Για τον κάθε άνθρωπο η δουλειά είναι ένα είδος οξυγόνου στη ζωή του και στην καθημερινότητά του γενικά. Μέσω της δουλειάς μας νιώθουμε παραγωγικοί, δραστήριοι, κοινωνικοποιημένοι. Ειλικρινά είναι πολλοί οι λόγοι που κάποιος θέλει να δουλεύει. Ικανοποίηση, αυτοπεποίθηση, χρήματα.

Υπάρχουν ωστόσο πολλά πράγματα τα οποία μας δυσκολεύουν τη ζωή, όπως για παράδειγμα το βάναυσο, σχεδόν απάνθρωπο πρωινό ξύπνημα το οποίο είναι αρκετό για να σου τεντώσει τα νεύρα πρωί-πρωί, αλλά παρ’ όλα αυτά, λες και δε σου έφτανε αυτό, πέφτεις και σε μποτιλιάρισμα. Τραγικό; Κι ενώ έχεις ξεκινήσει και μισή ώρα πιο νωρίς για να φτάσεις έγκαιρα τελικά αργείς κι από πάνω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσεις να φύγεις κι απ’ την δουλειά σου. Ε, και κάπως έτσι αρχίζεις να μοιάζεις σαν το κοριτσάκι απ’ τον Εξορκιστή πριν καλά-καλά αρχίσει η μέρα σου, lovely.

Η τηλεργασία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με ραγδαίους ρυθμούς. Οι διευθυντές δηλώνουν αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων που εργάζονται κατ’ οίκον. Η τάση αυτή εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Λογικότατο, ποιος δε θα ήθελε να εργάζεται απ’ την άνεση και τη ζεστασιά του σπιτιού του και συγκεκριμένα του καναπέ του. Ακούγοντας τη μουσική που θέλει και φυσικά homewear κι όχι άβολα ψηλοτάκουνα και σφιχτές γραβάτες. Δεν ξυπνάς απ’ τα άγρια χαράματα για να φτάσεις αισίως δυο ώρες μετά στο γραφείο σου. Όσο να πεις έχεις την άνεση να πατήσεις κάνα δυο φορές παραπάνω το snooze!

Όταν αποφασίσεις πως πρέπει να κάνεις το διάλειμμά σου, εκτός του ότι κανένας δε θα σε εμποδίσει από αυτό, έχεις την πολυτέλεια απ’ το να χαλαρώσεις κάνοντας ένα ντουζάκι μέχρι του να ετοιμάσεις κάτι να τσιμπολογήσεις στον καναπέ σου και να πάρεις έναν γρήγορο υπνάκο στην κρεβατάρα σου απ’ το να ξεροσταλιάζεις σε ουρές για έναν καφέ που θα σου δώσει ενέργεια κι απ’ το να τριγυρνάς στους πολύβουος δρόμους της πόλης σου.

Οκ, θα εργασθείς τις ώρες που πρέπει, αλλά σαν άνθρωπος. Θα κάνεις το δικό σου 8ωρο, αλλά με τους δικούς σου ρυθμούς κι όχι με τους εξοντωτικούς ρυθμούς και το άγχος ενός γραφείου που περιορίζουν τη ζωή σου και δε σου επιτρέπουν να έχεις χώρο για κάτι άλλο σε αυτή.

Ας μη γελιόμαστε, οι περισσότεροι από εμάς τρώμε στο πόδι κι αυτό κι αν. Το να εργάζεσαι απ’ το σπίτι σου δίνει την άνεση να πραγματοποιήσεις όλα τα γεύματα της ημέρας, απ’ το απαραίτητο πρωινό μέχρι και το βραδινό στις κανονικές ώρες και με υλικά που ξέρεις κι εμπιστεύεσαι. Και φυσικά μειώνονται και τα έξοδα απ’ τη λιγότερη κατανάλωση γρήγορου φαγητού.

Όταν έχεις να ετοιμάσεις κάτι σημαντικό μπορείς να κάνεις focus σε αυτό χωρίς να σου αποσπάσει κανείς την προσοχή, πράγμα που συμβαίνει συχνότατα σε ένα γραφείο οπού εσύ παλεύεις να τελειώσεις κάτι ενώ το deadline σου λήγει σε 20 λεπτά κι απ’ τη μία ακούς για τα ερωτικά της Σούλας και του Βαγγέλη κι απ’ την άλλη το τέλειο Σαββατοκύριακο που πέρασε ο Γιάννης στις Σπέτσες. Έτσι, στο σπίτι σου τελειώνεις στην ώρα σου, χωρίς πανικό με λιγότερα νεύρα και μπορείς να δίνεις τον χρόνο σου εκεί που πραγματικά θέλεις.

Φυσικά, όπως σε όλα, έτσι και στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται απ’ το σπίτι υπάρχουν κι οι αρνητικοί παράγοντες οι οποίοι, όμως, όσοι κι αν είναι δεν μπορούν με τίποτα να καταρρίψουν τους θετικούς παράγοντες. Γι’αυτό όσοι έχετε την πολυτέλεια να εργάζεστε απ’ τον δικό σας χώρο εκμεταλλευτείτε το στο έπακρο. Όσοι πάλι δεν έχετε καταφέρει κάτι τέτοιο μην πτοείστε. Το να εργάζεσαι και να παράγεις στο κοινωνικό σύνολο είναι ευεργετικό πρώτα από όλα για τον ίδιο μας τον εαυτό κι έπειτα για την κοινωνία μας.

 

Συντάκτης: Κατερίνα Πατήρα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη