Η αγάπη είναι, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, ένα από τα πιο πολύπλοκα συναισθήματα. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται ακόμη να την καταλάβουν και ν’ αφεθούν σε αυτή, πόσο μάλλον και να την εκφράσουν. Σκέψου λοιπόν τώρα να σου λένε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους προτιμάει κάποιος να λαμβάνει την αγάπη, αλλά και να τη μοιράζεται με το άλλο του μισό. Τι είναι αυτό και πώς το ανακαλύπτεις;
Μην πανικοβάλλεσαι! Θα το ξεμπλέξουμε λίαν συντόμως.

Αρχικά, ο όρος love language προήλθε από τον Δρ. Γκάρι Τσάπμαν, όταν παρατήρησε μέσα από τις συνεδρίες του με ζευγάρια, συγκεκριμένα μοτίβα ανάμεσά τους τα οποία δημιουργούσαν παρεξηγήσεις κι οδηγούνταν σε λανθασμένη επικοινωνία. Έτσι λοιπόν, όρισε 5 love languages:

1. Λόγια επιβεβαίωσης (words of affirmation), δηλαδή το να λες στο ταίρι σου ότι το αγαπάς και το εκτιμάς.

2. Ποιοτικός χρόνος (quality time), δηλαδή να περνάς με τη σχέση σου χρόνο χωρίς να ασχολείστε με κάτι άλλο παράλληλα, εκείνη την ώρα. Να αποκτάτε κοινές εμπειρίες και περιπέτειες.

3. Δώρα (receiving gifts), δηλαδή μια όμορφη χειρονομία, χωρίς να κοστίζει πάντα, για να δείξεις σε κάποιον ότι τον σκέφτεσαι και τον εκτιμάς.

4. Σωματική επαφή (physical touch), όπου εδώ κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα φιλιά, οι αγκαλιές, τα χάδια και το σ3ξ.

5. Πράξεις φροντίδας (acts of service). Κυρίως αφορά πράξεις που έχουν να κάνουν με την πρακτικότητα, μια εξυπηρέτηση, μια κίνηση που θα γλιτώσει χρόνο, θα φέρει ξεκούραση ή θα διευκολύνει τη σχέση σου.

Προσωπικά, κατατάσσομαι στην κατηγορία των ανθρώπων που μέσω της σωματικής επαφής δείχνουν την αγάπη τους και προτιμούν να τη λαμβάνω και με τον ίδιο τρόπο. Ο τρόπος λοιπόν που το ανακάλυψα, ήταν όταν με πρώτη μου σχέση χρειάστηκε να περάσουμε τη δοκιμασία της απόστασης εξαιτίας του  covid. Στο διάστημα λοιπόν που ήμασταν χώρια, παρατήρησα πως όσα γλυκόλογα κι όσα χαϊδευτικά μου απηύθυνε το αγόρι μου, δε με γέμιζαν. Είτε μου περνούσαν αδιάφορα, είτε με έκαναν να νιώθω άβολα και δεν ήξερα τι ν’ απαντήσω. Δεν ήταν ότι δε μου άρεσαν ή δεν τα εκτιμούσα, απλώς τη στιγμή που επικοινωνούνταν τα λόγια αυτά, θα ήθελα να συνοδεύονται από μια αγκαλιά, ένα χάδι, ένα φιλί. Υπήρχαν στιγμές, δε, που η έλλειψη επαφής ανάμεσά μας, πέρα από ψυχολογικό πόνο, μου προκαλούσε και σωματικό. Τότε ξεκαθάρισε μέσα μου.

Η γλώσσα αγάπης μου μπορώ να πω πως μου έχει δημιουργήσει και προβλήματα σε επόμενες σχέσεις, καθώς το νέο πρόσωπο δεν μπορούσε να κατανοήσει τον τρόπο που δείχνω το ενδιαφέρον μου γι’ αυτό κι έτσι περνούσα το μήνυμα πως δεν ενδιαφέρομαι για εκείνο ή πως αντιμετωπίζω τη σχέση με ψυχρότητα κι απόσταση, κάτι που είναι λογικό, αφού ο τρόπος αγάπης μου δεν είναι αυτός, δηλαδή τα λόγια επιβεβαίωσης.

Εννοείται δεν είναι εύκολο να το ανακαλύψεις για τον εαυτό σου, πόσο μάλλον να το επικοινωνήσεις με το ταίρι σου για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις μελλοντικά. Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ σας. Έτσι, λοιπόν, στην ερώτηση «πώς σου αρέσει να σου δείχνω τι νιώθω για σένα;» η απάντηση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και πρακτική, ενώ, ακόμα κι αν δεν είναι, θα πρέπει να υπάρχει η κατανόηση κι η υπομονή για να μπορούν να αναγνωριστούν τα συναισθήματα του καθενός. Για να μπορέσει κανείς να μάθει, ν’ αποδεχτεί και να εξηγήσει το love language του, είναι σχεδόν αναγκαίο να γνωρίζει καλά τον εαυτό του και να νιώθει άνετα με αυτόν. Να ξέρει τι του αρέσει, τι δεν του αρέσει, τι θα ήθελε να νιώσει και φυσικά πού βάζει τα όριά του. Χρειάζεται αυτοπαρατήρηση και φυσικά όχι πανικός. Ταυτόχρονα υπάρχει και η σπάνια περίπτωση, ο τρόπος που δείχνεις την αγάπη σου να μη συμπέφτει με αυτόν που θέλεις να τη λαμβάνεις, αν κι αυτή η περίπτωση είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Η συζήτηση κι η επικοινωνία λοιπόν είναι το κλειδί, όχι μόνο για μια υγιή σχέση γενικώς, αλλά και για την εύρεση του τρόπου εκδήλωσης και λήψης αγάπης. Ωστόσο, μη σου φανεί περίεργο αν ένας απ’ τους δύο σαν δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς τον τρόπο που αγαπά και θέλει να αγαπιέται. Καθένας μας μπορεί να έχει παραπάνω από ένα love language και να είναι πιο δύσκολο να το προσδιορίσει συγκεκριμένα. Μπορείτε λοιπόν σε κάποιο date night σας, να κάνετε ατμόσφαιρα, να μαγειρέψετε παρέα πίνοντας και λίγο κρασάκι και να συζητήσετε. Τι πιο υγιές; Μπορείτε ακόμα να κάνετε παρέα και διάφορα τεστάκια που κυκλοφορούν online, για να μάθετε με ποσοστά, μέσω ερωτήσεων τον τρόπο αγάπης σας. Προγραμματίστε το και its a date!

Συντάκτης: Χριστίνα Μίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου