Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, μια σχέση είναι μια δέσμευση που αποφέρει μαζί και μια σιγουριά. Όπου μέρα με τη μέρα γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι τις καθημερινότητάς σου, χωρίς να γίνεται ρουτίνα απαραίτητα. Μπορεί να χαρακτηριστεί μια σιγουριά για το αύριο, όσο γρήγορα ή αργά κι αν έρθει. Μπαίνοντας λοιπόν σε μια σχέση βγαίνεις κι από το παιχνίδι του φλερτ. Αν και σε μια ιδανική περίπτωση, παραμένει ενεργό ανάμεσά σας για να κρατήσει τη σχέση ζωντανή, εντούτοις απομακρύνεσαι από το επάγγελμα του φλερτ, όσον αφορά τους γύρω σου. Από την άλλη, εισέρχεσαι και σε μια συμβίωση που όσο περνάει ο καιρός επιφέρει και μια γλυκιά ασφάλεια. Η γνωστή συμβίωση που, αρκετοί τρέμουν και μόνο το άκουσμά της. Όπου οι ευθύνες και υποχρεώσεις μοιράζονται, καμία φορά όχι ισάξια, όμως όπως και να έχει βολεύεσαι σε μικρό η μεγαλύτερο βαθμό.

Μέχρι τη φάση που αυτή η σχέση φτάνει στο τέλος της και καλείσαι να ανακαλύψεις τον κόσμο από την αρχή, μιας και τόσο καιρό είχες αγνοία, βολεμένος στο καβούκι και την προστασία σου. Βγαίνοντας από μια μακροχρόνια σχέση, καλείσαι να πάρεις το πράγμα από την αρχή. Στην περίπτωση που είχε γίνει το βήμα της συγκατοίκησης, τότε ξεκινάει το ψάξιμο για νέο σπίτι. Εκεί θα ανακαλύψεις ή θα θυμηθείς ξανά πόσο τρέξιμο έχει αυτή η ατέλειωτη και χρονοβόρα διαδικασία, αναλύοντας κάθε γωνιά και κάθε λεπτομέρεια πριν καταλήξεις, αυτή τη φορά εντελώς μόνος. Ασφαλώς θα επηρεαστούν και τα οικονομικά σου, πράγμα που ίσως να μην είχες σκεφτεί μιας κι όταν μαθαίνεις να ζεις με το ταίρι σου με δυο μισθούς (και με το ζόρι πάλι να βγαίνετε) σκέψου τι γίνεται όταν γυρνάς στον ένα, με τα ίδια σχεδόν έξοδα.

Ίσως να χρειαστεί να γυρίσεις στο πατρικό σου, κι εκεί θα καλεστείς να ανακαλύψεις πώς είναι να συμβιώνεις με τους δικούς σου στην ηλικία των 25-30. Αν πας με το σενάριο του να μείνεις μόνος, όμως, πέρα από την ανεξαρτησία, θα χρειαστεί να μάθεις πώς είναι να γυρνάς σπίτι κομμάτια από τη δουλειά χωρίς κανέναν να σε περιμένει. Πώς είναι να μη μοιράζεσαι το φαγητό σου, να παραγγέλνεις για ένα άτομο πια, ή να παίρνεις από το σούπερ πράγματα που μόνο σε σένα αρέσουν. Θα ανακαλύψεις πως τα φυτά στο μπαλκόνι μαραίνονται, γιατί μέχρι τώρα δε χρειάστηκε ποτέ να τα ποτίσεις, και πως η φορολογική δήλωση δεν καταβάλλεται από μόνη της στο σύστημα. Θα μάθεις πως είναι περίεργο να κοιμάσαι μόνος σε υπέρδιπλο κρεβάτι, μέχρι που θα μοιάζει το απόλυτα φυσιολογικό.

Κι έτσι, σαν ένα μικρό παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του, θα φτιάξεις κάποια στιγμή εκ νέου τις σταθερές σου. Κι όταν αυτές θα σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα, τότε θα είσαι έτοιμος και να ξαναμπεις στον κόσμο του dating. Mα, και τότε ακόμη, όταν αρχίσεις το παιχνίδι με το  α, β, γ, πρόσωπο, θα κομπλάρεις. Βρίσκεσαι ξαφνικά έξω από τα νερά σου, σκουριασμένος στην αφετηρία, σε παρτίδα που έχεις να παίξεις χρονιά. Έχεις ξεχάσει πώς να κινηθείς, τι να απαντήσεις, πώς να αντιδράσεις στο φλερτ, πόσω μάλλον πώς να το ξεκινήσεις.Τότε θα εμφανιστούν τα καλά σου φιλαράκια, που ίσως να έχουν πάρει μάστερ στο άθλημα και θα βοηθήσουν την κατάσταση. «Πες αυτό, μη στείλεις άλλο μήνυμα, άσε το πράγμα να κυλήσει, μην πιέζεις καταστάσεις». Έτσι, σιγά-σιγά θυμάσαι πώς είναι να απολαμβάνεις μια νέα γνωριμία, πράγμα που δεν πίστευες ποτέ πως θα σου συμβεί.

Στον χωρισμό μετά από χρόνια, ουσιαστικά καλείσαι να σηκωθείς από τον πάγκο, όταν το παιχνίδι βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση του. Στην πορεία αυτής της διαδρομής, λοιπόν, πιθανόν να αναρωτηθείς πολλές φορές αν άξιζε αυτός ο χωρισμός, αναλογιζόμενος αν όντως πήρες τη σωστή απόφαση. Αν κι αυτό που περιέγραψα ίσως να ακούγεται σαν ένα μαρτύριο, το τέλος μια σχέσης καθώς και η μεταβατική περίοδος μετά από αυτή, είναι η εύκαιρα να ανακαλύψει κάνεις τον εαυτό του, να αναλογιστεί τις επιλογές του, να αναθεωρήσει όλα όσα πίστευε ότι αναζητά και χρειάζεται, καθώς και να ωριμάσει πραγματικά ως άνθρωπος. Καμία φορά, χρειάζεται να βρεις το θάρρος να ξεκινήσεις από την αρχή, με ό,τι επιπτώσεις αυτό επιφέρει, μιας και θα ανακαλύψεις ένα νέο κόσμο. Κι αξίζει τον κόπο.

Συντάκτης: Τόνια Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου