Ο άνθρωπος απ’ την αρχή της ιστορίας του είχε την ανάγκη της επικοινωνίας, της επαφής με άλλους ανθρώπους. Κι αφού αυτή η ανάγκη ποτέ δε σταμάτησε, γιατί να μην την ψάχνει και στα ταξίδια του; Μόνος ή με παρέα δεν έχει σημασία. Ξεκινά για μια διαδρομή που μπορεί να είναι επαγγελματική, καθαρά ψυχαγωγική ή και συνδυασμός των δύο, μα είναι μια εμπειρία και κάθε εμπειρία αξίζει διπλά όταν την μοιράζεσαι.

Αρχικά η πληθώρα των επιλογών για ταξιδιωτικούς προορισμούς μας δίνει το πλήθος των πιθανοτήτων για να επιλέξουμε να συνδυάσουμε ένα ταξίδι με μια συνάντηση με κάποιο πρόσωπο που ξέρουμε καλά ή που θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα. Ύστερα είναι το θέμα της ευκολίας της επικοινωνίας και της γνωριμίας με άτομα που δε θα μπορούσες αλλιώς να γνωρίσεις. Στους καιρούς τους ίντερνετ και των σόσιαλ εφαρμογών είναι εύκολο να γνωρίσεις έναν άνθρωπο που απέχει χιλιόμετρα μακριά, αν όχι χιλιάδες χιλιόμετρα, από εσένα.

Αυτή η μεταβλητή αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχουν άτομα που γνωρίζεις –έστω και σαν ένα προφίλ σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης– στον προορισμό που επέλεξες για το ταξίδι σου. Ολοκληρώνοντας τη συνάρτηση, η τελευταία μεταβλητή που επηρεάζει την επιλογή μας να επιλέξουμε να συναντήσουμε άτομα (γνωστά και μη) σε μια εξόρμησή μας είναι η συναισθηματική μας κατάσταση. Αυτή η μεταβλητή είναι κι η πιο απρόβλεπτη, για το λόγο ότι οι τιμές που μπορεί να πάρει είναι απρόσμενες.

Μπορεί δηλαδή να είσαι σε ένα επαγγελματικό ταξίδι και να θέλεις να δεις όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους. Μπορεί όμως να είσαι σε ένα ταξίδι ψυχαγωγίας και να μη θες να συναντήσεις κανέναν γιατί επιθυμείς να ηρεμήσεις για λίγο μόνος σου.

Αν είναι ταξίδι επαγγελματικό τότε το πρόβλημα παίρνει τη μορφή μιας ερώτησης. «Τι θα κάνω στον ελεύθερό μου χρόνο;». Αν απ’ την άλλη αυτό το ταξίδι έχει ψυχαγωγική μορφή τότε η ερώτηση είναι «πώς θα μπορούσε να κάνω πιο απολαυστική την παραμονή μου;».

Καθώς ένα επαγγελματικό ταξίδι πλησιάζει, η συναισθηματική φόρτιση αλλά και πίεση που δεχόμαστε είναι τόσο μεγάλη που προσπαθούμε να βρούμε λίγες πηγές αποφόρτισης. Όταν λοιπόν στον προορισμό σου υπάρχει κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο ή ακόμα κι ένας απλός γνωστός, θα επιλέξεις να στριμώξεις στο πρόγραμμά σου έναν καφέ η ένα βραδινό χαλαρό ποτάκι, μόνο και μόνο για να δώσεις στην ημέρα σου μια άλλη πιο ευχάριστη νότα.

Αν απ’ την άλλη το ταξίδι σου είναι καθαρά για αναψυχή, τότε ο ίδιος ο σκοπός σε οδηγεί στο να θες να μοιραστείς τις στιγμές σου με κάποιον άλλο εκτός απ’ τον εαυτό σου. Γιατί μόνο όταν μοιράζεσαι μια στιγμή της δίνεις λόγο ύπαρξης. Οι σκέψεις που κρατάμε στο μυαλό μας είναι απλώς σενάρια, εκείνες όμως που κουβεντιάσαμε σε έναν καφέ με έναν άνθρωπο γίνανε ιστορίες. Άλλωστε, ένας ντόπιος ή έστω μόνιμος κάτοικος είναι ο καλύτερος ξεναγός. Μικρές συμβουλές και προτάσεις για αυτά που πρέπει σίγουρα να δούμε και να δοκιμάσουμε θα κάνουν το ταξίδι μας αξέχαστο.

Οι επιλογές μας ορίζονται απ’ τα συναισθήματά μας κι αυτά είναι απρόβλεπτα. Ένας αλλοπρόσαλλος πηλός που παίρνει όποια μορφή θελήσει χωρίς να σε ρωτήσει. Μα η ανάγκη μας για επαφή παραμένει διαχρονική. Ανάγκη για να μοιραστείς συναισθήματα, στιγμές, εμπειρίες, χαρά ακόμη και λύπη ή πόνο.

Το έκανες, το κάνεις και να συνεχίσεις να το κάνεις λοιπόν. Όταν ταξιδεύεις να συναντάς ανθρώπους, που ήξερες ή που εκεί γνώρισες. Γιατί οι τόποι αποκτούν ταυτότητα απ’ τους ανθρώπους τους και τα ταξίδια που μοιράζεσαι δε μένουν απλές διαδρομές πάνω στο χάρτη, αλλά γίνονται αναμνήσεις.

Συντάκτης: Βασίλης Δημόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη