Εβδομάδα και ημέρες. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τον χρόνο που περνά. Για τους απλούς θνητούς, μια διαρκής μάχη ενάντια στις αθέατες παγίδες του χωροχρόνου. Για τους άλλους όμως -ξέρετε τώρα ποιους αυτούς τους τυχερούς εραστές της καλοπέρασης- ο χρόνος που κυλά συλλέγει στιγμές. Λεπτεπίλεπτες, ντελικάτες, τολμηρές, γενικά στιγμές που τις λες και καλοβαλμένες.

Οι ημέρες της εβδομάδας είναι γνωστές σε όλους. Δεν κρύβουν εκ πρώτης όψεως κάτι θρυλικό πίσω τους ούτε προσφέρουν λύσεις καινοτόμες. Βρίσκονται εκεί και μας θυμίζουν ότι σε μια περίοδο επτά ημερών ένας κύκλος ολοκληρώνει το περίγραμμά του. Και ξαναλέω αφορά αυτούς, δηλαδή εμάς, ή εν πάση περιπτώσει όσους έχουν αφομοιωθεί σ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Είναι όμως κι άλλοι, οι απρογραμμάτιστοι, που το ρολόι τους μετρά διαφορετικά. Aς πούμε ότι ένας από αυτούς ήταν κι ο Χέμινγουεϊ. Πέρα από την καταγωγή του και την ανατροφή όλη η υπόλοιπη ιστορία του μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «ελεύθερη κι ωραία». Δηλαδή ενώ ζούσε στο Παρίσι, ταξίδευε στην Αφρική, έκανε σκι στις Άλπεις, πήγαινε σαφάρι, παρακολουθούσε ταυρομαχίες κι ένα σωρό ενδιαφέροντα που σίγουρα δεν εντάσσονται στη μια καθημερινότητα. Γι’ αυτόν η Δευτέρα, μπορεί να ήταν Σάββατο και η Κυριακή η όγδοη μέρα της εβδομάδας. Άλλωστε, εκτός από τον ίδιο, δεν μπορεί κανείς να ξέρει πώς αντιλαμβανόταν τον χρόνο.

Φιλοσοφήσαμε όμως και πάμε στο δια ταύτα ξεκινώντας από τη Δευτέρα. Αχ η Δευτέρα βασικά, γιατί ποτέ δεν πάει από μόνη της.

 

Δευτέρα ή αλλιώς Αχ αυτή η Δευτέρα

Στα λατινικά η λέξη είναι lunae, στα γαλλικά lundi, στα αγγλικά Monday (Moon’s Day) και είναι η ημέρα που είναι αφιερωμένη στο φεγγάρι. Τι άλλο να πω γι’ αυτήν την ημέρα που μοιάζει λες και μια συλλογή από angry birds πάνω σε σφεντόνες εκτοξεύονται με δύναμη στο μαλακό σου σώμα. Τι κι αν σου ψιθυρίζουν στομφώδεις λόγους περί καλής συμπεριφοράς κι εύνοιας του σύμπαντος! Τσάμπα καίει η λάμπα. Είναι Δευτέρα κι είναι ζόρικη. Κι όση έρευνα και να κάνεις, ή όσες φόδρες και να ξηλώσεις για να βρεις το μαγικό φακό που θα την απαθανατίσει ως Κυριακή ντυμένη στα γιορτινά της, η εικόνα της δε θ’ αλλάξει. Αυτή όμως φταίει; Έτυχε να είναι πρώτη, σαν τα πρωτότοκα παιδιά, που πίνουν την πορτοκαλάδα και πληρώνουν και τον λογαριασμό!

Δες τα πράγματα στη διάστασή τους, λοιπόν.

 

Diary | Vintage Dream


€14,90

-----

 

Τρίτη ή αλλιώς «σιγά τον πολυέλαιο»

Ξημερώνοντας  λοιπόν Τρίτη διαπιστώνεις ότι η απειλητική Δευτέρα έχει πια τελειώσει και με χαρά αναφωνείς τη φράση του Κολοκοτρώνη για τα κρυστάλλινα πολύφωτα. Πράγμα βέβαια που δεν την κάνει λιγότερο πολυτάραχη, καθώς σέρνει μια δυσπιστία ως προς την εξέλιξή της. Φέρνει λίγο στον Αρσέν Λουπέν που παριστάνει τη Δευτέρα ένα απόγευμα Τρίτης. Διστάζεις για λίγο με τη χαρά σου μιας κι όλες οι υποθέσεις που τρέχεις είναι ακόμα στον αέρα, αλλά κι μόνο με τη σκέψη ότι ξεκίνησες να μασουλάς τον γάιδαρο, ρίχνεις τις απεριόριστες μαγικές σου δυνάμεις στο προσκήνιο και προχωράς.

Άσε τον εαυτό σου να χαρεί κι ας είναι πλασέμπο.

 

Τετάρτη ή αλλιώς «χλωμό το βλέπω»

Και ξημερώνει ο Θεός την ημέρα κι αρχίζει η ευγένεια κι ο συντονισμός να πηγαίνουν περίπατο. Θέλεις τη λούφα και την παραλλαγή στον καναπέ σου και ν’ αφήσεις το μυαλό σου ελεύθερο μακριά από τις στοιβάδες των υποχρεώσεων που περιμένουν στην ουρά τη λύση. Βλέπεις την κιτρινίλα στο πρόσωπο, τις κάθετες ζάρες από το μπίρι μπίρι που μαστιγώνουν τα χείλη, και τα μάτια κοκκινισμένα και πρησμένα. Με τη διαπίστωση αυτή, ανοίγεις τους ασκούς και στέλνεις στον ταξιδιάρη Ερμή που τα ‘χει καλά με τη Σελήνη μήνυμα για νυχτερινή οινοποσία! Αφιερωμένη η μέρα στον θεό που παραβιάζει τα όρια. Εξ ου και mercoledi (Mercury) στα ιταλικά ή miercoleς στα ισπανικά.

Σπάσε ένα όριο, χρειάζεται πού και πού.

 

Πέμπτη ή αλλιώς πάρτι τρικούβερτο

Δεν μπορώ να πω, αυτή η μέρα έχει μια προσμονή, μια αισιοδοξία, ένα κάτι στον αέρα που μυρίζει απόδραση. Στο μεταξύ τα ‘χεις δώσει όλα την Δευτέρα και την Τρίτη, έχεις ξεφύγει την Τετάρτη κι η όμορφη Πέμπτη είναι εδώ για να σου θυμίσει τι έχεις κάπου ξεχάσει. Και μιας και το είχες αφήσει πιο πίσω, δε θα ήταν και τόσο επείγον, οπότε ίσως και να είναι ευχάριστο. Σαν φτάσει το δειλινό, νιώθεις ότι όλο κι αλαφρώνει το έργο. Ωστόσο, υπάρχει κι ένας κίνδυνος, γι’ αυτό ίσως κι οι αρχαίοι Λατίνοι την είπαν Jove΄ς  day  δηλαδή του Δία, ενώ τα βόρεια φύλα την αφιέρωσαν στον Θωρ, τον Θεό που τα έβρισκε καλύτερα με τους ανθρώπους. Thor’s day (Τhursaday) ή Donnerstag στα γερμανικά από τη λέξη Donner που σημαίνει κεραυνός.

Εστίασε σε όσα έχεις αφήσει πίσω- δε γίνεται να τρέχουμε μόνο με υποχρεώσεις.

 

Παρασκευή ή αλλιώς «έχει ο καιρός γυρίσματα»

Πώς και πώς την περιμένεις, και σαν φτάσει όλα μοιάζουν κομπλέ. Δεν πα’ να τα δες σκούρα, να έληξε η δόση, να το έσπασες με το amore και να κατέληξες σε κούπες; Όλα καλά κι όλα περασμένα ξεχασμένα, διότι είναι Παρασκευή κι ένα Thanks God είναι το ευχαριστώ σου για να της το ανταποδώσεις. Κι εκτός των άλλων, είναι κι η ήμερα του Έρωτα που τον ξέχασες για λίγο στο πάνω ράφι παρέα με τ’ ακάρεα. Θέλεις λίγο να βρέξεις το στόμα σου με στάλες αγαπησιάρηκες. Τώρα, αν είσαι σε σχέση, ψεκάζεις ανανέωση στον αέρα, αν όμως είσαι μόνος και το γουστάρεις, άναψε φωτιές και ψάξε πυροσβέστες. «Friday night and the lights are low, Looking out for a place to go» και τα σφηνοπότηρα να αδειάζουν πάνω στην μπάρα.

Είναι η μέρα του έρωτα, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

 

Σάββατο ή αλλιώς «τ’ αξίζει τα λεφτά του»

Αφού όλη την εβδομάδα οδηγείσαι από το σύστημα σαν πρόβατο στη σφαγή με χάρη και κομψότητα για έναν επιούσιο που σ’ αφήνει ακάλυπτο, έρχεται η μέρα να παίξεις τον φρι λάνσερ. Μετράει λοιπόν η μέρα τα λάθη και τα σωστά, κάνει το άθροισμα κι είτε συνεχίζεις το servis και λες au revoir, είτε γυρίζεις σελίδα κι όσα ήτανε γραμμένα τα κρατάς μόνο για σένα (Τραγούδι Μαραγκόζη).

Σήμερα επιλέγεις, ό,τι χρειάζεται να επιλεχθεί.

 

Κυριακή ή αλλιώς Θεός κι ήλιος

Τέλος της εβδομάδας και η ξεκούραση είναι απαραίτητη. Στις Εβρίδες μια συστάδα νησιών απέναντι από τη Σκωτία δεν κυκλοφορεί ούτε αυτοκίνητο. Είναι μέσα στο μυαλό τους βαθιά χαραγμένο ότι το σώμα και το πνεύμα για να λειτουργήσουν θέλουν τη χαλάρωση και τη διαύγεια. Είναι η μέρα του Θεού και του ήλιου. Είναι οι ώρες της ένωσης με αυτούς που είναι θα είναι πάντα εκεί για σένα και θα σε περιμένουν. Γι’ αυτό, αυτή η μέρα πάντα έχει να πει τα πιο σημαντικά.

Επιστροφή στο κέντρο σου. Και καφές στη βεράντα. Λέει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μόνικα Καράμπεη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου