Τη στιγμή όμως που θα περιπλακούν εργασία και «διασκέδαση», δημιουργείται ένα περίτεχνο -αλλά και σύνθετο- γαϊτανάκι που αν κι είναι στολισμένο με πολύχρωμες κορδέλες, θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός μη σκοντάψει και γκρεμοτσακιστεί ή μην τον πνίξουν. Λεπτές ισορροπίες εφόσον δε διακυβεύεται μόνο η εξέλιξη μιας σχέσης αλλά και μια καριέρα. Οτιδήποτε μπορεί να προδώσει όσα γίνονται όταν τα φώτα σβήνουν μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατους τριγμούς όταν αυτά ξανανάψουν.

Δεν υπάρχουν ερωτικά ειδύλλια που όλα είναι διαρκώς μέλι-γάλα αλλά αν αρχίσει η σχέση να επηρεάζει έντονα την εργασία και να προκαλεί προβλήματα είναι σαφές πως πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό ξεκαθάρισμα. Σημαντικό είναι βέβαια να επισημάνουμε πως δεν είναι όλες οι “in the workplace” σχεδόν σχέσεις της ίδιας κατηγορίας, καθώς η δυναμική κι οι επιπτώσεις διαμορφώνονται αναλόγως της θέσης του καθενός εκ των δύο στον κοινό εργασιακό χώρο. Είναι πολύ διαφορετικό να έρχονται ερωτικά κοντά δύο συνάδελφοι που εργάζονται στην ίδια βαθμίδα της επιχειρησιακής πυραμίδας κι είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα όταν αυτό συμβαίνει μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένου. Πέρα από την ίδια τη σχέση και όλα όσα μπορεί να έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο, τίθεται και ηθικό ζήτημα. Ακόμα κι αν είναι σφοδρός αμοιβαίος έρωτας υπάρχει η περίπτωση να προκληθούν διάφορα διλήμματα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στον τομέα “Organizational Behavior” οι ερωτικές σχέσεις που μπορεί να δημιουργηθούν στον χώρο εργασίας, σε συνάρτηση με τη θέση του κάθε μέλους εντός του εργασιακού περιβάλλοντος είναι οι εξής τέσσερις:

 

Σε κάνει η σχέση σου να νιώθεις ασφάλεια;

Απάντησε 100 ερωτήσεις στο ψυχολογικό μας τεστ και μάθε!

 

1. Ρομαντική/Οικειότητας: Μια σχέση κατά την οποία τα δύο μέλη μοιράζονται αγάπη ή έρωτα κι αναζητούν ο ένας στον άλλον μακροπρόθεσμο σύντροφο.

2. Fling: Μια σχέση κατά την οποία και τα δύο μέλη αναζητούν μέσα από τη σχέση περιπέτεια, ικανοποίηση του εγώ, ενθουσιασμό και σεξουαλική ευχαρίστηση, χωρίς κάποια δέσμευση και για όσο κρατήσει.

3. Χρηστική: Και τα δύο μέλη αναζητούν μέσα από τον άλλον επαγγελματική εξέλιξη, οικονομικές απολαβές, περισσότερο χρόνο διακοπών, μικρότερο φόρτο εργασίας, ισχύ, ασφάλεια ή οποιοδήποτε άλλο επαγγελματικό όφελος.

4. Ωφελιμιστική: ένα από τα δύο μέλη (συχνά ο υφιστάμενος) αναζητά επαγγελματική εξέλιξη, οικονομικές απολαβές, περισσότερος χρόνο διακοπών, μικρότερο φόρτο εργασίας, ισχύ, ασφάλεια ή οποιοδήποτε άλλο επαγγελματικό όφελος ενώ το άλλο μέλος (συχνά ο προϊστάμενος) αναζητά περιπέτεια, ικανοποίηση του εγώ, ενθουσιασμό και σεξουαλική ευχαρίστηση, χωρίς κάποια δέσμευση για όσο κρατήσει.

 

Βρες εδώ το βιβλίο που θα δώσει απάντηση σε όλα όσα σκέφτεσαι για τις σχεδόν σχέσεις.

Ή κατέβασέ το σε όλες τις συσκευές σου.

Μια συζήτηση που έπρεπε να γίνει.