Οι καλοκαιρινές διακοπές, πέρα από τις βουτιές στη θάλασσα, τα τζιτζίκια και τη χαλάρωση, συνεπάγονται και μεγάλη κατανάλωση παγωτού. Κι όχι, από τα ετοιματζίδικα του περιπτέρου, τα οποία σήμερα θεωρούνται υπερεκτιμημένα για τη σχέση τιμής-ποιότητας που προσφέρουν. Με τις αυθεντικές τζελατερίες να έχουν κατακλύσει τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη και τις συνοικιακές πλατείες, η εύρεση μιας λογικής τιμής για μια μπάλα παγωτού έχει αναγορευτεί σε εθνικό ζήτημα για ντόπιους κι επισκέπτες.

Για να μη σπας, λοιπόν, το κεφάλι σου προσπαθώντας να βρεις πού πωλείται το φθηνότερο παγωτό στη χώρα μας, αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αυτό το άρθρο θα σου λύσει τα χέρια. Χάρη στη δημοσίευση μιας νέας μελέτης, η οποία κατέταξε τις 20 πιο δημοφιλείς χώρες για διακοπές, γνωρίζουμε πλέον και με τη βούλα τη μέση τιμή λιανικής για μια μπάλα παγωτού. Με τα δεδομένα που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την πανδημία σχετικά με το κόστος των διακοπών, το παγωτό έχει κι αυτό το δικό του συντελεστή βαρύτητας, βεβαίως-βεβαίως. Η ανάλυση των τιμών μιας μπάλας παγωτού σε 75 παραλίες αποκαλύπτει ποιοι προορισμοί προσφέρουν το πιο οικονομικό παγωτό για το καλοκαίρι και πού η επίσκεψη σε παγωτατζίδικο θεωρείται πολυτέλεια.

Αν σε ενδιαφέρει η ποιότητα, βέβαια, τότε η Ιταλία είναι μονόδρομος. Στη χώρα του gelato, μπορεί κανείς να ξοδέψει από 2 μέχρι 3,50 ευρώ ανά μπάλα παγωτού. Με μέσο όρο 2 ευρώ, το φθηνότερο παγωτό της Ιταλίας, είναι στη Ραβένα. Αν ψάχνεις για την καλύτερη τιμή όλων, όμως, τότε ο δρόμος θα σε οδηγήσει στην Τουρκία, μιας και 3 προορισμοί της χώρας -Αλάνια, Αμάσρα και Μποντρούμ (Αλικαρνασσός)- προσφέρουν παγωτό με μέση τιμή 0,47 ευρώ! Με μέγιστη τιμή 1 ευρώ, μπορείς να βρεις παγωτό στην Αλβανία, το Μαρόκο, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία. Η μελέτη έδειξε ότι το πιο ακριβό παγωτό σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε παραλίες της Γαλλίας. Πιο συγκεκριμένα, μια μπάλα παγωτού στις γαλλικές ακτές μπορεί να κοστίσει 3,30, ως και 4,5 ευρώ. Στην Τουλόν, μάλιστα, οι επισκέπτες πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 4,70 ευρώ για μια μπάλα. Αν δεν υπάρχουν και φύλλα χρυσού, τότε δεν ξέρω τι υπολογίζεται στην τιμολόγηση.

Αναλυτικά οι τιμές:

Τουρκία 0,47 € – Το φθηνότερο είναι στην πόλη της Aλάνια με τιμή 0,12€.

Αλβανία 0,90 € – Τίρανα, 0,90 €.

Μαρόκο 0,92 €. – 0,92 €.

Βουλγαρία 0,96 € – Βάρνα, 0,91 €.

Πολωνία 1,00 € – Χελ, 1,00€.

Μαυροβούνιο 1,20 € – Ουλτσιν, 1,20 €.

Κροατία 1,73 €. Σπλιτ, 1,50€.

Κύπρος 1,90 € – Πρωταράς: 1,90 €.

Γερμανία 2,07 € – Κουλνγκσμπορν 1,90 €.

Ολλανδία 2,15 € – Σιρμόνικουγκ 2,00 €

Ισπανία 2,16 € – Φορμεντέρα 0,90 €.

Σουηδία 2,20 € – Χάλμσταντ 2,20 €.

Ελλάδα 2.32 – Ρόδος 1,50€.

Πορτογαλία 2,40 – Αλμπουφεϊρα, 2,10 €.

Βέλγιο 2,50€. Δυτική Φλάνδρα, 2,50 €.

Μάλτα 2,50€ – Μελιέχα 2,50 €.

Ιταλία 2,71 € – Ραβέννα, 2,00 €.

Ηνωμένο Βασίλειο 2,76 € – Νόρφολκ 2,07 €.

Δανία 3,06 € – Σόντερβιγκ, 3,06 €

Γαλλία 3,30 €. Στ. Μαλό/Κορσική, 2,50 €.

Στη χώρα μας, η έρευνα του Confidencial ανέδειξε τη Ρόδο ως τον πιο φθηνό προορισμό σχετικά με την τιμή του παγωτού, η οποία ανέρχεται στο 1,50 ευρώ. Not bad, μπορώ να πω, αν λάβουμε υπόψη ότι η μέση τιμή της χώρας φτάνει τα 2,52 ευρώ. Σε άλλα πιο luxurious μέρη, η τιμή συναγωνίζεται αυτή της Τουλόν.

Το παγωτό, από τα παιδικά μας χρόνια, είναι μια γλυκιά ανάμνηση και μια δροσερή απόλαυση κι οφείλει να παραμείνει έτσι. Ας μην τη θυσιάσουμε, λοιπόν, στον βωμό της αισχροκέρδειας και της γρήγορης κατανάλωσης. Από τις χώρες της Σκανδιναβίας μέχρι τα κράτη των Βαλκανίων, μπορείς να βρεις παγωτό σε μια λογική τιμή και πρώτης ποιότητας με αγνά υλικά που να αξίζει το κάθε σεντ που έδωσες. Γιατί στο τέλος της ημέρας, θες να έχεις μια γλυκιά επίγευση και να προσθέσεις ακόμη ένα παγωτό στο προσωπικό σου σκορ. Εγώ, πλέον, έχω χάσει το μέτρημα, αφού σχεδόν κάθε βράδυ με βρίσκει με ένα χωνάκι στο χέρι και μια διαφορετική γεύση να με συντροφεύει.

Συντάκτης: Κατερίνα Καλακίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου