Μη μου μιλάς για καλοκαίρια για ακρογιαλιές και αστέρια, πες μου μονάχα πως τον Σεπτέμβρη θα μ’ αγαπάς.

Επέτρεψε μου να παραφράσω την αγαπημένη Αρβανίτη, μιας και το θέμα μου τσουρουφλάει σαν την άμμο της παραλίας όταν πατάς με γυμνή πατούσα.

Το καλοκαίρι πρέπει στην τσάντα σου να υπάρχουν τα απολύτως απαραίτητα.

Μαγιώ, πετσέτα, αντηλιακό και κανένα βιβλίο. Φυσικά όσες και όσοι διαβάζετε τούτο το άρθρο και είναι το πρώτο καλοκαίρι που σας βρίσκει μαζί με το έτερον σας ήμισυ, σας βλέπω που παραχώνετε και μια ανασφάλεια να με το συμπάθειο.

Παρόλογο; Δεν απαντάει, άρα λογικό. Ναι, λογικό. Γιατί το καλοκαίρι, εκτός από ξεγνοιασιά φέρνει στα ζευγάρια μια –πώς να το πω;– ανησυχία! Κι όχι άδικα! Δώσε μου ένα λεπτό και θα σου εξηγήσω τι εννοώ!

Συγκεντρώσου και πες μου πόσους χωρισμούς έχεις ακούσει μετά από διακοπές, στο ξεκίνημα της άνοιξης, κατάμεσα του καλοκαιριού, ακόμα και καθοδόν στο ταξίδι για τη Μήλο; Για πόσους έχεις μάθει ότι πέρασαν δια πυρός και σιδήρου μέσα στην κάψα και τα αλάτια και το διαλύσανε, ενώ το χειμώνα έβαζες στοίχημα ότι πιο ευτυχισμένο ζευγάρι δεν έχεις ματαδει;

Και άντε, ας αφήσουμε τα όσα ξέρουμε και ας πιάσουμε τους αριθμούς.

Και στατιστικά θα σου το πω! Μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην καριέρα ενός ζευγαριού είναι η εποχή που το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο. Και για να ακριβολογούμε, 54% των ζευγαριών χωρίζει το καλοκαίρι και 18% το φθινόπωρο.

Όχι, πες μου, τα αγνοείς εσύ τέτοια ποσοστά;

Το σενάριο λοιπόν θέλει τα ζευγάρια που ξεχειμωνιάσανε παρέα, με το που καλοκαιριάζει να περνάνε το πρώτο crash test. Ας μην παραβλέψω ότι το φλερτ και το καλοκαίρι πάνε αγκαζέ, ασχέτως που δεν το κατάλαβα ποτέ αυτό.

Συμφωνείς, φαντάζομαι, ότι είναι ένα σημείο κρίσιμο, η ύστατη δοκιμασία, η μεγάλη πρόκληση.

Γνωρίζω πολύ καλά πως η πρώτη σκέψη με το που ανοίγει ο καιρός είναι «θα τη σκαπουλάρουμε;».

Τρόμος και φόβος η σεζόν σου λέω.

Είναι ενδεικτικό για την πορεία σας και για το αν θα καθήσετε τον Σεπτέμβρη στο ίδιο θρανίο.

Διότι, όπως και να το κάνουμε, το καλοκαίρι όλα μετριούνται αλλιώς. Λίγο οι 40 βαθμοί που λιώνει το κορμί, λίγο η παραλία, λίγο η ελαφριά ενδυμασία, λίγο που νιώθεις σαν 5χρονο που σε αμολύσανε στο λούνα παρκ και θέλεις να το παίξεις ανεξάρτητος και προοδευτικός, δεν αργεί να γίνει το κακό.

Είναι θέμα διάθεσης και προφανώς ψυχολογίας – ήμαρτον, Θεέ μου.

Δε το λέω έτσι απλά, τύπου να είχαμε να λέγαμε.

Σου μιλάω από προσωπική εμπειρία, αυτό που λένε βγαλμένο από τη ζωή.

Θυμάμαι σχέσεις που ξεκίνησαν Σεπτέμβρη, και μια ανάσα πριν ολοκληρώσουν τις 4 εποχές, διαλύθηκαν.

Ας γίνω πιο συγκεκριμένη, για να μην κατηγορηθώ ότι γενικολογώ. Θα σε πάω σε εκείνο το καλοκαίρι που ο τότε σύντροφός μου, αφού επί ένα σχεδόν χρόνο μού είχε δείξει τον καλύτερο του εαυτό, αποφάσισε να μου δείξει και την άλλη του πλευρά, αυτήν του χαλαρού τύπου στα νησιά και στις ακρογιαλιές. Θα έλεγες πως είναι ένας άγιος, αλλά όπως όλα τα νομίσματα είχε και αυτός δύο όψεις που προφανώς, όπως κατάλαβα στο τέλος, η μία ενεργοποιείται με την υψηλή θερμοκρασία.

Να σημειωθεί σας παρακαλώ ότι τον γνώρισα τέλη Αυγούστου. Όπως καταλαβαίνεις στο ίδιο σημείο που σμίξαμε, εκεί χωρίσαμε κιόλας, σε μια σεζλονγκ στην παραλία. Διότι καλοί ήμασταν, δε λέω, αλλά όχι τόσο για να παραμείνουμε μαζί.

Δεν είναι φυσικά θέσφατο. Αλλά κατά κοινή ομολογία οι περισσότεροι χωρισμοί συμβαίνουν αυτή την εποχή.

Το γιατί σε βασανίζει και το βλέπω, και ακόμη περισσότερο αν θα συμβεί σε εσένα.

Θα σου μιλήσω για το γιατί. Το αν θα συμβεί σε εσένα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Σκέψου λοιπόν ότι το καλοκαίρι συνδέεται με την διακοπή από την ρουτίνα σου και όπου ρουτίνα εννοώ καθημερινότητα.

Δεν αναφέρομαι στα ζευγάρια εκείνα που το καλοκαίρι τους βρίσκει στις αρχές της σχέσης τους και όλα είναι ονειρικά πλασμένα.

Λέω για τους άλλους, που η εμπειρία των διακοπών είναι αρνητική, γιατί αυτό που έχουν ανάγκη, δεν είναι να συμβιώσουν και στις διακοπές τους, αλλά αντίθετα να κάνουν ένα break στη μεταξύ τους σχέση.

Αυτά τα λένε οι ψυχολόγοι, όχι εγώ.

Εγώ θα σου πω ότι η σχέση δεν είναι εποχιακή δουλειά.

Αν τον θέλεις και σε θέλει, και καλοκαίρια και χειμώνες θα περάσετε μαζί! Βγάλε από το μυαλό σου αν θα ξεκαλοκαιριάσετε και σκέψου πώς θα περάσετε όσο καλύτερα γίνεται μαζί!

 

Συντάκτης: Μαρία Κωφίδου