Άλλη μία δύσκολη εβδομάδα φτάνει στο τέλος της κι η διάθεση να τ’ αφήσουμε όλα πίσω μας, να βγούμε και να χαλαρώσουμε, γίνεται επιτακτική όσο ποτέ. Οι επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση άπειρες. Υπάρχει πρόβλεψη για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Από μικρά, συνοικιακά, μπαρ με χαμηλή μουσική και χαλαρή διάθεση, μέχρι μεγάλες πίστες με βαριά ονόματα της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας για ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσης.

Διάσπαρτα μέσα στην πόλη, χωμένα σε ασφαλτοστρωμένα στενά, μακριά απ’ την κίνηση των μεγάλων λεωφόρων, υπάρχουν τα μαγαζιά εκείνα που προσφέρονται ως στέκια για μικρές και μεγάλες παρέες, συνδυάζοντας καλό φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική και χορό. Κι όλα αυτά ιδωμένα μέσα απ’ την απλότητα της λαϊκής ψυχής, η οποία βρίσκει επιτέλους το χώρο της κι εκφράζεται γεμάτη πάθος.

Τα μαγαζιά αυτά μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη σου γεμίσουν το μάτι, κάτι περίεργο, όμως, σε τραβάει στο εσωτερικό τους. Θες η απλότητά τους; Η παρεΐστικη διάθεση που τα περιβάλλει; Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η διασκέδαση εκεί είναι εγγυημένη.

Γιατί μπορεί στα μέρη αυτά να μη βρεις κολονάτα ποτήρια, σίγουρα, όμως, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις το καλύτερο κρασί. Μπορεί τα πιάτα στο τραπέζι να είναι λιγοστά και να πρέπει να τα μοιραστείς με την παρέα σου, τα φαγητά που τα γεμίζουν όμως μοσχομυρίζουν και μπορούν να συγκριθούν στα ίσα μόνο μ’ εκείνα της μαμάς. Μπορεί η απόσταση ανάμεσα στο δικό σου τραπέζι να είναι μόλις λίγα εκατοστά απ’ εκείνο της διπλανής παρέας, εντούτοις, κάθε άλλο παρά στριμωγμένος νιώθεις. Ίσα-ίσα, μετά από λίγο, οι αποστάσεις εκμηδενίζονται, οι παρέες ενώνονται και καταλήγετε να τραγουδάτε με μία φωνή, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, παλιά λαϊκά άσματα.

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στο φαγητό, το καλό κρασί, τη μουσική και τη συντροφιά αγαπημένων σου προσώπων, έρχεται κι ο έρωτας. Ενδέχεται να μην τον αντιληφθείς αμέσως. Σπεύδεις, αρχικά, ν’ αποδώσεις το σκίρτημα που αισθάνεσαι στην ανεβασμένη διάθεση απ’ τη γλυκιά ζάλη του ποτού. Επιτρέποντας, όμως, στον εαυτό  σου ν’ αφεθεί λιγάκι παραπάνω στο βλέμμα που σε καρφώνει απέναντί σου, συνειδητοποιείς την ύπαρξή του κι αποφασίζεις να ενδώσεις στο φλερτ που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

Μπαίνεις για τα καλά στο χορό, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τα χαμόγελα παίρνουν φωτιά, μαζί με τα κεράσματα και τις μουσικές αφιερώσεις. Ποτήρια υψώνονται συνεχώς στον αέρα, συνοδευόμενα από ευχές και σκανταλιάρικες προθέσεις. Ο χρόνος γίνεται ρευστός και σταματά να κυλά όπως τις άλλες στιγμές. Ζεις για το τώρα, γι’ αυτή τη νύχτα, αδιαφορώντας αν αύριο τα ίδια συναισθήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Ο έρωτας ευδοκιμεί σε μέρη με καλό φαγητό και κρασί, μουσική και την παρέα μας. Το καθένα ξεχωριστά κι όλα μαζί συντελούν στη δημιουργία της ερωτικής ατμόσφαιρας. Το φαγητό μας γεμίζει, το κρασί μας ζαλίζει, η μουσική μας χαλαρώνει κι η παρέα μας στηρίζει. Δένουν όλα τόσο όμορφα μεταξύ τους που έστω κι ένα να παραλείψεις, η αλυσίδα θα σπάσει κι αυτή η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα θα διαλυθεί.

Μα πάνω απ’ όλα, εκείνο που μετράει περισσότερο είναι η απλότητα των εν λόγω μαγαζιών. Ρεμπέτικα τραγούδια που μιλούν χωρίς περιστροφές στην καρδιά, σπιτικά φαγητά που σερβίρονται  χωρίς γαρνιτούρες, βαρελίσιο κρασί κι εμείς οπλισμένοι με χαλαρή διάθεση κι ανάγκη να το ρίξουμε έξω, απολαμβάνουμε αληθινές στιγμές που μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις.

 

Συντάκτης: Mαριλένα Χρονοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη