Το φαγητό είναι μια συνήθεια που μας ενώνει με τους άλλους ανθρώπους. Γύρο από ένα τραπέζι με συζητήσεις και καλό φαγητό συνδεόμαστε δυνατά με την παρέα μας. Το καλό –και κακό- φαγητό μας ξυπνά αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, από τότε στην εφηβεία που κάναμε την επανάστασή μας τρώγοντας σε φαστφουντάδικα, στα φοιτητικά μας χρόνια που είχαμε τις πρώτες επαφές με την κουζίνα και στην συνέχεια στα φιλικά τραπέζια.

Μάθαμε να συνδέουμε το φαγητό με περιστάσεις. Άλλο το φαγητό σε μια εκδήλωση δουλειάς, άλλο για Χριστούγεννα, Πάσχα, γάμο, βάφτιση, γενέθλια και παιδικό πάρτι. Όταν ο αριθμός των καλεσμένων είναι μεγάλος η πιο έξυπνη λύση για να τους ικανοποιήσουμε, όσο γίνεται, όλους είναι να επιλέξουμε να σερβίρουμε μπουφέ. Ο μπουφές όμως κρύβει και μια παγίδα. Την παγίδα των πολλών επιλογών, που πολλές φορές καταλήγουμε με ένα βουνό αταίριαστων φαγητών στο πιάτο. Υπάρχουν όμως λύσεις για ν’ αντεπεξέλθουμε σε κάθε event με μπουφέ.

Πρώτα από όλα, δεν πάμε ποτέ με άδειο στομάχι στον μπουφέ. Έτσι, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας. Μια καλή επιλογή είναι να φάμε κάτι πολύ μικρό μια ώρα πριν πάμε. Όπως 30 γρ. τυρί, 1 φρυγανιά με μέλι ή 1 φρούτο με φλούδα. Έτσι θα έχουμε πιο καθαρό μυαλό να κάνουμε τις σωστές επιλογές για εμάς και την υγεία μας.

Έπειτα, μπορούμε να κάνουμε μια βόλτα και να δούμε τι επιλογές έχουμε σε φαγητό. Αυτό βοηθάει πολύ στο να δημιουργήσουμε ένα πλάνο επιλογών. Μπορούμε να έχουμε υπόψη μας το πιάτο υγιεινής διατροφής όπου το μισό είναι με λαχανικά, το ένα τέταρτο πρωτεΐνη και το υπόλοιπο ένα τέταρτο αποτελείται από υδατάνθρακες. Βλέποντας τις επιλογές μας είναι πιο εύκολο για εμάς να επιλέξουμε από την αρχή τα φαγητά που θα συνθέσουν το πιάτο μας.

Έχοντας υπόψη το πιάτο υγιεινής διατροφής, ξέρουμε ότι το σωστό είναι να γεμίσουμε το πιάτο με σαλάτα, ψητά λαχανικά ή βρασμένα λαχανικά. Επιλέγουμε λαχανικά που να μην έχουν μαγιονέζα ή πολλά τυριά κι αν θέλουμε να φάμε κάτι απ’ αυτά μπορούμε να δοκιμάσουμε μια μικρή ποσότητα, όμως να δώσουμε βάση σε πιάτα με ντρέσιγκ από ελαιόλαδο ή βαλσάμικο. Σαλάτες με πολλούς ξηρούς καρπούς κι αποξηραμένα φρούτα μπορούμε να βάλουμε στο πιάτο μας, όμως να βάλουμε περισσότερα λαχανικά από ό,τι αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, αφού αυτά ανεβάζουν τις θερμίδες του φαγητού πολύ εύκολα.

Στη συνέχεια, πρέπει να διαλέξουμε κάποιον υδατάνθρακα που θα κάνει το φαγητό μας πιο ισορροπημένο. Είναι λάθος να μην τρώμε υδατάνθρακες, αφού όχι μόνο δεν ευχαριστιόμαστε τον φαγητό μας, αλλά δε μας κρατάει ούτε χορτάτους για πολύ. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα είδος υδατάνθρακα όπως ρύζι, μακαρόνια, πατάτα. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να επιλέξουμε αυτό που ξέρουμε ότι δεν τρώμε τόσο συχνά. Κι ας είναι τηγανιτή πατάτα. Το θέμα είναι να ευχαριστηθούμε το φαγητό και να περάσουμε όμορφα χωρίς υπερβολές κι ακρότητες, έτσι δεν είναι;

Στην πρωτεΐνη ισχύει ό,τι και στον υδατάνθρακα. Ας μην μπλέξουμε κοτόπουλο με χοιρινό και ψάρι, πρώτα-πρώτα δε νομίζω να το σηκώνει το στομάχι μας. Επιλέγουμε λοιπόν μια πρωτεΐνη όσο πιο άπαχη και καθαρή γίνεται. Αν δούμε το κρέας να κολυμπάει στο λάδι, ίσως είναι καλύτερα να δούμε τι άλλες επιλογές έχουμε. Σίγουρα είναι προτιμότερο να επιλέγουμε πρωτεΐνες στη σχάρα και χωρίς πολλές σάλτσες και λιπαρά, όμως αν θέλουμε να φάμε κάποιο φαγητό με σάλτσα και λιπαρά μπορούμε να μη βάλουμε πολύ μεγάλη ποσότητα σάλτσας στο πιάτο μας, ή αν το φαγητό κολυμπάει στο λάδι, να επιλέξουμε ένα κομμάτι που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το λάδι.

Μετά, είναι η ώρα του γλυκού και του ποτού. Ένας γενικός κανόνας είναι ο κανόνας του 1:2. Δηλαδή, ν’ αποφασίσουμε αν θα πιούμε ποτό ή αν θα φάμε γλυκό. Όσον αφορά το γλυκό μπορούμε να βάλουμε μια ποσότητα από δύο από τα γλυκά που μας αρέσουν σ’ ένα μικρό πιάτο. Στη συνέχεια, να δοκιμάσουμε μικρή ποσότητα και από τα δύο και να επιλέξουμε να φάμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο. Επίσης, αν δεν τρελαθούμε με το γλυκό, κανένας δε θα μας πιέσει να το τελειώσουμε. Όσο αφορά το ποτό, ειδικά αν οδηγήσουμε, ας μην το παρακάνουμε. Μια μερίδα αλκοόλ για τις γυναίκες είναι ένα ποτήρι ποτού και μια μερίδα αλκοόλ για τους άνδρες είναι δύο ποτήρια ποτού.

Ας περάσουμε καλά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, χωρίς πολλούς περιορισμούς όμως και χωρίς να λιποθυμάμε από το φαγητό λες κι έχουμε κατοχικό σύνδρομο. Κανένας δεν περνάει καλά με παραφουσκωμένο στομάχι- άλλωστε οι γιορτές είναι οι άνθρωποί μας κι όχι διαγωνισμός για το ποιος θα φάει περισσότερο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου