Κοιτά να δεις πώς πάει, θα σου μιλήσω σαν φίλος, απολύτως ειλικρινά. Έχω κουραστεί να ανοίγω την τηλεόραση και να βλέπω μόνο άσχημα νέα κι ειδήσεις για δυσβάσταχτα μέτρα και δυσοίωνο μέλλον. Έτσι, έχω στρέψει την προσοχή μου στη διαδικτυακή ενημέρωση και την επιλεκτική ψυχαγωγία. Θα βάλω να δω κάτι που είτε θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον είτε θα μου φτιάξει τη διάθεση. Πάντα πίστευα πως όλα μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίσει με λίγο χιούμορ. Ακόμα και τους πιο δύσκολους καιρούς και την κρίση που ζούμε.

Κι αν το παρακολουθείς το θέμα, θα έχεις ήδη παρατηρήσει πως η κωμωδία και πόσο μάλλον η σάτιρα και το stand-up comedy ανθούν σε τέτοιες δύσκολες περιόδους. Κι αυτό γιατί ο νέος κόσμος –που δεν έχει βάλει την τηλεόραση στην καθημερινότητά του ως συνήθεια– ψάχνει τρόπους να κάνει τη ρουτίνα του πιο χαρούμενη, θετική κι αισιόδοξη.

Ως υπάλληλος στον τομέα εξυπηρέτησης πελατών έχει τύχει πολλές φορές να με ρωτήσουν πώς κι είμαι τόσο χαμογελαστός όλη την ώρα. Η απάντησή μου πάντα είναι «κέφι» ή όπως το μεταφράζω, πάθος για ζωή. Μα πού το βρίσκει κανείς; Στις παρέες, στη στάση ζωής, στις σκέψεις και την κατεύθυνσή τους, αλλά σίγουρα στην κωμωδία! Πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να κανείς κάποιον να χαμογελάσει και να περάσει καλά;

Η κωμωδία (μέσω της σάτιρας συνήθως) μπορεί να σου παρουσιάσει την αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε για τα πολιτικά και κοινωνικά πεπραγμένα με έναν τέτοιο τρόπο που ενώ θα σου πει την η αλήθεια κι ίσως όντως σε προβληματίσει, δε θα σε θλίψει αλλά θα σε κάνει να γελάσεις. Μπορεί να σου παρουσιάσει την καθημερινότητα μιας οικογένειας και τις δύσκολες στιγμές της με τέτοια διάθεση κι αισιόδοξη ματιά που θα σε κάνει να πέσεις κάτω απ’ τα γέλια, αλλά και να ταυτιστείς, να πεις στους φίλους σου πως έτσι είναι όλα αυτά και στην πραγματικότητα.

Η κωμωδία μπορεί με αριστοτεχνικό τρόπο να σου θυμίσει νοήματα που είχες ξεχάσει ή δεν είχες συνειδητοποιήσει κι έτσι να σου δώσει κίνητρο για τα σημαντικά. Να σου δείξει ποσό εύθραυστη είναι η ζωή αλλά και ποσό σύντομη με τέτοιο τρόπο που να σου δώσει το έναυσμα να την δεις με άλλο μάτι.

Μου έχει τύχει να περάσω καλά και να πεθάνω στο γέλιο με τα άλλοτε οριακά σαχλά αλλά ακόμα και τότε απολαυστικά αστεία του Σεφερλή, να ενημερωθώ για το τι συμβαίνει στο σινεμά μέσα απ’ το “Cinelthete” του Ατζαράκη, αλλά και να θαυμάσω πώς μπορεί να κάνει κάποιος ένα έξυπνο σεξουαλικό υπονοούμενο ακόμα και με τους αριθμούς ή τα σύμβολα μέσα απ’ το “Sex code” του Δημήτρη Δημόπουλου. Έχει ακόμα συμβεί παρακολουθώντας την παράσταση του Μαθιουδάκη «Κακή πίστη» να φτάσω να δακρύσω καταλαβαίνοντας ποσό σημαντικά είναι αυτά που έχουμε και ποσό δυνατοί είμαστε στην πραγματικότητα. Έφτασα να βρω και να δεχτώ την αλήθεια σε κάθε αστείο του και να γελάω ασταμάτητα, αλλά έφτασα και να αναπολήσω στιγμές της παιδικής μου ηλικίας.

Η κωμωδία που γέννησε στη χώρα μας ο Αριστοφάνης και συνέχισαν καλλιτέχνες όπως ο Χάρρυ Κλυνν, ξαναζωντανέυουν μετά το θάνατο των επιθεωρήσεων οι σημερινοί stand-up κωμικοί. Το χιούμορ και το γέλιο μπορούν να γίνουν η πιο δυνατή ασπίδα ακόμα και στις πιο δύσκολες κι άβολες στιγμές μας, αλλά και το πιο κοφτερό σπαθί στον πόλεμο της επιβίωσης μέσα στο χάος της καθημερινότητας.

Για εμένα η κωμωδία είναι μια πολύ γερή σωσίβια λέμβος για να με σώσει απ’ τη φουρτούνα. Για εσένα τι είναι;

 

 

Συντάκτης: Βασίλης Δημόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη