Στο πέρασμα της καθημερινότητάς μας κερδίζουμε και ίσως, χάνουμε δεξιότητες που με τη σειρά τους διαμορφώνουν το μετά μας. Συνήθως, όποιος είναι περισσότερο κοινωνικός μπορεί να κερδίσει πιο εύκολα τις εντυπώσεις, λόγω της δραστήριας στάσης του και της ευκολίας που έχει στο να γνωρίζει ανθρώπους. Δεν είναι θέσφατο, έτσι ώστε να συμβαίνει πάντα έτσι, αλλά συνήθως έχουν αυτή την τροπή τα πράγματα για εκείνον. Όσοι είναι περισσότερο στιβαροί χαρακτήρες μπορούν να παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις, με τρόπο αποτελεσματικό. Κάπως έτσι μπορούν να προλάβουν δυσάρεστες συνέπειες από τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις, να μπορούν να σχηματίζουν καλύτερα πλάνα, να αποκτούν μια εσάνς εκείνου που μπορείς να βασιστείς πάνω του, γιατί θα φέρει αποτέλεσμα.

Κι ίσως, οι δεξιότητες και η θέση μας, καμιά φορά να μας δημιουργεί κάποια προνόμια. Άλλες φορές μπορεί να τα αξίζουμε, άλλες πάλι όχι.Οι γνωριμίες που έχει δημιουργήσει κανείς και οι εντυπώσεις που έχει κερδίσει, μπορούν να φέρουν πλεονέκτημα στον τρόπο που ζει και κινείται. Πόσες φορές έχουμε πει πως κάποιος δεν άξιζε τη θέση, λόγω ικανοτήτων και δεξιοτήτων; Πόσες φορές έχουν πάρει τα πρωτεία συνεργάτες, μόνο λόγω παλαιότητας; Πόσες φορές φαινομενικά κάποιος κέρδισε μια θέση, ένα βραβείο, μια καλή αξιολόγηση και φάνηκε να μην έχει προσπαθήσει γι’ αυτήν και να του δόθηκε έτσι απλά; Και γιατί όλες αυτές οι περιπτώσεις να έχουν πάντα αρνητική χροιά κι όχι τη λογική που αναφέρθηκε πιο πάνω, που θέλει έναν άνθρωπο, λόγω δεξιοτήτων, να αποκτά αυτό που λέμε ως όρο ομπρέλα «καλό όνομα»;

Οπότε, ας πάρουμε το θέμα από την αρχή. Το θέμα των προνομίων εμφανίζεται σε πολλές περιπτώσεις. Εργασία, φιλία, έρωτα. Δεν έχει λόγο να πιάσουμε τις περιπτώσεις που κληροδοτείται, γιατί ανήκουν σε άλλη συζήτηση. Αν μείνουμε λοιπόν στο να το δημιουργεί ως συνθήκη κανείς για τον εαυτό του, θα δούμε πως η πορεία μας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, ακόμα κι εκείνους που θεωρούμε πως δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο.

Οι άλλοι, βλέπουν σε εμάς τις περισσότερες φορές, αυτό που θα ήθελαν εκείνοι να δουν ή θα ήθελαν να έχουν στον προσωπικό τους κύκλο. Ακόμα κι εκείνο που θα ήθελαν οι ίδιοι να γίνουν, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούν. Οι πολλές γνωριμίες, η αλληλεπίδραση με τον κόσμο, τα πρωτότυπα χόμπι και η εναλλακτική σκέψη, είναι κριτήρια που προκαλούν έλξη. Ναι μεν από περιέργεια, αλλά κι από ενδιαφέρον. Τραβώντας, λοιπόν, με αυτό τον τρόπο τα άτομα κοντά μας, έχουμε κάποια οφέλη. Τα οφέλη αυτά έχουν τη δυνατότητα να μας πάνε ψηλά, είτε ορισμένοι πιστεύουν (ίσως δικαίως) πως δεν το αξίζουμε, είτε είναι κομμένο και ραμμένο ό,τι μας συμβαίνει για εμάς.

Το σίγουρο είναι πως ό,τι λάμπει μπορεί να μην είναι χρυσός, αλλά δικαίωμά του να είναι ο,τι θέλει στην τελική. Το να ασχολούμαστε, με τα προνόμια που μπορεί να έχει κανείς, όταν δε δρουν εναντίον μας, είναι και λίγο μικροπρεπές. Το κυριότερο είναι όμως, να μην πηγαίνει το μυαλό κατευθείαν στο ότι αυτός που τα έχει, αυτομάτως σημαίνει και πως δεν τα αξίζει. Καθένας, άλλωστε, ξέρει πού να δίνει βάση, πότε και τι να προβάλλει. Έτσι την πατάμε, κοιτώντας μόνο το τώρα, ενώ από πρωτύτερα μπορεί να έχει πέσει σκληρή μάχη για να κατακτηθούν αυτά που τώρα μοιάζουν να προσφέρονται αβίαστα. Όλοι διαθέτουμε μια λίστα από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, στο χέρι μας είναι πώς θα δουλέψουμε γι’ αυτά και είναι και θέμα τύχης το πού θα μας βγάλουν αύριο, μεθαύριο κι όλες τις υπόλοιπες μέρες που θα έρθουν.

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου