Όλοι θα συμφωνούσαν ότι η επαφή είναι κάτι αναγκαίο στη ζωή, μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της. Ή μάλλον, σχεδόν όλοι. Σ’ έναν κόσμο που η ερωτική ελευθερία δοξάζεται, προωθείται, κινητοποιεί κι εξιτάρει, δύσκολα φωνάζει κανείς σιγά τα ωά. Δύσκολα δηλαδή βρίσκουν τη θέση τους οι ντεμισέξουαλ. Ντεμισέξουαλ είναι ο άνθρωπος που για να αισθανθεί (αν αισθανθεί) έλξη, ο συναισθηματικός δεσμός είναι προαπαιτούμενο. Προσοχή: δεν αναφερόμαστε σε άτομα που -παρά τον πόθο τους- επιλέγουν να απέχουν από ερωτική συνεύρεση ώσπου να γνωρίσουν καλύτερα τον άλλον, ή σε εκείνα που απλά τη χαίρονται περισσότερο όταν υπάρχει μια σύνδεση μαζί του.

Είναι εκείνο το αγόρι που υπέθεσες ότι δε σε γουστάρει επειδή δεν σ’ έπιασε να σε βάλει κάτω κατευθείαν. Είναι εκείνη η κοπέλα που θεώρησες ότι στο παίζει δύσκολη και την τσίγκλισες μπας και πάρει μπρος. Είναι ο φίλος που μετά από μια νύχτα με το νέο αμόρε δε σε ρωτάει πώς είναι εμφανισιακά και πόσο ιδρώσατε, αλλά αν συνεννοείστε κι αν έχετε καλή χημεία. Ή εκείνος που όταν παραπονιέσαι ότι έχεις μήνες να το κάνεις, δε συμμερίζεται τον πόνο σου γιατί στο δικό του μυαλό περνά αδιάφορο. Είναι εκείνη η αθεράπευτα ρομαντική ψυχή που αν τυχόν βρει κάποια απόλαυση στην πράξη θα είναι κυρίως ψυχική κι όχι σωματική. Που αδυνατεί να το δει σαν βιολογία, πόθο, λαχτάρα ή αυτοσκοπό παρά μόνο σαν έκφραση αγάπης, εμπιστοσύνης κι οικειότητας. Δεν περιγράφω εξωγήινο παιδιά, υπάρχει όντως αυτή η κατηγορία, μείνετε μαζί μου.

Έχετε δει λοιπόν στις ταινίες που ωραίος νεαρός και ωραία νεαρή ανταλλάζουν ματιές όλο νόημα στο μπαρ και λίγη ώρα αργότερα ζουν μια νύχτα γεμάτη πάθος; Ο ντεμισέξουαλ σ’ αυτή τη σκηνή σηκώνει τα φρύδια απορημένος. Μπορεί να αναγνωρίσει ένα αισθητικά ωραίο πρόσωπο ή σώμα, να καταλάβει γιατί πέφτει σήμα στην παρέα όταν περνάει ο κούκλος άγνωστος αλλά να φανταστεί τον εαυτό του ανάσκελα μαζί του; Μπα. Άβολο, σχεδόν αηδιαστικό. Μάλλον θα το χαζέψει όπως θα χάζευε έναν όμορφο πίνακα.

Ο ντεμισέξουαλ παίζει μπάλα μόνο στο δεύτερο επίπεδο έλξης, δηλαδή χρειάζεται να νιώσει κοντά σου για να αναπτύξει οποιαδήποτε έλξη προς το πρόσωπό σου. Και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα αναπτύξει, καθώς δεν αντλεί ιδιαίτερη σημασία ή ικανοποίηση από την πράξη, ούτε καταλαμβάνει χώρο στη σκέψη του. Βρίσκει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον, ευχαρίστηση κι ουσία στο να γνωρίσει το μυαλό σου σπιθαμή προς σπιθαμή παρά το σώμα σου. Κι αν τύχει κι έρθει σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε, no pressure. Αρχικά προτιμά μια ανθρώπινη -έως και φιλική- προσέγγιση με κάποιες σπίθες, παρά το στεγνό φλερτ. Να ζήσετε εμπειρίες μαζί, να γελάσετε, να αποκτήσετε ένα δικό σας κώδικα επικοινωνίας, να δεθείτε, να θαυμάσετε ο ένας τον άλλον, να ερωτευτείτε. Μόνο τότε ίσως φωτιστεί διαφορετικά το πρόσωπό σου και ξυπνήσει μέσα του κάποιο πιο πονηρό ενδιαφέρον, που κατά τ’ άλλα απουσιάζει εντελώς από τη ζωή του.

Αν δε γίνετε ένα μεταφορικά, κυριολεκτικά δύσκολο. Όσο καλλίγραμμο σώμα κι αν έχεις, πάντα θα του φαίνεσαι ελκυστικότερος ντυμένος κι ευάλωτος όταν του ανοίγεσαι, παρά στην κρεβατοκάμαρα. Όσο κι αν σε γουστάρει, πάντα θα τον γεμίζει περισσότερο μια βραδιά ποιοτικής και βαθιάς συζήτησης παρά μια βραδιά που αναστενάζουν τα πατώματα. Πάντα θα αποζητά τρυφερότητα, αγκαλιές και χάδια, αλλά συνήθως ως εκεί.

Και κάπου εκεί στο σύντροφο του ντεμισέξουαλ μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά. Ζευγάρι είστε, όχι φίλοι, ούτε παιδιά, τις κουμπάρες θα παίζετε; Γιατί είσαι τόσο ψυχοβγάλτης; Φυσικά δεν καταλαβαίνει πώς γίνεται να μη σ’ ενδιαφέρει η επαφή, οπότε μάλλον είναι ο ίδιος λοιπόν που δε σε ενδιαφέρει, δεν απορρίπτεις αυτή αλλά αυτόν. Κι εδώ έρχονται να κάνουν την εμφάνισή τους οι ανασφάλειες, οι δήμιοι των σχέσεων. Τα ρήγματα παγώνουν τη ζεστασιά της σχέσης σας κι εσύ απομακρύνεσαι περισσότερο, γιατί είπαμε αν δε νιώθεις κοντά σου το ταίρι σου, η επιθυμία κάνει φτερά. Εκείνος αναρωτιέται μήπως δε σε ικανοποιεί, μήπως έχεις άλλον. Και φυσικά πέφτει μίλια μακριά από την πραγματικότητα, όταν είναι κάπου, δίνεται ολοκληρωτικά, είναι σχεδόν αδύνατον να δει κάποιον άλλον ερωτικά. Πραγματικά, είναι σαν να έχει παρωπίδες. Είναι ο άνθρωπος που δε θα κατανοούσε το κέρατο ακόμα κι αν σε μάρκαρε στενά το celebrity crush που έχεις από τα 13 σου. Ωστόσο επειδή το καθαρά ερωτικό κομμάτι παραμένει σημαντικό (τουλάχιστον για τον έναν από τους δύο) πρέπει να ξεκαθαρίζονται τα πράγματα ανάμεσα στο ζευγάρι ώστε να κατανοεί και να σέβεται ο ένας τον άλλον, να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και να μην παραγκωνίζει κανείς τα θέλω του. Σίγουρα με ανοιχτό μυαλό κι αγάπη θα μπορέσουν να συμβαδίσουν.

Μέσα στην κουλτούρα της θεοποίησης της ερωτικής επαφής, κάπου την ξεχάσαμε. Αν είδες τον εαυτό σου στο κείμενο, μη μασάς με τα αστειάκια περί πρώτης νύχτας του γάμου. Μην πιεστείς να κάνεις κάτι επειδή έτσι θέλει το ταίρι σου ή επειδή «έτσι είναι το φυσιολογικό». Μην μπαίνεις βεβιασμένα σε πικάντικες συζητήσεις για να ταιριάξεις. Αγκάλιασε τη διαφορετικότητά σου, εξήγησέ την με παρρησία στους γύρω σου και τα άτομα που σε αγαπούν πραγματικά θα μείνουν δίπλα σου. Άλλωστε αυτά που έχουν πραγματική σημασία είναι άλλα κι ακούν στο όνομα αγάπη.

Συντάκτης: Αφροδίτη Σωτηρίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου