Ένα σκοτεινό κουβάρι, μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα και μνήμες, άλλες θολές, άλλες πιο καθαρές. Ένα χαλί που έχει χωρέσει από κάτω τέρατα ολόκληρα και που έφτασε η ώρα να ξεσκεπαστεί. Έφτασε η στιγμή να βγούνε όλοι οι σκελετοί από τις κλειδωμένες ξύλινες, παλιές και φθαρμένες ντουλάπες του νου, τα φαντάσματα να πάρουν σάρκα κι οστά και οι μνήμες να μην έχουν μπροστά τους την ομίχλη του φόβου και της ντροπής. Έφτασε επιτέλους η ώρα μηδέν που θα έβγαιναν στο φως ονόματα γνωστά κι άγνωστα, θύτες, υπαίτιοι. Στο σημείο εκκίνησης όμως, βρίσκονται και τα θύματα, οι οικογένειές τους, οι υποστηρικτές τους και βλέπουν τον φως της δικαίωσης να έρχεται. Το φως που μέσα του επιστρέφει την ελπίδα, την αισιοδοξία και την τιμιότητα. Την ανθρωπιά.

Μια αναδρομή από την αφετηρία μέχρι σήμερα, έναν φόρο τιμής, αν θέλετε, κι έναν ώμο ή ένα χέρι βοήθειας θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε στο σημερινό μας άρθρο. Θα προσθέσουμε ένα ακόμη λιθαράκι, για να μην ξεχαστεί τίποτα και κανένας, στο κίνημα που έφτασε η ώρα του να έρθει και στην Ελλάδα, που αν κι ηλιόλουστη, οι δρόμοι και οι τοίχοι της ήταν γεμάτοι σκοτάδι. Στο #metoo.

 

Η Ναυαρχίδα του ελληνικού #metoo, Σοφία Μπεκατώρου

Ολυμπιονίκης, μια πραγματική μαχήτρια, η γυναίκα που αποτέλεσε στις 13 Νοεμβρίου του 2020 την αρχή του τέλους. Η Σοφία Μπεκατώρου όντας πλέον 43 ετών, βρήκε το θάρρος και τη δύναμη, βρήκε τη χαμένη της φωνή και μίλησε ανοιχτά για την παρενόχληση που είχε δεχτεί από μεγάλο παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας τον Αριστείδη Αδαμόπουλο. Ένα κορίτσι, με προσήλωση, με στόχο, μια αθλήτρια που έφερε πέρα από χρυσές νίκες, τη δύναμη να κουβαλάει ένα τέτοιο βάρος μέσα της για 20 χρόνια. Δεν μπορούσε να μιλήσει τότε σε κανέναν, είπε χαρακτηριστικά, γιατί φοβόταν μη διχαστεί η ομάδα, γιατί δε θα έβρισκε υποστήριξη. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο λόγω παραγραφής του αδικήματος, αλλά βγήκε στο φως σαν ολυμπιακή δάδα για να σημάνει την έναρξη του φωτός.

«Έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για τη χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου!», είπε η Σοφία Μπεκατώρου.

Ακόμη δυο κορίτσια μετά της συνέντευξη της Σοφίας πήραν το θάρρος του λόγου τους. Η Μάνια Μπίκοφ και η Ραμπέα Ιατρίδου δημοσιοποίησαν στο προφίλ τους στις 16 Ιανουαρίου τις δικές τους προσωπικές ιστορίες και παρενοχλήσεις που αναγκάστηκαν να υποστούν μέσα στον χώρο του αθλητισμού, σ’ έναν χώρο που προάγει την πειθαρχία και την ευγένεια. Σ’ έναν χώρο αθλητικής άμυλας, που κάποιοι αγνόησαν κι ασέλγησαν κατ΄ επανάληψη γιατί νόμιζαν ότι θα μείνει κρυφό. Ακολούθησε η Μαρίνα Ψυχογιού και η Νίκη Μπακογιάννη όπως επίσης και δεκάδες άλλες καταγγελίες από μεγάλους αθλητές τις χώρας μας.

 

Ψυχολογική Βία στον Αδαμάντιο Μαντή

Την καταγγελία αυτή δεν την ξεστόμισε ο ίδιος ο πολίστας, αλλά η μητέρα του, καθ’ ότι ο ίδιος έχασε τη ζωή του τον Νοέμβριο του 2019 σε τροχαίο δυστύχημα. Η μητέρα που όπως έχει δείξει η ιστορία σε πολλές περιπτώσεις, χάνει το παιδί της και συνεχίζει να παλεύει, συνεχίζει για να ξεπλύνει την αδικία, για ν’ απαλύνει τα ατελείωτα βράδια που έκλαιγε το παιδί της, γιατί είτε δεν ήξερε, είτε δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Η Κατερίνα Τζιάλλα, λοιπόν, κατήγγειλε με περίσσιο θάρρος επτά προπονητές του γιου της για άσκηση ψυχολογικής βίας σε βάρος του. Γιατί; Γιατί πολύ απλά είχαν την εξουσία πάνω του, όπως είπε και η ίδια σε μια συνέντευξή της. Γιατί πάλι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι αν έχουν εξουσία η λεκτική ή ψυχολογική βία είναι λογικό συνεπακόλουθο.

 

Οι κλειστές πόρτες του θεάτρου απέκτησαν φωνή

Μυστικά που έμεναν καλά κρυμμένα και καλά φιμωμένα αποφάσισε να φέρει στην επιφάνεια η Ζέτα Δούκα και να πυροδοτήσει την αρχή στο χώρο του θεάτρου και της υποκριτικής. Τον ασκό του Αιόλου, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι άνοιξε η ηθοποιός καταγγέλλοντας δημόσια σε πρωινή εκπομπή τον Γιώργο Κιμούλη. Η Ζέτα έπεσε θύμα λεκτικής και ψυχολογικής βίας μέσα στον επαγγελματικό της χώρο, μέσα στον χώρο που εργαζόταν. Δέχθηκε εκφράσεις θυμού, αντικείμενα να πετιούνται, λέξεις στο αυτί που έριχναν την ψυχολογία και του πιο δυνατού. Πώς το αντιμετώπιζε εκείνο τον καιρό; Εμφανίζοντας ψυχοσωματικά προβλήματα που την ταλαιπωρούσαν για αρκετό καιρό. Μην μπορώντας να κοιμηθεί, βλέποντας εφιάλτες και μην μπορώντας να προστατέψει την ίδια ή κι άλλους συναδέλφους.

Όλοι μια γροθιά έγιναν οι συνάδελφοι της Ζέτας Δούκα, καθώς έσπευσαν να επιβεβαιώσουν το γεγονός μιας και ο θύτης το αρνήθηκε. Ακολούθησαν δημόσιες καταγγελίες τις επόμενες ώρες από την είδηση που μοιράστηκε η Ζέτα, για τον ίδιο, από τις Κατερίνα Γερονικολού, η Ευδοκία Ρουμελιώτη, η Κατερίνα Λέχου, η Κατερίνα Παπουτσάκη. Πέντε γυναίκες. Πέντε ανθρώπινες ψυχές που πονούσαν και που δεν μπορούσαν να μιλήσουν.

Τις συγκεκριμένες κυρίες ακολούθησαν η Τζένη Μπότση, η Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά καταγγέλλοντας τις δικές τους εμπειρίες για γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη για παρενόχληση. Το όνομά του είναι και το μοναδικό που δεν θα αναφερθεί καθότι έχει δώσει δικαστική εντολή να μην αναφέρεται πουθενά και να κατεβαίνει από την Google οποιαδήποτε τέτοια δημοσίευση. Προφανώς ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο, αλλά κάποιοι είναι κι ευθυνόφοβοι. Τις τρεις αυτές κυρίες έτρεξαν κατευθείαν να υποστηρίξουν άνθρωποι του χώρου δίνοντας στο θέμα ακόμη μεγάλες διαστάσεις και μεγαλύτερο έναυσμα για να ανοίξουν τελείως τα παρασκήνια και να φωτιστεί κάθε σκοτεινή γωνιά.

 

Η Αποκαθήλωση του 50-50   

Ηθοποιούς μεγάλους που όλοι γελούσαμε με τις ατάκες τους και συνεχίζαμε να βλέπαμε, ήρθε το πλήρωμα του χρόνοι να τους αποκαθηλώσει. Για  παρενοχλήσεις και γενετήσιου χαρακτήρα προσβολές κατηγορείται στη συνέχεια ο Πέτρος Φιλιππίδης, από την  Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ελένη Δροσάκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου. Κρίνεται ο εν λόγω ηθοποιός, προφυλακιστέος με δίκη τον Φεβρουάριο του 2022 παραμένοντας καθ΄όλο το διάστημα στη φυλακή. Είναι ίσως κι ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα έκπληξης προς όλους καθώς μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Κάνενα γέλιο σε καμία ατάκα δεν μπορεί να ξεπλύνει τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις εις βάρος αυτών των γυναικών, εις βάρος των ψυχών τους και της ηρεμίας τους, ψυχικής και σωματικής.

Έρχεται να προστεθεί ο Παύλος Χαϊκάλης με την κουβέντα «άντρας παλαιάς κοπής». Ο οποίος παρενοχλούσε τηλεφωνικώς (άλλο είδος ξεκινά να υπάρχει αυτή τη φορά) κοπέλα, παίρνοντάς την τηλέφωνο και προβαίνοντας σε πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα. Πράγμα που σαφώς όταν βγήκε στο φως κατέβασε από τη μαρκίζα το πρωτοκλασάτο του όνομα, κάνοντάς τον από πανικό να προβεί σε δηλώσεις ξανά και ξανά υπό πανικό, προσπαθώντας να μπαλώσει κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο.

 

Τα Μυστικά του Εθνικού Θεάτρου   

Μια από τις πιο αδιανόητες και σοκαριστικές καταγγελίες είναι και αυτή του Δημήτρη Λιγνάδη, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την άνοιξη του 2021. Θύματα σ’ αυτή την ιστορία ανήλικα παιδιά κι όχι μόνο, όπως ο Νίκος Σ., ο Βασίλης και ο κάθε ανήλικος Βασίλης που βρέθηκε στα χέρια του. Δε θα σταθώ στα πολιτικά και μη της συγκεκριμένης υπόθεσης αλλά θα σταθώ στο γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος έβγαινε, έπαιζε, έπαιρνε θέσεις κύρους και σε κάθε γωνία του σπιτιού του υπήρχαν φαντάσματα από κακοποιημένα παιδιά. Αποτρόπαια πράξη χωρίς γυρισμό για καμία παιδική ψυχή. Στη συνέχεια ήρθαν μηνύσεις για ασέλγεια κι αποπλάνηση ανηλίκων, αποκαλύψεις από απόφοιτους του Αρσακείου στο οποίο δίδασκε και καταγγελίες με ανατριχιαστικές περιγραφές για αδικήματα από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή. Τελικά προφυλακίστηκε και παραπέμπεται πλέον σε δίκη για τέσσερις περιπτώσεις.

 

Ο Στάθης των Ράδιο Αρβύλα  

Το πιο πρόσφατο συμβάν έχει να κάνει με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο για τη διαρροή βίντεο ερωτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο χωρίς τη θέληση των κοριτσιών που συμμετείχαν. Ξεκίνησε με μια καταγγελία και κατέληξαν να είναι δεκάδες για ακούσια δημοσίευση τους σε ανάλογες σελίδες. Ο συγκεκριμένος, απομακρύνθηκε κατευθείαν από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, από τους ανωτέρους και συναδέλφους και τώρα έρχεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

 

Η σημερινή ανασκόπηση ας σταθεί αφορμή να μην υπάρξουν άλλες κλειστές πόρτες σε κανέναν επαγγελματικό χώρο και σε κανένα σπίτι. Να μην υπάρξουν άλλοι που να μη σεβαστούν το όχι, καμία άλλη Ζέτα, Σοφία, Κατερίνα, Τζένη, Βασίλης, Νίκος, Πηνελόπη, Ευδοκία, Άννα-Μαρία, Μάνια, Ραμπέα, Λουκία, Ελένη, Αγγελική. Να μην υπάρξει καμία άλλη πονεμένη, φοβισμένη, φιμωμένη ψυχή. Ας σταματήσουμε να στρώνουμε χαλιά και να κουκουλώνουμε καταστάσεις. Ας μην υπάρξουν άλλες νοσηρές προσωπικότητες που νομίζουν ότι με λίγη εξουσία στα χέρια τους κινούν όλους τους ανθρώπους. Όχι άλλες βουβές κραυγές από θύματα, από γονείς θυμάτων.

Αν χρειάζεσαι και εσύ βοήθεια, μαζί σπάμε τη σιωπή.

To metoogreece.gr είναι μια ιστοσελίδα που φτιάχτηκε για να συλλέγει όλες τις πληροφορίες για θέματα παρενόχλησης κακοποίησης κι εξουσιαστικής βίας.

 

15512 (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας)

15900 (Τηλεφωνική Γραμμή SOS – Βια κατά των γυναικών)

11188 (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος)

1056 (Γραμμή SOS για παιδιά και εφήβους)

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου