Μετά από ένα χωρισμό ή μια απογοήτευση πολλοί πιστεύουν πως ο τρόπος για να ξεπεράσουν και να ξεχάσουν τον άνθρωπο που τους πόνεσε ή που απλώς δεν είναι πια στη ζωή τους είναι να περάσουν στον επόμενο. Είτε είσαι χωρισμένος, απογοητευμένος, ερωτευμένος με κάποιον άλλο άνθρωπο, το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο, δεν είσαι συναισθηματικά διαθέσιμος για κάτι καινούριο.

Και κάποτε φτάνει η στιγμή και προχωράς, και κάνεις μια καινούρια σχέση με έναν άνθρωπο που πιστεύεις ότι αξίζει την προσπάθεια. Ο στόχος ο πιο γενικός, είναι να έχεις μια σχέση στην οποία θα είστε κι οι δυο ευτυχισμένοι. Αυτό ζητά ο άνθρωπος στην τελική, αυτό αποζητά χρόνια, την ευτυχία. Να πετάς, όσο χαζό κι αν ακούγεται γιατί έτσι είναι ο έρωτας και κρίμα σε όσους δεν είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.

Να σε παίρνει ο άλλος απ’ το χέρι και να ξέρεις ότι αυτό το χέρι ταιριάζει απόλυτα με το σχήμα του δικού σου. Οι νύχτες στον καναπέ χωρίς κανένα σχέδιο για έξοδο ή και όρεξη για κουβέντα μεταμορφώνονται σε απόλυτες στιγμές ευτυχίας μόνο και μόνο επειδή στον ίδιο καναπέ κάθεται αυτός, αυτός ο άνθρωπος που συμβολίζει τη νέα σου αρχή.

Όταν όμως θα μοιραστείτε το ίδιο κρεβάτι, τα ίδια σεντόνια και την ίδια αγκαλιά, εκεί θα ξέρεις με σιγουριά. Ευτυχισμένη σχέση είναι εκείνη που το βράδυ κανένας από τους δύο δε σκέφτεται κάποιον άλλον. Κι αν προσπαθήσεις τη μέρα να μη σκέφτεσαι κάποιον, κι αν παλεύεις μέσα σου να κλειδώσεις σε ένα συρταράκι όσα ένιωσες γι’ αυτόν, το βράδυ που οι άμυνές σου λιγοστεύουν κι η αλήθεια κρύβεται πιο δύσκολα, τότε είναι που η σκέψη είναι ελεύθερη να ταξιδέψει εκεί που δεν την άφηνες να πάει συνειδητά.

Η σχέση κι η ευτυχία της κρύβονται στα μικρά, αυτά που νομίζεις για ασήμαντα. Στα γελάκια, στα πειράγματα, στις γκρίνιες του στιλ «δώσε μου σημασία θέλω να μιλήσουμε για το σύμπαν». Αυτά τα μικρά, όμως, τα ισοπεδώνει η μεγάλη σημασία της σκέψης κάποιου άλλου εκτός του συντρόφου σου τη δεδομένη στιγμή. Γιατί αυτή η σκέψη, όπως είναι επόμενο φέρνει άλλες πολλές. Γιατί τον σκέφτομαι τώρα αυτόν τον άνθρωπο; Τι μου λείπει απ’ τη σχέση μου και τον σκέφτομαι; Γιατί δε μου αρκεί η σκέψη του συντρόφου μου;

Σκέψεις τοξικές που σε κάνουν να χάνεις την μπάλα κι όταν σαν χαμένος την ψάχνεις αυτό γίνεται αντιληπτό από τον άλλον που σε κοιτάζει απ’  τις κερκίδες. Αν αυτές οι σκέψεις είναι ανοιχτές παρτίδες ή συναισθήματα που ακόμα δεν έχουν πάρει πόδι απ’ την καρδιά σου, τότε ξέχνα τον ήρεμο ύπνο πλάι στο σύντροφό σου γιατί τώρα πια ξέρεις ότι δεν μπορείς να του δοθείς ολοκληρωτικά.

Όμως μην τα μπερδεύεις, πολλές φορές αυτές οι σκέψεις είναι απλά μικρά διαβολάκια που τρυπώνουν στο μυαλό για να σου ταράξουν  τα νερά, κοινώς δεν έχουν καμία απολύτως σημασία ούτε κρύβουν τίποτα παραπάνω. Ξέρεις  εσύ καλύτερα  ποιο από τα δυο ισχύει στην περίπτωσή σου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το να κοιμάσαι δίπλα σε έναν άνθρωπο και να σκέφτεσαι κάποιον άλλον είναι τουλάχιστον βασανιστικό και λιγάκι υποκριτικό, για τον άνθρωπο που φιλοξενείς στο κρεβάτι σου αλλά και για τον εαυτό σου. Έτσι μη βασανίζεσαι άλλο και μη σπαταλάς άδικα το χρόνο σου. Απλά πήγαινε εκεί που ξέρεις πως θα κοιμηθείς γαλήνια και θα ξυπνήσεις ευτυχισμένος.

 

Επιμέλεια Κειμένου Πηνελόπης Παυλίδη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Πηνελόπη Παυλίδη