Ένας από τους πιο πρακτικούς τρόπους να περιορίσουμε την ενασχόλησή μας με τα social media είναι το να ορίσουμε ένα χρονικό όριο στην καθημερινή τους χρήση. Μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, κατεβάζοντας στην ουσία μια από τις πολλές εφαρμογές που κυκλοφορούν στο είδος αυτό. Θα είναι κάτι σαν το δικό μας ξυπνητήρι. Ένας μηχανισμός αφύπνισης με μια όμως διαφορετική ερμηνεία. Όταν το χρονικό όριο που έχουμε θέσει στον εαυτό μας λήξει, θα ηχήσει το τέλος της, θα εμφανιστεί η σχετική ειδοποίηση στην οθόνη μας και θα προχωρήσουμε με θάρρος πάντα στο κλείσιμο της οθόνης. Ναι, θα μας φανεί κομματάκι δύσκολο στην αρχή, διότι στην ουσία δε μας το απαγορεύει κανείς.

Μόνοι μας προσπαθούμε να κυριαρχήσουμε έναντι εκείνης της σκέψης που λέει μέσα στο κεφάλι μας «δεν έγινε και τίποτα με λίγα λεπτά παραπάνω». Η αφύπνιση όμως που αναφέραμε είναι το ξύπνημα που χρειαζόμαστε ώστε να βγούμε από το λήθαργο της αλόγιστης χρήσης. Σκεφτείτε το σαν το καρτοτηλέφωνο που διακόπηκε η κλήση επειδή μας τελείωσαν τα ψιλά. Κι επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της εκπαίδευσης, όσο πιο συχνά το εφαρμόσουμε τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ως τρόπος.

 

Δες εδώ κι άλλους τρόπους να ξεκολλήσεις απ’ το κινητό

 

 

Ένας ακόμα ευφάνταστος τρόπος να μειώσουμε πρακτικά τον χρόνο που περνάμε στα social media είναι το να ορίσουμε ένα ωράριο λειτουργίας τους, σαν να ήταν ένα κατάστημα. Να ορίσουμε την ώρα που θ’ ανοίγουν, την ώρα που θα κάνουν lunch break και την ώρα που θα κλείνουν. Επίσης σε αυτή την ιδέα θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και τις αργίες όπου τα καταστήματα, στην προκειμένη περίπτωση τα δικά μας προφίλ, θα είναι κλειστά. Σημειώνουμε λοιπόν σε μια καρτέλα το ωράριο και το έχουμε μαζί μας ή σε ένα εμφανές σημείο στον χώρο μας. Προσοχή, δε δεχόμεθα καλοπιάσματα. Όπως θα σεβόμασταν το ωράριο ενός καταστήματος, το ίδιο θα κάνουμε και για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε με τη χρήση των social media. Εξάλλου οι υπερωρίες δεν είναι ποτέ ωφέλιμες ακόμη και στην περίπτωση που πληρώνονται.

5 λύσεις για να πεις αντίο στα σόσιαλ 

300 πρακτικοί τρόποι να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου

Ένα e-book για tablet, laptop, κινητό