Πολλές φορές οι σχέσεις των ανθρώπων –κυρίως οι μακροχρόνιες– φτάνουν σε μια κατάσταση ακμής, κι έπειτα ξεκινά η κάθοδος με τη ρουτίνα να αναλαμβάνει δράση και το πάθος σιγά-σιγά να υποχωρεί. Σε αυτό το κομβικό σημείο είναι που οι σύντροφοι επιλέγουν είτε να προσπαθήσουν να τονώσουν το «μαζί» ποικιλοτρόπως είτε να παραδοθούν στην πλήξη της συνήθειας.

Ένας σχετικά εύκολος τρόπος αναζωπύρωσης της σχέσης είναι η επιστροφή στην αφετηρία της. Δηλαδή, το ζευγάρι επιστρέφει στα πρώτα ραντεβού, τότε που η σχέση δεν ήταν δεδομένη, που η λαχτάρα να συναντηθούν γινόταν ανακούφιση σε κάθε βλέμμα μα κι αγωνία για το τι θα συνέβαινε στην πορεία. Ξαναζώντας αυτές τις πρώτες στιγμές της σχέσης, το ζευγάρι μπαίνει σε μια διαδικασία αναπόλησης όλων αυτών που έκαναν τη συμπόρευσή του τόσο επιθυμητή, κάτι που –θέλοντας και μη– ανασύρει όλα τα έντονα και τότε πρωτόγνωρα συναισθήματα που είχαν βιώσει. Βέβαια, αυτός δεν παύει να ‘ναι ένας αλλιώτικος τρόπος αναβίωσης περασμένων καταστάσεων μα όχι τόσο δημιουργίας καινούργιων.

Εν αντιθέσει, μπαίνοντας σε μια διαδικασία ψαξίματος για κάτι πρωτοφανέρωτο, όχι μόνο δημιουργεί κανείς νέες εμπειρίες, αλλά ανακαλύπτει κρυμμένες πτυχές του εαυτού του. Για παράδειγμα, περιστάσεις όπως επέτειοι, γιορτές, γενέθλια, τείνουν να ακολουθούνται από μια συγκεκριμένη διαδικασία ρομαντικού δείπνου, ανταλλαγής τυποποιημένων δώρων και λοιπά κλισέ σκηνικά, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιο δημιουργικό πνεύμα γύρω από αυτές. Μια αναζωογονητική λύση θα ήταν, ας πούμε, μια extreme δραστηριότητα παρέα με τον σύντροφό σου. Είναι γεγονός ότι η αδρεναλίνη ενώνει τους ανθρώπους, ως εκ τούτου μια τέτοια εμπειρία μπορεί να φέρει πολύ κοντά ένα ζευγάρι που ίσως η καθημερινότητα να το ‘χει απομακρύνει.

Επίσης, με γνώμονα την αδρεναλίνη, ένας σύντροφος θα μπορούσε να δοκιμάσει κάτι ριψοκίνδυνο, όπως bungee jumping, kayaking σε καταρράκτες, ελεύθερη πτώση κι ό,τι άλλο μπορεί να τον τρομάζει μαζί με το ταίρι του, ιδανικά αν ο ένας απ’ τους δύο αγαπά αυτές τις δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο ενδυναμώνεται η σχέση, αλλά πιθανόν να αποκτήσετε έναν νέο κοινό τρόπο διασκέδασης που πιο πριν δε θα σκεφτόσασταν καν. Το να δημιουργείς αξέχαστες εμπειρίες εξερευνώντας τον κόσμο με τον άνθρωπό σου είναι πολύ σημαντικό, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να ξεπερνάτε τους φόβους σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας παρέα.

Βέβαια, λόγω του ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι οπαδοί της αδρεναλίνης, υπάρχουν και πιο ήπιες λύσεις για να τονωθεί αφενός η σχέση και να μην υπερβείς αφετέρου τα όριά σου. Οι ρόλοι είναι μια σπουδαία λύση για τέτοιου είδους περιπτώσεις, αφού μέσα στη βολή του σπιτιού σου μπορούν να αναπαρασταθούν όλες αυτές οι ιστορίες που ζηλεύεις όταν παρακολουθείς στις ταινίες και που ποτέ δεν πίστεψες ότι θα ζήσεις.

Για παράδειγμα, αν το Moulin Rouge είναι η αγαπημένη σας ταινία, τότε αφεθείτε στον δυναμισμό που αποπνέει το τανγκό της Ροξάνης κι αφήστε τη μουσική να απογειώσει κάθε σας συναίσθημα. Τέτοιες έντονες στιγμές είναι που κρατούν μια σχέση ζωντανή, ενώ παράλληλα μυούν τους συντρόφους σε νέα μονοπάτια που υπό άλλες συνθήκες δε θα ακολουθούσαν.

Πέρα απ’ αυτά, κάτι λιγότερο σπάνιο αλλά ταυτόχρονα όχι τόσο γνώριμο σε όλους είναι τα διπλά ραντεβού. Παρόλο που το να βγαίνουν παρέα δύο ζευγάρια φίλων δεν είναι ούτε ακραίο ούτε παράξενο, είναι για κάποιους ασυνήθιστο, λόγω της επισημότητας που προσάπτεται στην κατάσταση όταν πρόκειται για δεσμευμένα ζευγάρια. Αν, όμως, προσπαθείς να ικανοποιήσεις τη σχέση σου δοκιμάζοντας καινούργια πράγματα, γιατί να μη δοκιμάσετε κι αυτό; Στην πορεία, άλλωστε –πού ξέρεις;– μπορεί να σου φανεί πιο διασκεδαστικό από ένα απλό δείπνο χωρίς παρέα, καθώς όταν οι φίλοι συναντιούνται όλα είναι πολύ πιο ωραία.

Όπως και να ‘χει, ασχέτως της μορφής που έχει η κάθε νέα μας δοκιμή είναι σημαντικό να συμβαίνει, καθώς έτσι ανακαλύπτουμε άγνωρες πτυχές του εαυτού μας κι ενδυναμώνουμε σχέσεις που πιθανόν να είχαν φθαρεί με τον καιρό.

 

Συντάκτης: Αθηνά Τσαγγαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη