Το δέλεαρ είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλο. Το κίνητρο αρχίζει με το ενδιαφέρον για τις ενέργειες του άλλου, εφόσον βέβαια βρίσκεστε ήδη σε σχέση. Μοιράζεστε στιγμές και όλα δείχνουν πως το μεταξύ σας βαίνει καλώς. Φυσικά, καθένας είχε δικό του προφίλ πριν τη σχέση και αποφασίσατε να μην μπείτε στο τριπάκι να φτιάξετε ένα κοινό όπως κάνουν αρκετοί. Το θεωρήσατε κάπως και προτιμήσατε να διατηρήσετε τους φίλους και την ιδιωτικότητά σας.

Φυσικά κάνατε follow ο ένας στον άλλον. Πώς είναι δυνατόν να μην κάνετε; Γίνεται να μην ακολουθείς το ταίρι στα social; Τι θα πει η παρέα που ξέρει για τη σχέση σας όταν δει πως δεν είστε φιλαράκια στο fb; Αυτά τα ερωτήματα μπορεί να σας απασχόλησαν, μπορεί και όχι. Ίσως θεωρήσατε δεδομένο να κάνετε follow τον άνθρωπο που ερωτευτήκατε. Άλλωστε μπορεί ένας απ’ τους δύο να είχε ενοχληθεί αν δεν το κάνατε.

Έχετε όμως σκεφτεί το αντίθετο; Πώς θα ήταν ξε-ακολουθήσετε τον άνθρωπό σας στα social; Μπορεί αυτή τη στιγμή να παγώσατε κι ένα ρίγος να σας διαπέρασε. Ίσως να σκεφτήκατε «μα τι λέει;» με ύφος πραγματικής απορίας και περιέργειας. Κατανοητό και σεβαστό, αλλά η ιστορία έχει δείξει το να δοκιμάζουμε και πράγματα έξω απ’ τα νερά μας, μπορεί να μας δείξει μονοπάτια που ούτε είχαμε σκεφτεί. Κι αν στο μυαλό σου δεν έχει παίξει ακόμη ούτε ένας λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο, πάμε να δούμε μαζί δέκα για τους οποίους θα ήταν καλό να κάνεις unfollow το ταίρι σου, την αγάπη σου, τον έρωτα της ζωής. Διαισθάνομαι ματιές απορίας, γι’ αυτό ας ξεκινήσουμε!

 

1. Ποιος μίλησε για αδιαφορία; 

Το να μην ακολουθείς το ταίρι στα social δε δείχνει αδιαφορία. Σκέψου πως ανάμεσα στα άτομα που ακολουθείς βρίσκονται τόσοι που δε λέτε ούτε καλημέρα. Ένα κουμπάκι δεν μπορεί να είναι ενδεικτικό του πόσο νοιάζεσαι. Το unfollow, όσο κι αν ακούγεται περιττό, μπορεί να είναι μία κίνηση που θα δώσει ανάσες στη σχέση σας και θα προστατεύσει τη χημεία από πολλά ευτράπελα, εσφαλμένες μεταφράσεις και παρερμηνείες. Μπορεί να ισχύει πως μια εικόνα ισούται με 1000 λέξεις αλλά όταν μπαίνουν στη μέση συναισθήματα, είναι ικανά να οδηγήσουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Εξάλλου, υπάρχει πιο ξεκάθαρος τρόπος να δείξεις στο ταίρι πως το εμπιστεύεσαι και δε σε νοιάζει τι κάνει στο προφίλ του/της;

 

2. Η μεταξύ σας επικοινωνία μπορεί και να βελτιωθεί 

Εδώ θα επικαλεστώ τη βοήθεια της θεάς Μνήμης και θα σας ζητήσω να φέρετε στο μυαλό εκείνες τις φορές που για λόγους όπως το περιορισμένο ή το ανύπαρκτο σήμα στο διαδίκτυο δεν μπορέσατε να εντοπίσετε το ταίρι μέσω social. Τότε, απλά κι υπομονετικά, δεν είχατε άλλη επιλογή απ’ το να περιμένετε τη στιγμή που θα τηλεφωνηθείτε ή θα βρεθείτε για να τα πείτε από κοντά. Δεν ήταν πολύ καλύτερο το γεγονός ότι αναπτύξατε καλύτερο επίπεδο επικοινωνίας σε σχέση με αυτό που πετυχαίνετε όταν στέκεστε μπροστά από μια οθόνη; Τίποτε δεν αντικαθιστά τον προφορικό λόγο και μόνο καλό θα σου κάνει να μη χαλιέσαι κάθε φορά που δίπλα απ’ το ταίρι δεν εμφανίζεται πράσινη κουκίδα τη στιγμή που δεν ξέρεις πού βρίσκεται ή όταν σου έχει πει πως έχει δουλειά αλλά παρ’ όλα αυτά φαίνεται online.

 

3. Θα γλιτώσετε και καμιά παρεξήγηση

Το να δεις φωτογραφία του ανθρώπου που σε ενδιαφέρει στα social με κάποιον συνεργάτη ή με μια παρέα που δεν ξέρεις, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο κι αυτό είναι κατανοητό. Αν βέβαια δε σου έχει δώσει λόγο να ζηλέψεις, δεν υπάρχει και λόγος να σκαλίσεις το οπτικό υλικό που σου κόλλησε στο μυαλό. Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας -αφήστε που κάποιοι δε χωράμε κιόλας. Λίγο το να ρωτήσεις τα σχετικά, λίγο το να προσπαθήσεις να εκμαιεύσεις περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να προκαλέσεις ωραιότατη τριβή. Μήπως λοιπόν να προτιμήσεις την άγνοια;

 

4. Φωνάζεις «σου έχω εμπιστοσύνη!»

Σημασία βέβαια δεν έχει μόνο να το φωνάζεις την ώρα που στο μυαλό σου κάνεις σενάρια, αλλά να το πιστεύεις κιόλας. Στο τέλος της ημέρας ή κατά τη διάρκειά της είναι προτιμότερο να πέσει στο τραπέζι η ερώτηση «πώς ήταν η ημέρα σου;» και να αφήσεις το ταίρι να σου μεταφέρει όσα πέρασε. Ακόμη κι αν σκάσει στα μηνύματά σου «οικειοθελής βοήθεια» από φιλικά πρόσωπα που θέλουν να τσεκάρουν πόσα γνωρίζεις ή να σου καρφώσουν πράγματα που πιθανόν το ταίρι δεν έχει μοιραστεί ακόμη μαζί σου, εκείνη τη στιγμή πρέπει να αναρωτηθείς γιατί δεν επέλεξε να σε εμπιστευτεί. Η εμπιστοσύνη χτίζεται -ούτε την απαιτείς, ούτε την αποκτάς με συνεχή έλεγχο.

 

5. Ας γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω… 

Πριν εμφανιστούν τα social, δεν υπήρχαν σχέσεις; Σαφέστατα και υπήρχαν και μάλιστα τα άτομα είχαν καλύτερο επίπεδο επικοινωνίας. Ένα ζευγάρι εννοείται πως θα έχει κοινές στιγμές, αλλά καθένας δικαιούται και προσωπικές στιγμές, με πρόσωπα από τον δικό του φιλικό ή επαγγελματικό κύκλο. Μήπως ένας τρόπος να δοκιμάσουμε να κρατήσουμε τις σχέσεις, όπως οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας, είναι να  μείνουμε μακριά από προφίλ κι απ’ την εικονική επικοινωνία;

 

6. Το follow δεν είναι σφραγίδα που δείχνει πως έχετε σχέση 

Το αν βρίσκεστε σε σχέση, το αν ζείτε έναν έρωτα μεγάλο κι όλα όσα νιώθετε δε χρειάζονται follow για να επιβεβαιωθούν. Είναι λάθος να βλέπει ο ένας ή ο άλλος το follow ή αντίστοιχα τα post με κοινές φωτογραφίες σαν «μαρκάρισμα» της δικής του περιοχής. Εξάλλου, αν είναι απαραίτητο να δείξετε στον κόσμο τι έχετε και να γνωστοποιήσετε τη σχέση σας, μήπως πρέπει να εξετάσετε ξανά τους λόγους που σας οδήγησαν να είστε μαζί;

 

7. Είναι ένας καλός τρόπος να περιορίσεις τη ζήλια σου 

Θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε πως έχουμε ζηλέψει πολλές φορές μετά από κάτι που είδαμε στα social του ανθρώπου που έχουμε δίπλα μας. Δείτε λοιπόν το unfollow ως μια καλή εξάσκηση για να καταπολεμήσετε τη ζήλια που μπορεί να προκύψει μετά μια απλή και τυπική «βολτίτσα» στο προφίλ που σας ενδιαφέρει. Το να μην έχεις κάποιον στους φίλους σου σε βοηθά να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο από σκέψεις που θα σε παιδέψουν για πολύ καιρό, πιθανόν χωρίς λόγο κι αιτία.

 

8. Όχι άλλα likes και comments ενώ έχετε ο ένας τον άλλον

Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, αφού το να ευχόμαστε στο ταίρι μας για γιορτές και γενέθλια ή το να παινεύουμε τον άλλον με σχόλια στα social ενώ ζούμε μαζί του/της ή έχουμε σχέση, το λες και κομματάκι υπερβολικό. Επίσης, δεν πρέπει να μας φανεί παράξενο αν σχολιαστεί κάπως από κοινούς φίλους. Σκέψου πως είναι μαζί σου, δίπλα σου, κοντά σου, ο άνθρωπος που εσύ επέλεξες και που μοιράζεστε πολλά περισσότερα από ένα follow στα social.

 

9. Ένα follow μπορεί να γίνει άνετα και stalking

Το δέλεαρ είναι μεγάλο όταν ακολουθείς το ταίρι σου στα social και μπορεί το stalking να ακουστεί λιγάκι υπερβολικό αλλά συμβαίνει, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους με ενεργό παρουσία στα δρώμενα των social, ακόμη και για επαγγελματικούς λόγους. Θα μπεις στο τριπάκι να δεις, να τσεκάρεις, να ελέγξεις σχόλια και να φιλτράρεις έπειτα με τον δικό σου τρόπο σκέψης όσα είδες. Κι όλο αυτό χρόνος χαμένος πάνω από μια οθόνη που σου στερεί προσωπικό χρόνο.

 

10. Κι άλλο άγχος κι αγωνία στη σχέση; 

Αν τελικά ζυγίσεις όλα τα παραπάνω θα διαπιστώσεις πως ένα follow κρύβει πολλές παγίδες. Για ανθρώπους με ενεργά προφίλ αποτελεί μόνιμο άγχος που μπορεί να προκαλέσει θέματα στη σχέση. Η τριβή θα είναι αναπόφευκτη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η αγωνία θα υπάρχει και φυσικά και η απογοήτευση κάθε φορά που μια διαφωνία θα λαμβάνει χώρα λόγω κάποιας παρεξήγησης.

 

Αν για κάθε like που πατούσαμε στο προφίλ του δικού μας ανθρώπου, εκείνου που αγαπάμε, που ερωτευτήκαμε, που ποθούμε και μας αρέσει, σηκώναμε το ακουστικό και λέγαμε ένα «σ’ αγαπώ» κι ας το κλείναμε αμέσως, αυτό θα ήταν το πιο δυνατό follow. Follow στην σχέση και unfollow στις ίντριγκες.

 

Αφιερωμένο στα follow που ευχήθηκαν πολλές φορές να είχαν κάνει unfollow… 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.