Ένα άτομο πολυάσχολο μπορεί να επιλέξει τη σχεδόν σχέση κι επειδή θέλει να αποφύγει εντάσεις στην καθημερινότητά του. Απ’ τη στιγμή που έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής τι είναι διατεθειμένο να προσφέρει, αποφεύγει εμμέσως τα παράπονα και τις συζητήσεις για διαπραγματεύσεις που συχνά καταλήγουν χρονοβόρες και κουραστικές, με αποτέλεσμα να δημιουργούν έντονη ψυχική φόρτιση.

Πίσω από τη σχεδόν σχέση ένα άτομο που τρέχει όλη μέρα εξασφαλίζει ότι δε θα νιώσει συναισθηματικά ανεπαρκές με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί η αυτοπεποίθησή του κι η αποδοτικότητά του στους υπόλοιπους τομείς της ζωής του. Δε θα φτάσει σε σημείο να θεωρεί πως δεν μπορεί να καλύψει το πρόσωπο που έχει απέναντί του και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Το αίσθημα ανεπάρκειας αφενός θα μπορούσε να τού δημιουργήσει ενοχικά κι αρνητικά συναισθήματα κι αφετέρου να τον κάνει να προσπαθήσει να δώσει κάτι παραπάνω αφήνοντας στην άκρη δικές του προτεραιότητες. Απ’ τη στιγμή που δεν μπορεί ν’ αφιερωθεί σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, δεν μπορεί και να ζητά αποκλειστικότητα κι αυτό πολλές φορές προσφέρει και ανακούφιση, αφού ξέρει πως δεν καθυστερεί τον άλλον καθώς είναι ελεύθερος να προχωρήσει τη ζωή του και αν βρει κάποια ευκαιρία που θεωρεί καλύτερη να μην έχει δεύτερες σκέψεις πριν το τολμήσει.

 

 

Παρ’ όλο όμως που ελλείψει χρόνου πολλοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεσμευτούν με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, συνεχίζουν να έχουν την ανάγκη για έρωτα, συντροφικότητα, επικοινωνία και για όλα όσα θα μπορούσε να προσφέρει μια σχέση. Υπάρχουν όμως και άτομα που επιλέγουν σταθερά τις σχεδόν σχέσεις κι αυτό δεν αποδίδεται στο ότι κάποιο χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα πιεσμένοι. Αρκετοί θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την επαγγελματική τους ανέλιξη αφήνοντας σε δεύτερη θέση –ή και σε επόμενες– την προσωπική τους ζωή.

Στη σύγχρονη εποχή όπου επικρατεί ο ανταγωνισμός και θέλει πολλή προσπάθεια για να παραμείνεις στην κορυφή, η επιτυχία απαιτεί θυσίες. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα πιθανόν να μη μετανιώνουν που δεν έχουν προχωρήσει στη δημιουργία σταθερής σχέσης αφού αντλούν κυρίως την ευχαρίστησή τους απ’ την ενασχόληση με την καριέρα τους. Μπορεί να ταξιδεύουν, να μετακομίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα κι η σχεδόν σχέση να φαντάζει γι’ αυτούς η ιδανική επιλογή.

 

Βρες εδώ το βιβλίο που θα δώσει απάντηση σε όλα όσα σκέφτεσαι για τις σχεδόν σχέσεις.

Ή κατέβασέ το σε όλες τις συσκευές σου.

Μια συζήτηση που έπρεπε να γίνει.