Ο Αϊνστάιν είχε πει πως αν δοκιμάσει κάποιος να εξηγήσει κάτι σε ένα παιδί και δεν καταφέρει να το εξηγήσει με απλό τρόπο, τότε σημαίνει πως δεν το κατάλαβε ούτε ο ίδιος αρκετά καλά, άρα πρέπει να αναθεωρήσει τις γνώσεις του γύρω απ’ αυτό και το τι πιστεύει ότι ξέρει.

 

Δες εδώ πώς να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη

Μιας και τα παιδιά έχουν συνήθως ένα σωρό απορίες στις οποίες ψάχνουν ακατάπαυστα απαντήσεις, δεν είναι δύσκολο κάποιος να μιλήσει μ’ ένα παιδί, και να προσπαθήσει να του εξηγήσει μια οπτική, μια ερμηνεία, μια έννοια, μια άποψη, ή μια ιδέα που έχει γύρω από ένα θέμα. Επειδή το παιδί λογικό είναι να ρωτά αφού θα είναι κάτι καινούργιο γι’ αυτό και θα προσπαθεί να το αφομοιώσει, θα βάλει τον ενήλικα στη διαδικασία εντοπισμού κενών που μπορεί να έχει επί του θέματος. Η αθωότητα με την οποία το παιδί πιθανότατα να τον αντικρούει και να τον αφοπλίζει, θα βάλουν το άτομο σε δεύτερες σκέψεις και θα τον κάνουν να αναθεωρήσεις τις απόψεις του.

 

Πώς ακριβώς να ξεκινήσεις την κουβέντα και τι να πεις;

Ακόμη και χωρίς αυτή να ήταν η αρχική του πρόθεση, αν πιάσει τον εαυτό του να δυσκολεύεται να εξηγήσει κάτι με αντικειμενικά, χειροπιαστά παραδείγματα και τεκμηρίωση, σίγουρα αν μη τι άλλο θα προβληματιστεί. Ιδίως αν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά. Μιας και τα παιδιά δε σκέφτονται μέσα σε κουτιά όπως οι ενήλικες, είναι γενικά πιο ελεύθερα σ’ αυτό που θα σκεφτούν κοιτάζοντας κάτι, ακούγοντας κάτι και δεν το ‘χουν σε τίποτα να πουν άμεσα και σταράτα αυτό που πιστεύουν.

 

Εφαρμόζοντας 300 πρακτικούς τρόπους μπορείς να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου!

Ένα βιβλίο να σου κρατήσει συντροφιά στην παραλία.

Ή αν προτιμάς να το κατεβάσεις σε e-book για tablet, laptop, κινητό