Φοβούνται οι άνθρωποι να ερωτευτούν;  Και τι είναι ο έρωτας για να τον φοβηθείς;

Θεριό ανήμερο να σε «κατασπαράξει».

 

Ο έρωτας έχει όντως τη δύναμη να «κατασπαράξει». Να αλλάξει όσα ήξερες ή νόμιζες πως ήξερες. Έχει την ικανότητα να σε παραπλανήσει. Έχει τη δυνατότητα να σε αποπλανήσει, απλούστατα επειδή εσύ θα του δώσεις αυτό το δικαίωμα.

 

 

True fact: Όταν μιλάμε γι’ αληθινό έρωτα, μιλάμε για παράδοση

Η διάσημη μυθιστοριογράφος Isabel Allende έχει πει πως οι άνθρωποι φοβούνται να ερωτευτούν επειδή δε θέλουν να υποφέρουν. Ίσως μέσα σ’ αυτή τη φράση να κρύβεται μια τεράστια αλήθεια. Μια άποψη την οποία μπορούμε να κατανοήσουμε από διαφορετικές οπτικές αν αποδεχθούμε πρώτα απ’ όλα πως ο έρωτας πληγώνει. Άρα υποφέρουμε. Άρα πονάμε και δε θέλουμε να συνεχίσει.

True fact: Ο έρωτας πληγώνει

Αν παραδεχθούμε πως ο έρωτας πληγώνει ενίοτε ή και συνεχώς τότε ναι, δε θα ήθελε κανείς από εμάς να ερωτευτεί. Ποιος ο λόγος να μπούμε στον κόπο να ταράξουμε συθέμελα τη ζωή μας, τις συντεταγμένες μας και γενικότερα το μέσα μας, κάνοντας βουτιά απλώς και μόνο σε ένα συναίσθημα. Όταν δε, κανείς δε σου υπογράφει εκ των προτέρων πως αυτό το συναίσθημα θα ευδοκιμήσει πάση θυσία.

True fact: Ο έρωτας είναι ρίσκο

Αν παραδεχθούμε επίσης πως ο έρωτας είναι ένα ρίσκο τότε κάποιοι δε θα μπουν στη διαδικασία να το πάρουν. Κι αν νομίζεις πως μπορείς να ξεγελάσεις τον έρωτα κάνοντας τα δικά σου ώστε να έχεις ν’ αντιμετωπίσεις ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο, γράψε λάθος. Ακόμη κι οι πιο έμπειροι χρηματιστές πέφτουν έξω πού και πού χάνοντας τις καλά υπολογισμένες μετοχές τους.

Οι άνθρωποι φοβούνται να ερωτευτούν για να μην μπλέξουν με όλες τις παραπάνω περιπτώσεις. Γιατί δεν υπάρχει εγγύηση «μη πόνου». Όταν ερωτευτείς, δε θα σου πει κανείς με βεβαιότητα πως δε θα πληγωθείς ή πως δε θα πονέσεις. Επίσης, επειδή όλο αυτό δε λειτουργεί μονόπλευρα, κανείς δε θα σου εγγυηθεί πως εσύ δε θα προκαλέσεις πόνο στον άλλον.

Μήπως τελικά όσοι φοβούνται να ερωτευτούν ίσως το κάνουν επειδή δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη στη δική τους κριτική ματιά; Μπορεί να είχαν άσχημες προηγούμενες εμπειρίες. Πληγώθηκαν από προηγούμενες σχέσεις κι υποσχέθηκαν στον εαυτό τους πως δε θα ερωτευτούν ξανά. Ίσως πάλι, να έζησαν κοντά σε φιλικά τους πρόσωπα την αποτυχία ενός έρωτα κι έτσι να αποστασιοποιήθηκαν από το ρίσκο να βιώσουν κι οι ίδιοι κάτι ανάλογο. Κοινώς, «κόψε πέρα».

Όποια κι αν είναι η αιτία, υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να ερωτευτούν, ίσως πιο πολύ από ποτέ. Πόσο οξύμωρο όμως σχήμα οι δυο αυτές λέξεις. Έρωτας και φόβος. Φοβάμαι να ερωτευτώ. Ερωτεύομαι αλλά φοβάμαι να το κάνω συνειδητά. Και τι σημαίνει δε θέλω να υποφέρω; Η λαχτάρα, η προσμονή και το άγχος για το αν μια ερωτική σχέση θα προχωρήσει δεν είναι πόνος; Γιατί μας εθίζει τόσο ο πόνος που νιώθουμε πριν συμβεί ο έρωτας και τρέμουμε εκείνον του χωρισμού; Μήπως τελικά είναι φόβος αποχωρισμού αυτός κάνει τους ανθρώπους να μην πλησιάζουν;

 

True fact: «Φοβάμαι τον εαυτό μου όταν ερωτεύομαι»

Φοβούνται να ερωτευτούν κι όσοι δε φοβούνται απαραίτητα τον έρωτα ως κατάσταση. Φοβούνται νομίζω τον ίδιο τους τον εαυτό όντες ερωτευμένοι. Το να αφεθούν στην πλάνη του χωρίς να έχουν τον έλεγχο. Τρέμουν στην ιδέα να νιώσουν έκθεση μέσα από το πιο όμορφο συναίσθημα του κόσμου. Φοβούνται επίσης να διεκδικήσουν έναν άλλο άνθρωπο, να πουν τι νιώθουν ξεκάθαρα κι ανοιχτά δίχως αναστολές. Μπροστά σε ένα συναίσθημα που σαρώνει οτιδήποτε βρει μπροστά του, θα κάνουν πίσω.

Ας μη μας κακοφαίνεται. Μαθαίνουμε να μη χαλιόμαστε εύκολα, να μην ταράζουμε τις ισορροπίες μας γιατί όλα πια είναι πιο ρευστά κι αυτό μας κάνει να μη θέλουμε να πάρουμε κι άλλο ρίσκο. Δε δίνουμε και δε δινόμαστε. Κι όταν ο έρωτας κάνει την εμφάνισή του, αποφασίζουμε να μην πειράξουμε τίποτε απ’ όλα τα παραπάνω. Μην τυχόν και πέσει το οικοδόμημα.

Και φτάνουμε λοιπόν στο δια ταύτα. Τι κάνουμε μπροστά σ’ αυτό το δίλημμα; «Αν δεν πονέσεις δε θα μάθεις», αυτή είναι η στάση ζωής. Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε ν’ αντέχουμε. «Πέσε, χτύπα αλλά σήκω και πάλι». Γιατί όχι και στον έρωτα; Γιατί να μη δαμάσεις έτσι τον φόβο που νιώθεις για τον έρωτα;

Η γιαγιά μου έλεγε, «ο πόνος θρέφει την ψυχή των ανθρώπων γιατί τους κάνει να νιώθουν ζωντανοί». Έτσι κι ο έρωτας. Μπορεί να σε ισοπεδώσει αλλά έτσι νιώθεις ζωντανός. Όσοι φοβούνται να ερωτευτούν θα μείνουν τελικά αγκαλιά με ένα και μόνο συναίσθημα. Τον φόβο. Κι αυτή –με βεβαιότητα- δεν είναι και η πιο ζεστή αγκαλιά στον κόσμο.

 

Αφιερωμένο σε κάθε true fact που καταδίκασε έναν έρωτα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου