Ας ξεκινήσουμε με μια μεγάλη αλήθεια: κανείς δε νιώθει απόλυτα έτοιμος να γίνει γονιός και για κάποιους δεν υπάρχει αυτό που λέμε σωστό timing. Για να μην παρεξηγηθώ, είναι άλλο πράγμα η επιθυμία κι άλλο η πραγματικότητα.

Ιδανικά, κάθε ζευγάρι κάνει κάποια έρευνα πριν τον ερχομό του πρώτου παιδιού μα αυτό δε σημαίνει πως είμαστε έτοιμοι για όλα όσα θα ακολουθήσουν. Η σωστή βάση για να ξεκινήσεις είναι η συνειδητοποίηση πως δεν είσαι τέλειος, δεν τα γνωρίζεις όλα και δεν μπορείς να τα προβλέψεις όλα. Μαθαίνεις κι εσύ μαζί με το παιδί σου στη πορεία.

Αν με ρωτούσαν ως μητέρα πόσα από τα πράγματα που ανέλυσα πριν τον ερχομό του γιου μου ισχύσαν μετά τη γέννησή του, θα σας έλεγα πως στη θεωρία πολλά είχαν ισχύ αλλά στην πράξη πολλά περισσότερα τα οποία ανακάλυπτα μέρα με την ημέρα. Ας δούμε τα 10 πράγματα που οφείλει να ξέρει ένα ζευγάρι πριν τον ερχομό του πρώτου παιδιού.

 

Δεν υπάρχει το by the book

Ο πελαργός έκανε τη διαδρομή του κι αρχίζει τώρα η δική μας. Είναι απολύτως λογικό, αναμενόμενο, δικαιολογημένο και θεμιτό να πελαγώσει το ζευγάρι σε πολλές φάσεις. Είναι αυτό που λέμε, «και τώρα τι κάνουμε;» Όσα κι αν έχεις διαβάσει, όσα απαραίτητα κι αν έχεις αγοράσει, ακόμη κι αν έχετε φροντίσει με όλη σας την αγάπη να φτιάξετε το τέλειο παιδικό δωμάτιο για το νέο μέλος που έρχεται, θα υπάρξουν στιγμές που θα σας αποσυντονίσουν θολώνοντας κάπως την κρίση και τη διάθεση. Δεν υπάρχει το by the book, ξεχάστε το. Λίγο το έξτρα κι απρόσμενο κλάμα, λίγο η αϋπνία σας, λίγο οτιδήποτε άλλο προσπαθεί το μυαλό σας να προλάβει σαν κατάσταση, ο αποσυντονισμός είναι δικαιολογημένος και το πελάγωμα επίσης. Κολυμπάμε τώρα, δε σταματάμε.

 

Το σ3ξ παραμένει επιθυμία και γίνεται πράξη

Φυσικά η σεξουαλικότητα του ζευγαριού δεν μπορεί να παραμεριστεί και δε θα ήταν άλλωστε σωστό. Ο τρόπος βέβαια με τον οποίο το ζευγάρι θα κάνει σ3ξ τον πρώτο καιρό καθώς κι ο χρόνος που θα επιλέγει, έχουν πλέον ευφάνταστα σενάρια. Ένα παιδί με τις δικές του ανάγκες πολλές από τις οποίες δεν έχουν προγραμματισμένο χρόνο, τουλάχιστον στην αρχή, είναι η αιτία για να δείτε με άλλο μάτι πια το θέμα σ3ξ. Μπορεί να γίνει τις ώρες που το μωρό θα αποκοιμηθεί, μπορεί να σχεδιάσετε μια βραδιά για εσάς αν έχετε τη βοήθεια από συγγενείς και γενικότερα, λύσεις υπάρχουν και δεν θα συμφωνήσουμε με τις απόψεις που ισχυρίζονται πως το θέμα σεξουαλικότητα κι επαφή είναι κάτι που χάνει ένα ζευγάρι. Καλή θέληση να υπάρχει, καλή διάθεση, υπομονή για να ρυθμίζονται οι χρόνοι του καθενός κι όλα γίνονται.

 

Άγχος για τα οικονομικά

Ένα νέο μέλος προστίθεται στο πλάνο με πολλές απαιτήσεις κι ανάγκες. Είναι λογικό για ένα ζευγάρι να βλέπει τις τυχόν οικονομίες να κάνουν φτερά και γενικότερα να υπάρχει μια πίεση ως προς τα έξοδα και το μέλλον. Πολλοί είναι εκείνοι που φροντίζουν από νωρίς ακόμη για προγραμματισμό σχετικά με τις σπουδές των παιδιών ώστε να έχουν προνοήσει όσο μπορούν για αρκετά πράγματα. Χαλαρώστε όμως γιατί πιθανότατα κάποια στιγμή θα καθυστερήσατε έναν λογαριασμό ή που δε θα μπορέσετε να φάτε στο εστιατόριο που λέγατε τις προάλλες. Ακόμη κι οι πιο καλά προετοιμασμένοι σε αυτό το κομμάτι μπορεί να μείνουν μετεξεταστέοι.

 

Ένα παιδί δε φέρνει πάντα την ευτυχία ανάμεσα στο ζευγάρι

Είναι γεγονός πως πολλά ζευγάρια τα οποία έχουν ίσως μια κάπως πιο χλιαρή σχέση θεωρούν πως ένα παιδί θα τονώσει τη μεταξύ τους σύνδεση φέρνοντάς τους πιο κοντά. Αν πριν τον ερχομό ενός παιδιού το ζευγάρι αντιμετωπίζει κάποια θέματα τότε θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν αυτά τα θέματα. Ένα παιδί δεν είναι δικαιολογία και λύση κι αν τελικά το ζευγάρι που έχει προβλήματα επικοινωνίας αποφασίσει ν’ αποκτήσει ένα παιδί, θα πρέπει οι δυο γονείς να είναι ανοιχτοί κι έτοιμοι προς το ενδεχόμενο του να μην προχωρήσει το σενάριο όπως φαντάζονταν πως θα γίνει.

 

Τίποτα δεν είναι copy paste

Το τεστ εγκυμοσύνης λοιπόν μίλησε κι ήρθε η στιγμή που συνειδητοποιεί το ζευγάρι πως όλα αλλάζουν. Συγγενείς και φίλοι που είναι ήδη γονείς προσπαθούν συνήθως να μεταφέρουν τη σοφία τους μέσα από τις δικές τους εμπειρίες αλλά σε αυτό το σημείο να πούμε πως οι συμβουλές είναι ναι μεν καλοδεχούμενες, όμως δεν εφαρμόζουν όλα και σε όλους. Δεν είναι μια copy paste κατάσταση η απόκτηση ενός παιδιού κι ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας επιλέγει να το μεγαλώσει. Κρατήστε μικρό καλάθι και φιλτράρετε πάντοτε τις πληροφορίες που λαμβάνετε. Λέτε ευχαριστώ και προσπαθείτε να μη φρικάρετε με τις άχρηστες πληροφορίες της ημέρας, γιατί θα υπάρξουν κι αυτές.

 

Αποφασίζουμε για τους ρόλους μας

Το ζευγάρι που δε θέλει να μπλέξει με το τι θα κάνει ο ένας και τι ο άλλος καλό είναι να έχει προνοήσει όσον αφορά τους ρόλους του καθενός. Ποιος θα αναλάβει τις εξωτερικές δουλειές, πώς θα δουλεύουν τα ωράρια ακόμη κι όταν όλα επιστρέψουν σε μια σχετική κανονικότητα μετά το πρώτο χρονικό διάστημα. Σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να μην τηρούνται κατά γράμμα, αλλά η προσπάθεια μετράει.

 

Ομοφωνία ως προς τον τρόπο ανατροφής

Τίποτε δεν είναι αυτονόητο στον ερχομό του πρώτου παιδιού οπότε ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρει το ζευγάρι είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά του. Μπορεί να θεωρούμε πως κάποια πράγματα είναι δεδομένα αλλά υπάρχουν ζευγάρια που διαπιστώνουν αργότερα πως δε συμφωνούν ακόμη και σε πολύ απλά πράγματα, όπως το πώς θα μιλάτε στο παιδί ή το πότε κι αν θα πάει σε παιδικό σταθμό.

 

Πληρότητα, ναι μεν αλλά…

Ένα παιδί φέρνει πληρότητα αλλά μπορεί να ταρακουνήσει πράγματα που είχαμε κάπως σκεπάσει. Μπορεί να ξυπνήσει προσωπικά βιώματα των γονιών από τη δική τους παιδική ηλικία, κάτι που είναι εύλογο να συμβεί. Το ζευγάρι θα πρέπει να περιμένει κάτι τέτοιο και ν’ αναλύσει μέσα από το τώρα τυχόν παραθυράκια του χθες.

 

Ο προσωπικός χρόνος είναι πολύτιμος

Στο πλαίσιο των θυσιών που κάνει ένα ζευγάρι είναι κι ο προσωπικός χρόνος. Κάποιες φορές δε θα υπάρχουν ούτε δευτερόλεπτα για να σκεφτείς κι άλλες ελάχιστος προσωπικός χρόνος, όσος το να κάνεις ένα ντους και να φύγεις για δραστηριότητες μαζί με το παιδί. Όλα μια συνήθεια είναι.

 

Η αγάπη είναι το μόνο ζητούμενο

Όσο κι αν πιέζεστε, όσο κι αν η ζωή αποκτά τρελούς ρυθμούς ένα παιδί είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Τίποτε δεν είναι αυτονόητο ούτε καν η έκφραση της αγάπης προς το παιδί, η οποία πρέπει αν είναι ακατάπαυστη όπως κι η φροντίδα του.

Ο ερχομός του πρώτου παιδιού είναι πάντα πιο απαιτητικός ενώ το ζευγάρι συνειδητοποιεί πως η απόκτηση οικογένειας είναι πλέον προ των πυλών. Οι δύο γίνονται τρεις και το ζευγάρι παύει να λειτουργεί μόνο ως ζευγάρι πια. Το να είσαι γονέας είναι η πιο απαιτητική κατάσταση. Αυτή που θα σε ολοκληρώσει κάνοντας λάθη κι απολαμβάνοντας τα σωστά. Κάντε λοιπόν τις λίστες σας αλλά με φειδώ για να χωρέσουν τα σβήσε- γράψε που πολλές φορές θα αλλάξετε. Από εμάς μια μόνο ευχή. Με το καλό να υποδεχτείτε το νέο μέλος.

Αφιερωμένο στις δικές μου λίστες προ παιδιού, που άλλαξαν προ πολλού.

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου