Το φιλί είναι μια ξεχωριστή μα και ολοκληρωμένη συνουσία από μόνο του. Διαδικασία μαγική, ιεροτελεστία, ένα τελετουργικό κατά το οποίο χορεύουν, γύρω από τη δική σου φωτιά, οι αισθήσεις.

Γλώσσες και ορμή παντρεύονται αρμονικά καθορίζοντας το μέλλον της επόμενης στιγμής. Ένα στόμα μέχρι πρότινος ξένο κι αδιάφορο απέναντί σου μπορεί να έχει τη θαυμαστή ιδιότητα να σε τρελάνει, να σου ταξιδέψει το μυαλό, να σε στείλει στ’ αστέρια. Ή απλώς γρηγορότερα σπίτι.

Τα χείλη αποφασίζουν για τα πάντα. Όχι η λογική ή το συναίσθημα. Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο ή παράδοξο, τα χείλη είναι εκείνα που θα βάλουν μπρος κάθε μετέπειτα διαδικασία, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη, από το να θέλεις δεύτερο καφέ μέχρι τα διλήμματα μυαλού και καρδιάς. Ακόμη κι αν δεν ξέρεις τι σου γίνεται, ακόμη κι αν ο άνθρωπος απέναντί σου σου φαίνεται αδιάφορος, έρχεται το πρώτο φιλί που θα λύσει όλες σου τις απορίες.

Τα χείλη θα αποφασίσουν το πόσο θα παραμείνει ο άλλος άνθρωπος στη ζωή σου. Το πρώτο φιλί. Τα χείλη θα κρίνουν εάν θα συνεχίσεις μαζί του, πώς θα συνεχίσεις, τι άλλο θα θελήσεις να φιλήσεις. Κι από όλα τα καλά του κόσμου, απ’ όλα όσα σου λείπουν, εκείνο που λαχταράς από τον ξένο απέναντι που σου φαίνεται ξαφνικά πρωτόγνωρα ελκυστικός, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρώτο φιλί.

Από όλα τα φιλιά της ζωής σου, εκείνα που θα σου μείνουν περισσότερο στο μυαλό είναι τα πρώτα. Τα αμήχανα και δειλά πρώτα. Τα διερευνητικά, τα ντροπαλά, τα μη έμπειρα, τα διστακτικά, τα ορμητικά, τα αγχωμένα πρώτα. Ίσως γιατί όλα τα πρώτα μένουν στη μνήμη. Ίσως γιατί εκείνα τα πόθησες και τα σκέφτηκες περισσότερο από τα υπόλοιπα. Ίσως πάλι γιατί εκείνα τα πρώτα ήταν τα καθοριστικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περισσότερο θυμόμαστε το πρώτο φιλί με έναν άνθρωπο παρά την πρώτη σεξουαλική επαφή μαζί του.

Είναι εκείνο το αμήχανο πρώτο φιλί που κρύβει από πίσω του ένα βουνό πληροφορίες για τον άλλον. Ένα παθιασμένο φιλί, ένα φιλί που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι θέλεις το κρανίο σου να ενσωματωθεί με το δικό του σε μια μεταφυσική διάσταση, δεν μπορεί παρά να μαρτυρά έναν εξίσου παθιασμένο στη ζωή του άνθρωπο. Αντίθετα, ένα χλιαρό πρώτο φιλί που σε αφήνει περισσότερο «πεινασμένο» εγκεφαλικά από πριν, συνήθως επιβεβαιώνει έναν χλιαρό άνθρωπο. Αν, βέβαια, αυτό ψάχνεις και αυτό σε ικανοποιεί, όλα καλά. Αν όμως όχι;

Δεν είναι μόνο οι πληροφορίες που αντλείς από το πρώτο φιλί που το κάνει ξεχωριστό, πληροφορίες που δεν συλλέγονται τόσο άμεσα και γρήγορα από όσες λέξεις και να χρησιμοποιήσει ο άλλος. Το μαγικό με το πρώτο φιλί είναι η είσοδός σου σε μια αισθησιακή διάσταση όπου μπορείς να γευτείς και να μυρίσεις τον άλλον με την αναπαραγωγική έννοια του ενστίκτου. Στο πρώτο αυτό φιλί το δικό σου γενετικό υλικό θα ανιχνεύσει το δικό του, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα και τις πέντε σου αισθήσεις. Γεύεσαι τον άλλον ενώ ταυτόχρονα μυρίζεις το μοναδικό άρωμα του δέρματός του. Ακούς τις ανάσες του, τον χαϊδεύεις και βλέπεις τις αντιδράσεις του φευγαλέα όταν για ελάχιστα δευτερόλεπτα ανοίξεις τα μάτια.

Από όλα τα αγαθά το φιλί είναι το ακριβότερο. Μα και συνάμα το πιο προσιτό σε κάθε οικονομική τάξη. Όσα χρήματα κι αν διαθέτεις, μπορεί να μην μπορέσεις ποτέ να «αγοράσεις» το φιλί εκείνο που θα σε φτιάξει εγκεφαλικά και που ποθείς καιρό εάν ο άλλος απλώς δε σε θέλει. Μπορεί όμως να είσαι μπατιράκι και να σταθείς τυχερός.

Αυταπόδεικτα το φιλί είναι ένα είδος ναρκωτικού. Ασύγκριτα ανώτερο από οποιαδήποτε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Όσο τέλεια επιτηδευμένη και αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη είναι μια διείσδυση, με όσες αποχρώσεις κι αν της δώσεις, όσα αξεσουάρ και να χρησιμοποιήσεις, όποιο ρόλο κι αν πάρεις στη διείσδυση αυτή, δεν μπορεί να συγκριθεί με την ντοπαμίνη που θα σου τρελάνει τον εγκέφαλο από την καύλα ενός φιλιού με τον κατάλληλο.

Απομένει μόνο να μπορέσεις να εντοπίσεις ποιος άνθρωπος μπορεί να σε ντοπάρει στο μέγιστο μόνο με ένα φιλί.

Καλή τύχη!

 

Συντάκτης: Ελευθερία Παπασάββα