Τι σου είναι τελικά ο έρωτας. Απρόσκλητος κι απρόσμενος. Απρόσιτος κι αποπροσανατολιστικός. Έρωτας με τόσα πολλά στερητικά «α» γίνεται; Κι όμως εκεί βρίσκεται όλη του η χάρη, όλη η γοητεία του έρωτα σε μια λέξη που θα ξεκινά από ένα στερητικό. Δεν το λες και τυχαίο όλο αυτό μάλλον κάρμα είναι αφού το γράμμα Άλφα σηματοδοτεί την αρχή. Εξάλλου έρωτας είναι αυτός, μαθημένος να περνά και να σαρώνει κάθε γράμμα μέσα σε οποιαδήποτε λέξη τον εκφράζει.

Οι ερωτευμένοι μιλούν τη δική τους γλώσσα. Επικοινωνούν τα συναισθήματά τους ακόμη και με ένα «χμ». Έχουν κώδικες και σινιάλα που θα περάσουν το μήνυμα στο άψε σβήσε. Φράσεις όπως «με τα μάτια μιλάμε εμείς» και «τα βλέμματα τα λένε όλα» είναι για πολλούς κλισέ αλλά το ρεζουμέ είναι ένα. Η επικοινωνία του έρωτα είναι α-κλόνητη.

Κι ενώ κάποιες λέξεις ή φράσεις αποτελούν το «ευαγγέλιο» του έρωτα υπάρχουν και κάποιες άλλες που θα ήταν προτιμότερο να μην ακούγονται και πολύ. Το φορτίο που κουβαλάνε πάνω τους ως λέξεις είναι ο βασικότερος λόγος της απουσίας τους από το καθημερινό λεξιλόγιο των ερωτευμένων. Ηλεκτρίζουν τη ροζ ατμόσφαιρα, υποσκάπτουν άλλες σκέψεις και θολώνουν τα νερά. Πάμε λοιπόν να δούμε τις 5 λέξεις-φράσεις που ο έρωτας δε χρειάζεται στην ουσία. Το άβατο των 5 λέξεων που θα ίσως και να καταδικάσουν ένα συναίσθημα πριν καλά ξεκινήσει να εξελίσσεται.

 

1. «Πείθω»

Ένα ρήμα που σου προκαλεί το αίσθημα της κόπωσης και μόνο που το ακούς, πόσο μάλλον όταν το εκφράζεις λεκτικά ή συμπεριφορικά. Διότι όταν είσαι ερωτευμένος και τα μέλια στάζουν, τα πατώματα κολλάνε κι όλα σχηματίζουν πάνω από τα κεφαλάκια σας ροζ καρδιές, το μόνο που δε χρειάζεται να κάνεις είναι να πείσεις το έτερον ερωτοχτυπημένο σου κομμάτι για όλο αυτό. Να πείσεις για το ό, τι νιώθεις και για το ότι σου λείπει μέσα στην ημέρα; Να πείσεις για το ότι περνάτε καλά μαζί και για το ότι θέλεις αυτό να συνεχιστεί μέχρι όπου πάει; Αν όλα αυτά που χρειάζονται πειθώ δε φαίνονται από τη συμπεριφορά σας εκατέρωθεν τότε μάλλον χρειάζεται ένα «δεν πείθομαι» για να το σταματήσετε.

 

2. «Βαριέμαι»

Η λέξη καταστροφή, ο εγκέλαδος που θα ρίξει το οικοδόμημα πριν καλά ξεκινήσει να χτίζεται. Όχι δηλαδή πείτε μου ποιος είναι ο λόγος να ακουστεί ένα «βαριέμαι» μέσα στις πενήντα αποχρώσεις του ροζ που βιώνετε; Κι αν πάλι θέλεις ευθαρσώς να δείξεις το ότι βαριέσαι κάποια από τα πράγματα που σου προτείνει τότε μάλλον θα ήταν καλύτερα να σκεφτείς έναν άλλο τρόπο να το εκφράσεις. Η λέξη «βαριέμαι» άπαξ και βγει από τα χείλη, θα γίνει συνήθεια βλαβερή. Αφήστε τα «βαριέμαι» για τυχόν κρίσεις που θα ακολουθήσουν και κάποια φάση κορεσμού που ίσως ακολουθήσει κατά πόδας.

 

 

3. «Θα δείξει»

Η φράση χαμαιλέοντας. Μια φράση που κρύβει από τη μια αβεβαιότητα και από την άλλη την εκνευριστική ικανότητα πολιτικού να κουκουλώνει όσα δε θέλει να πει και να συζητά. Τι θα δείξει και προς ποια κατεύθυνση; Ναι, ο έρωτας είναι μια φάση που δεν ξέρεις όντως προς τα πού θα πάει τα πράγματα με το άτομο που σε ενδιαφέρει. Είναι μια από τις πιο αβέβαιες καταστάσεις της ζωής αλλά αυτό είναι το ζητούμενο, να το ζείτε καθημερινά χωρίς εγγυήσεις. Πώς αλλιώς θα είστε αυθόρμητοι; Τα μελλούμενα δε θα τα δείξει καμία Πυθία, οπότε αφήστε τέτοιου είδους φράσεις και ζήστε το.

 

4. «Αλήθεια λες;»

Εδώ θα συμφωνήσουμε πως η αλήθεια είναι μια λέξη απόλυτα σημαντική. Γιατί σαφέστατα όταν είσαι στα high του έρωτα ψάχνεις να ανακαλύψεις από τις κινήσεις του άλλου την αλήθεια σου, το αν δηλαδή σε θέλει ή όχι. Το να το ρωτάς όμως με την πρώτη ευκαιρία που θα σου δοθεί το λες και κουραστικό έως και ενοχλητικό. Κι άντε τις πρώτες φορές που το είπες έκρυβε και μια γλύκα μέσα του ή μια ζουζουνιάρικη διάθεση. Αργότερα όμως θα δείξει απλούστατα πως δεν αντιλαμβάνεσαι τη συμπεριφορά του άλλου κι ίσως φέρει τα πρώτα σύννεφα στο ροζ ουρανό.

 

5. «Για πάντα»

Καμία εγγύηση δεν πιστώνεται τη στιγμή που θα σε χτυπήσει ο έρωτας κατακούτελα. Μπορεί να νιώθετε πως ανήκετε στο συναίσθημα που βιώνετε με χίλια και πως βρήκατε επιτέλους αυτό που ψάχνατε σε ένα ταίρι. Μπορεί το πρόσωπο να αντανακλά σε χαμόγελα την ευτυχία που σας δίνει η ύπαρξη μιας άλλης καρδιάς πλάι στη δική σας. Κανείς όμως δεν μπορεί να τάζει ουρανούς με αστέρια και μάλιστα για πάντα. Το για πάντα είναι τρομακτικά απροσδιόριστο και στην ουσία εκείνος που το εκφράζει υπόσχεται το άπιαστο και το αδύνατο. Ζήστε για το σήμερα και κάντε όνειρα για το άμεσο κοντινό μέλλον.

 

Όλα του έρωτα δύσκολα λοιπόν, από το πώς θα τον εκλάβεις μέχρι το πώς θα τον εκφράσεις. Το ζητούμενο βέβαια είναι να μπορείς να εκφράζεις τον έρωτά σου και να μην κρατάς κρυμμένα μυστικά. Τότε μόνο ο έρωτας που ζείτε θα χαρακτηρίζεται με μια ακόμη λέξη που ξεκινά από το στερητικό «α». Ανίκητος.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου