Article of the day: Η Δήμητρα Παπακωνσταντίνου μοιράζεται μαζί μας πού πρέπει να φάμε, σε μια επίσκεψη στην Ιταλία. Δες εδώ!

wqer

Κατά τον Einstein, «Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματά τους, ενώ οι ιδιοφυΐες τα προλαμβάνουν». Η εξυπνάδα, η «σπιρτάδα» του μυαλού όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι έννοιες διευρυμένες ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν μικρές μεν αλλά σημαντικές διαφορές.

Κάνοντας ένα μίνι προσωπικό γκάλοπ ανάμεσα σε γνωστούς και φίλους κατέληξα σε συγκεχυμένες απαντήσεις αλλά όλες είχαν την ίδια βάση. Πως ο ευφυής άνθρωπος φαίνεται από το πόσο καλά διαχειρίζεται καταστάσεις. Διακρίνεται επίσης για την επιλογή του σωστού timing ώστε να παρέμβει για να διαχειριστεί οτιδήποτε.

Σε όλα τα παραπάνω, ίσως να είμαστε σύμφωνοι. Υπάρχει όμως κάτι που οι περισσότεροι από εμάς δε διακρίνουμε ως διαφορά. Άλλο εξυπνάδα, άλλο ευφυΐα κι άλλο οξυδέρκεια. Βλέπετε, η εξυπνάδα είναι κάτι σαν τους πρόποδες ενός βουνού. Είναι η βάση, από εκεί θα ξεκινήσεις και θα οργανωθείς για να ανέβεις προς την κορυφή του. Η εξυπνάδα λοιπόν, δεν κρύβει μέσα της απαραίτητα ευφυΐα. Ο έξυπνος, είναι ο άνθρωπος με ικανότητα νοημοσύνης και πονηριά. Είναι ο «καταφερτζής» κι ο καπάτσος.

Παράλληλα ακούμε πολλές φορές για κάποιον τη φράση, «έχει οξυδέρκεια στο πνεύμα» και μας κάνει εντύπωση αυτό το «βαρύγδουπο» αποτύπωμα που αφήνει στο μυαλό μας. Η λέξη οξυδέρκεια περιέχει την αρχαία Ελληνική «δέρκομαι» που σημαίνει βλέπω. Η οξυδέρκεια λοιπόν, είναι η φοβερή ικανότητα να μπορούμε να κρίνουμε σοφά και σωστά. Η οξυδέρκεια στο πνεύμα, δεν είναι τίποτε άλλο από μια μαγική ικανότητα η οποία όταν δεν υπάρχει, ευθύνεται για πολλές «ανόητες» πράξεις. Είναι η αντίληψη.

Και πάμε τώρα στην κορυφή του βουνού. Στην ευφυΐα. Σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να κάνουμε αναφορά στα διαφορετικά είδη ευφυΐας, όπως για παράδειγμα τη συναισθηματική ευφυΐα η οποία αποτελεί τόσο για τους επιστήμονες όσο και για πολλούς ανθρώπους, τον ακρογωνιαίο λίθο της ευφυίας γενικότερα. Ωστόσο θα μείνουμε στο γεγονός πως οι ευφυείς άνθρωποι έχουν κάποια χαρακτηριστικά που άλλοτε διακρίνουμε κι άλλοτε όχι.

Είναι κάποιες ιδιαιτερότητες; Είναι κάποιες προτιμήσεις που στο αυτί ενός έξυπνου ανθρώπου θα ηχήσουν ως παράλογες; Είναι κάποιες συνήθειες που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε όλοι ώστε ν’ ανεβάσουμε τον δικό μας Intelligence Quotient ή αλλιώς το γνωστό IQ; Πάμε να δούμε τα 5 όχι και τόσο συνηθισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ευφυούς ανθρώπου.

 

Οι ευφυείς δεν καπνίζουν

Σε μια μελέτη που έγινε το 2010 στο Ισραήλ, 20.000 νέοι υποβλήθηκαν σε τεστ ώστε να καταλήξουν οι ερευνητές στο αν κάπνισμα και ευφυΐα πάνε μαζί. Κι ενώ ο μέσος καπνιστής εμφάνιζε μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης 94, οι μη καπνιστές είχαν ως μέσο όρο 101. Επομένως κάπνισμα και ευφυΐα δεν πάνε μαζί. Αυτό βέβαια είναι κάτι που δε θα περιμέναμε τους δείκτες νοημοσύνης να μας το πουν, δεδομένου πως είναι «ανοησία» να καπνίζουμε ενώ γνωρίζουμε τις επιπτώσεις στην υγεία μας. Όπως και να έχει όμως, είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που δεν ξέραμε.

 

Η ξεροκεφαλιά στο τέρμα

Οι ευφυείς είναι ξεροκέφαλοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους. Είναι τα άτομα που θα επιμείνουν -με επιχειρήματα πάντα- σ’ αυτό που πιστεύουν. Θα προσπαθήσουν να σε πείσουν γι’ αυτό που εκείνοι βλέπουν. Προσοχή εδώ, σε μια σημαντική διαφορά. Ενώ ο έξυπνος άνθρωπος θα προσπαθούσε να σε πείσει ή να σε καταφέρει ώστε να κάνεις αυτό που εκείνος θέλει, ο ευφυής μέσα από την γοητευτική του ξεροκεφαλιά, θα προσπαθήσει να σε πείσει ώστε να δεις τη δική του πλευρά. Όχι για να σε αναγκάσει να την ακολουθήσεις. Υποκλινόμαστε λοιπόν στην μαεστρία της ξεροκεφαλιάς.

 

«Σκανάρει» κι έπειτα μιλάει

Σε μια πρώτη γνωριμία με έναν ευφυή άνθρωπο, το πιο πιθανό είναι να σου φανεί αδιάφορος ή κι αντιπαθητικός. Τα άτομα με ευφυΐα δε θα βιαστούν να εκφράσουν άποψη σε μια συζήτηση. Θα ακούσουν και θα φιλτράρουν. Αφήνοντάς σε να «εκθέσεις» τα δικά σου πιστεύω και τις απόψεις σου -ακόμη και για ένα πολύ απλό θέμα- θα σε σκανάρουν. Θα δούνε τις αντιδράσεις σου, το πότε εξάπτεσαι ή το πότε καλμάρεις στην κουβέντα. Θα παρατηρήσουν τις λέξεις που χρησιμοποιείς για να μιλήσεις. Θα τσεκάρουν τη γλώσσα του σώματός σου. Κι έπειτα, έχοντας κάνει όλη αυτή την παράξενη διεργασία μέσα στο μυαλό τους, θα μιλήσουν κι οι ίδιοι. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε σε μια παρέα, παρατηρήστε λιγάκι περισσότερο εκείνο το άτομο που ναι μεν σας παρακολουθεί αλλά δεν εκφράζεται.

 

«Ευφυής; Ποιος, εγώ;»

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ευφυούς ανθρώπου είναι ότι ακόμη κι οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνονται πολλές φορές το επίπεδο της δικής τους ευφυΐας. Τρελό; Κι όμως συμβαίνει. Οι ευφυείς δεν είναι άτομα εγωκεντρικά. Έχουν ανάγκη να λειτουργούν ως κομμάτι ενός συνόλου κι όχι ως αρχηγοί. Μεγάλη απόδειξη για αυτό είναι το γεγονός πως δεν είναι οι δημοφιλείς μέσα σε μια τάξη, σε μια παρέα ή στον εργασιακό χώρο. Βρίσκονται μόνιμα σε μια αναζήτηση για νέες ιδέες. Απίστευτα δημιουργικά άτομα, θα ψάξουν για οτιδήποτε θα ωφελήσει, όχι μόνο τους ίδιους αλλά, κι εκείνους που είναι κομμάτι της ζωής τους.

 

Λένε «αντίο» στο texting

Όταν στέλνουμε συνεχώς μηνύματα και mail μειώνουμε το IQ μας κατά δέκα πόντους. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν μέσα από έρευνα φυσικά που έχει γίνει πάνω σε αυτό. Οι ευφυείς άνθρωποι δεν αγαπούν και τόσο τα μηνύματα αφού δε δείχνουν ικανότητα multitasking, δηλαδή το να μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα πολλά πράγματα. Όταν είμαστε μονίμως σε ετοιμότητα να στείλουμε ή να απαντήσουμε αντίστοιχα σε μηνύματα, επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτό. Κι αυτό, δεν είναι ευφυΐα. Αντ’ αυτού, οι ευφυείς της παρέας θα στείλουν ηχητικά μηνύματα. Μια αποτελεσματική συνήθεια η οποία συνδυάζει και το συναίσθημα.

O Oscar Wilde είχε πει, « Είμαι τόσο έξυπνος, που μερικές φορές δεν καταλαβαίνω λέξη απ’ αυτά που λέω». Κι ίσως αυτή και μόνο η φράση, να περικλείει όλα τα παράξενα, περίεργα, ασυνήθιστα κι ακαταλαβίστικα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ευφυΐας.

 

Αφιερωμένο στις εν δυνάμει διάνοιες που δε γνωρίζουν τη δύναμή τους.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου