγες φορές. Θα κρατηθεί και κρυφό από την υπόλοιπη παρέα, έως ότου αποκρυπτογραφηθεί το τι θέλει ο ένας από τον άλλον.

Εσύ φυσικά, πλέεις σε πελάγη ευτυχίας, μιας κι αυτός ήταν εδώ και καιρό ο στόχος σου. Νταραβερίζεσαι με κάποιον οικείο σου, έχοντας βγει από το friendzone κι αυτό σου αρέσει πολύ. Άλλωστε, κακά τα ψέματα, ενίοτε είναι πολύ πιο απλό κι ασφαλές να «ψωνίζεις» από τον περίγυρό σου. Γλιτώνεις αυτό το «φτου κι από την αρχή», γιατί σε ξέρει ήδη το άλλο πρόσωπο, οπότε βαδίζεις σε πιο σίγουρα μονοπάτια.

Μετά τις πρώτες μέρες όμως, κάτι δε σου κολλάει. Δεν εξελίσσονται τα πράγματα έτσι όπως περίμενες. Για την ακρίβεια, ξενερώνεις και λίγο. Ο κώδικας που είχατε αναπτύξει ως φίλοι, δεν υφίσταται μόνιμα πλέον κι αντικαθίσταται αρκετές φορές με έναν άλλον, που δε σε γοητεύει εξίσου. Ακόμη και το σεξ δεν είναι δα και τόσο συναρπαστικό. Αλλιώς τα είχες στο μυαλό σου!

Λες τελικά να μη γούσταρες τόσο; Ήταν η ιδέα σου μήπως; Μπα, απλά ουδέποτε κατάλαβες πως αλλιώς είναι οι άνθρωποι με τους φίλους κι αλλιώς με τις σχέσεις τους. Δεν πρόκειται για κάποια σκευωρία, απλά ζεις διαφορετικά κάποιον όταν έρχεσαι πιο κοντά, απ’ ότι όταν αράζετε σαν κολλητοί. Το ότι μπορεί να κάνετε και γαμώ τις παρέες, δεν έπεται ότι θα ταιριάζετε κι ως ζευγάρι.

Και τώρα; Πώς ξεφεύγεις; Υπάρχει επιστροφή στο friendzone; Γιατί σίγουρα δε θες να χαθείτε γενικά, μιας κι όντως περνάτε σουπερ μαζί, απλά όχι απαραίτητα ερωτικά. Άπαξ όμως και δεν υπάρχει χημεία μεταξύ σας, το πιθανότερο είναι να το αντιλαμβάνεται και το άλλο άτομο, οπότε μπορεί κάλλιστα να επέλθει εκεχειρία κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Στο κάτω-κάτω, αν όντως εκτιμάει ο ένας τον άλλον, όλο αυτό θα ξεπεραστεί και θα επανέλθει εν καιρώ μεγάλο μέρος της απλής φιλίας που προϋπήρχε. Σε απόλυτο βαθμό, δύσκολο βέβαια, μιας και το σώμα σπάνια ξεχνάει, αλλά έτσι όπως τα έκανες, μη βγάζεις κιχ.

Αποτελεί ευκολία το να καβλαντίζεις με κοντινά πρόσωπα, αλλά παράλληλα επαναπαύεσαι και μπαίνεις σε έναν παρεΐστικο μικρόκοσμο, αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες επιλογές που βρίσκονται έξω από αυτόν. Εν τέλει, συμβιβάζεσαι με ό,τι βρίσκεται ακριβώς μπροστά σου και δεν κάνεις ένα γαμημένο βήμα δεξιά ή αριστερά για να δεις τι υπάρχει και παραπέρα.

Μπορεί να λένε πως στα φιλικά μπαίνουν τα καλύτερα γκολ, αλλά μην ξεχνάμε πως πάντα θα υπάρχει και το αυτογκόλ.

 

Συντάκτης: Στέφανος Στεφανόπουλος