Article of the day: Ο Παναγιώτης Λαμπρίδης αναλύει πόση σπλατεριά υπάρχει στα παραμύθια. Δες εδώ το άρθο! 

pillow889384

Εντάσεις μ’ έναν χαρακτήρα κάπως διαφορετικό. Λίγο πιο κοντά σε έργα μυθοπλασίας που η οικειότητα χαρακτηρίζεται από λαχτάρα κι από μια επιθυμία που δεν εκφράζεται ποτέ ξεκάθαρα. Εκεί που το «σε θέλω» βιώνεται στο απόλυτο, αλλά η ολοκλήρωση αναβάλλεται ή δεν πρόκειται να συμβεί. Ερωτοτροπίες που αρνούνται κατηγορηματικά τα συναισθήματα και μαζί μια ένταση που δεν έχει σχέση με την πράξη του έρωτα αλλά είναι ό,τι οδηγεί σ’ αυτή.

Συνηθισμένη εμπειρία -θα σκέφτεσαι- και δεν έχεις άδικο. Συμβαίνει συχνά, είτε στο εργασιακό, είτε στο φιλικό, είτε στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Μυστικές σχέσεις που δε θέλουν να το γνωρίζουν όλοι στο γραφείο με συνοδεία έντονου φλερτ ή αισθήματα άβολα. Τα πρώτα βιώματα έρχονται απ’ τα σχολικά θρανία. Είναι εκείνα τα σημάδια που θα μπορούσαν να σε πείσουν πως το πάθος που νιώθεις σου στέλνει μηνύματα και μαζί να σου λύσουν όλες τις απορίες που σχετίζονται με το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι υγιές και αν θα μπορούσες να το αποφύγεις, μέχρι στην τελική να συνειδητοποιήσεις ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης σου και λένε όσα δεν μπορείς να πεις. Είναι τα παράθυρα της ψυχής σου. Σε μία τέτοια περίπτωση, μιλάνε, για ερωτισμό που δεν μπορεί να κρυφτεί. Για ν’ ακολουθήσει η αίσθηση του αγγίγματος και να ‘ρθει η αφή να σε ζεστάνει. Θα μπορούμε να  ‘ναι απλώς μία χειραψία ή μια απλή αγκαλιά. Θα μπορούσε να ‘ναι οτιδήποτε σας φέρνει κοντά και διώχνεις κάθε αμφιβολία σου ότι είσαι υπό την επήρεια μίας έντασης διαφορετικής, χωρίς καν να το ‘χεις προσπαθήσει.

Μέχρι να εμφανιστούν εκείνες οι πολύχρωμες πεταλούδες που όσο κι να προσπαθήσεις να τους κρυφτείς δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουν την καρδιά να φτερουγίζει. Εκείνες που περνούν από μπροστά σου την ώρα που φτάνει στη μύτη σου ένα άρωμα, που χαζεύεις ένα περπάτημα, που κοιτάς ένα χαμόγελο. Εκείνες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται κάθε φορά που παγιδεύεσαι στην απόλαυση του μυαλού. Γιατί το μυαλό δεν ξεκολλάει εύκολα κι αν ο εγκέφαλός σου εστιάσει σ’ ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δύσκολα θα καταφέρει να πάψει να το σκέφτεται. Το σημάδι είναι ξεκάθαρο, οι περισπασμοί άσκοποι και κάθε προσπάθεια να ξεφύγεις μία ακόμη πρόκληση. Το μόνο που μένει είναι να παραδεχτείς την ένταση που νιώθεις.

Αυτό είναι κάτι υγιές και ακίνδυνο. Το φλερτ, το πείραγμα και η επιθυμία να ‘σαι κοντά στο άτομο που έχει ξεχωρίσει η καρδιά σου είναι μέρος της όλης διαδικασίας. Αρκεί να μπορείς ν’ αντιμετωπίσεις το συναίσθημα απ’ όλες τις οπτικές γωνίες. Γιατί η ερωτική ένταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη όταν πρόκειται για παρενόχληση. Το να παρερμηνευτεί ο τρόπος που κάποιος ντύνεται, φλερτάρει, συμπεριφέρεται, μπορεί να δημιουργήσει φαντασίες και ιδέες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ειδικοί ερευνητές και ψυχολόγοι αναφέρουν πως η ερωτική ένταση μπορεί να δημιουργήσει άγχος και επιθετικότητα, αφού αρκεί στο μυαλό να μπει η επαφή ως ιδέα και μαζί μία άσκοπη άσκηση δύναμης προκειμένου να ελέγξεις την επιθυμία που δεν έχει ανταπόκριση.

Η ένταση είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής σου και πρόκειται για κάτι φυσιολογικό. Η έλξη υπάρχει και δεν μπορείς να ξεφύγεις ή να την αποφύγεις. Έχεις όμως το δικαίωμα να απομακρυνθείς από οτιδήποτε σου προκαλεί αμηχανία και σε κάνει να νιώθεις άβολα. Άλλωστε επιθυμίες στη ζωή έχεις πολλές αλλά πράξη γίνονται μόνο μερικές απ’ αυτές. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο…

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.