pwl319

Το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση, αυτό το παρεξηγημένο πρόσωπο, που άθελά του πολλές φορές κι άλλες ηθελημένα έχει μπει ανάμεσα στο ζευγάρι. Πολλά έχουν ακουστεί γι’ αυτό και καθόλου κολακευτικά, θα έλεγε κανείς.

Κι εν μέρει συμφωνήσω λέγοντας σας πως ναι, υπάρχουν κι άτομα αδίστακτα που σκόπιμα καταφεύγουν σε τέτοιες ενέργειες έχοντας ως στόχο να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα είτε επιθυμίες. Αλλά επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, καλό θα ήταν να αναλυθεί κι η δεύτερη πλευρά του νομίσματος, αυτή δηλαδή που δεν ακούγεται τόσο συχνά εξαιτίας του ότι εμείς, οι άνθρωποι, έχουμε εύκολες ταμπέλες και συγκεκριμένα στερεότυπα μες το μυαλό μας.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του, καταλήγουμε σένα άτομο ανασφαλή, μπλεγμένο σε μια κατάσταση που, λόγω αδυναμίας χαρακτήρα, αδυνατεί να ξεκαθαρίσει όλο αυτό που συμβαίνει, έτσι ώστε να μπορέσει να δώσει οριστικό τέλος στην ήδη τελειωμένη σχέση του εραστή του ή απομακρύνοντας  τον ίδιο του τον εαυτό από εκείνον.

Έχοντας γνώση αυτών που κάνει και γνωρίζοντας ποσό ανήθικο είναι κάτι τέτοιο, βολεύεται σε αυτή την πραγματικότητα περιμένοντας μήπως κι αλλάξει κάτι. Κι όντως, υπάρχουν τύψεις, ένοχες κι ερωτηματικά απ’ την πλευρά του. Παγιδευμένος ανάμεσα στην επιθυμία του και στα κοινωνικά «πρέπει», σίγουρα δε νιώθει εντάξει με όλο αυτό, καθώς επίσης δεν είναι αυτό που προσδοκούσε απ’ τη ζωή του.

Το κρυφτούλι, έχει αρχίσει να γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς το κι η ρουτίνα σε αυτή τη σχέση –που σπάνια έχει μέλλον– έχει ήδη ξεκινήσει πριν καν γίνει η σχέση.

Μια σχέση που το μόνο που έχει είναι ιδιωτικές στιγμές σ’ ένα σπίτι ή κάπου απόμακρα, μια σχέση που δεν περιλαμβάνει εξόδους, σινεμά, βόλτες κι ελευθερία έκφρασης συναισθημάτων, μια σχέση που δεν μπορεί να κάνει όνειρα για το μέλλον της είναι από μονή της μια καταδικασμένη σχέση.

Κι εσύ έχεις κουραστεί να κοιμάσαι μόνος σου τα βράδια, να μην έχεις τον άνθρωπό σου ολοκληρωτικά δικό σου και να μην μπορείς να ζήσεις όπως κάθε φυσιολογικό ζευγάρι. Κι αν δεν έχεις κουραστεί ακόμα, αργά ή γρήγορα αυτό θα συμβεί. Η υπομονή εξαντλείται κάποια στιγμή. Μέχρι τότε εσύ παίζεις με τα νεύρα σου και δοκιμάζεις τα όριά σου.

Πώς γίνεται να εμπιστευτείς ένα άτομο που είναι ανάμεσα σε δυο ανθρώπους και δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του και να προσδοκάς και κάτι σοβαρό μαζί του αργότερα; Ακόμα χειρότερα, πώς μπορείς να περιμένεις ένα άτομο να διαλύσει την οικογένειά του για να ξεκινήσει κάτι απ’ την αρχή μαζί σου;

Υπάρχουν εξαιρέσεις που δεν επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αλλά ο κανόνας λέει ότι μένεις έκτος παιχνιδιού πάντα σε τέτοιες περιστάσεις. Διάλειμμα απ’ τη σχέση του είσαι. Όλα είναι παιχνίδια του μυαλού. Μπορεί να σε πείθει και να νομίζει κι εκείνος πως όλα έχουν τελειώσει, αλλά στην πραγματικότητα δίνει λίγο χρόνο στη σχέση, ώστε να επιστρέψει και να διορθώσει ανανεωμένος ό,τι έχει χαλάσει -με τελείως λάθος τρόπο.

Αν θέλεις να τον διεκδικήσεις, κάνε το, κανείς δεν μπορεί να σε εμποδίσει, εσύ θα νομίζεις ότι έχεις κερδίσει ένα παιχνίδι, αλλά στην πραγματικότητα, στο τέλος θα καταλάβεις πως το μόνο που κατάφερες είναι να ηττηθείς, να πληγωθείς, να χάσεις χρόνο απ’ την πολύτιμη ζωή σου και να μειώσεις τον εαυτό σου. Κι έκτος αυτού, κερδισμένος θα βγει εκείνος κι όχι εσύ. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η ζωή θα σου διδάξει ένα μάθημα.

Συντάκτης: Λιάννα Σεραφείμ
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!